Ny bok i succéserien Spöksystrar!

Publicerad:

2019-04-17

De lagom läskiga böckerna om Nila och spöket Maj har snabbt blivit favoriter hos lågstadiebarnen.

Nila och Maj är bästisar. Det är lite speciellt för Maj är ett spöke. Nu kommer den sjunde boken i den otroligt populära serien Spöksystrar. I Ett spöke fyller år har Matilda lagt lappar om sitt födelsedagskalas i allas fack. Allas, utom i Nilas och Majs. Då bestämmer sig Maj för att ordna en egen fest på kyrkogården. Spöken måste ju också fira sina födelsedagar. Och det blir verkligen ett kusligt kul kalas! 

"Jag har ingen aning om när jag fyller år, sa Maj. Men det är nog dags, för det var väldigt längesedan jag firade!" 

Med 50 000 sålda ex är succén ett faktum och när vi frågar författarduon Mårten Melin och Hanna Granlund hur det känns, svarar Hanna att hon fortfarande nyper sig i armen ibland, trots att fler böcker är på gång.

– Men en gång då jag verkligen förstod var när jag var på visning av en lägenhet och såg Spöksystrar i barnrummet. Det värmde så otroligt. Att någon annan än jag själv hade dem i bokhyllan!

Redan i höst kommer den åttonde boken i serien, Spöke på djupt vatten, och samtidigt släpps en pysselbok med massor av rysligt roligt spökpyssel.

– Det roligaste med att göra den här serien tillsammans är att se Hannas bildlösningar, vad hon väljer och rita och hur, säger Mårten. Det känns som om vi tänker likadant kring karaktärerna och hur de reagerar på saker och ting för jag blir aldrig besviken!

Mårten Melin har sedan 2003 skrivit ett 60-tal böcker för barn och unga. Han har nominerats till Augustpriset och tilldelats bland annat Nils Holgersson-plaketten.

Hanna Granlund är tecknare och debuterade som barnboksillustratör 2016, med just det, serien Spöksystrar.

PS. Alla delarna finns även som ljudbok, inlästa av Vanna Rosenberg. 

Relaterat

Spöksystrar Ett spöke fyller år

Om boken

Utanför vårt klassrum hade Matilda lagt lappar om kalaset i allas fack. Allas, utom mitt och Majs.
Så taskigt! sa Oliver. Då går inte jag heller.
Fast jag hade förstås gärna gått på kalas, sa jag.
Maj sken upp som en sol.
Du kan få komma på mitt! sa hon.
Ditt kalas? sa jag.

Jag har ingen aning om när jag fyller år, sa Maj. Men det är nog dags, för det var väldigt längesedan jag firade! Kom du också, Oliver!

När Maj och Nila inte blir bjudna på Matildas kalas bestämmer sig Maj för att ordna en egen fest på kyrkogården. Spöken måste ju också fira sina födelsedagar. Och det blir verkligen ett kusligt kul kalas!

Mårten Melin, Hanna Granlund

Spöksystrar Ett spöke fyller år

Relaterade artiklar

Böcker för små djur- och naturälskare

Barnens favorit Julia Wiberg är tillbaka med två färgglada böcker som lockar de minsta att upptäcka skogen med alla sinnen.