Ny bok i den hyllade serien Spöksystrar!

Foto av :

Foto: Tom Wall

Publicerad:

2020-04-14

Spöke i fara är den nionde delen i den populära serien Spöksystrar. Mysrys för lågstadiet av superduon Mårten Melin och Hanna Granlund!

En dag kommer Maj inte till skolan. Märkligt, ett spöke blir väl aldrig sjukt?

Nila och Oliver går för att leta efter Maj. De hittar henne lutad mot en gravsten, alldeles blek och svag. Något verkar göra alla spöken på kyrkogården sjuka – dödssjuka ...

Spöke i fara är den nionde delen i den lagom läskiga serien Spöksystrar och den här gången är det en lite allvarligare bok. 

– Maj är faktiskt sjuk – dödssjuk – och riskerar att försvinna helt om saker inte ställs till rätta, berättar Mårten Melin. Och så händer en sak som aldrig hänt i Spöksystrar innan, och det är att någon dör. Det var lite av en balansgång att göra det på rätt sätt, så det inte blev för otäckt. Jag tror jag lyckades, för även om en människa dör behöver den inte försvinna från jordens yta. Inte i Spöksystrar i alla fall.

Böckerna om Maj och Nila har på kort tid gått till att bli Mårten Melins mest kända böcker. Varför har de blivit sådana favoriter hos lågstadiebarnen?

– Jag tror blandningen mellan det vardagliga och det övernaturliga är förklaringen – läsaren känner igen sig, men vet samtidigt aldrig riktigt vad som kan hända på nästa sida. Ja, och så har vi ju Hanna Granlunds bilder som bjuder på fantastiska minspel och en stor detaljrikedom.

– Formatet är också bra, fortsätter Mårten. Böckerna hör inte till de allra enklaste att läsa, men med så många bilder känns de nog ofta inte alltför jobbiga att läsa om man inte är så van. Och det är tillräckligt mycket text för att de ska funka bra som högläsning också – eller som ljudböcker i Vanna Rosenbergs fina inläsningar.

I höst kommer den tionde delen i serien, och då kommer det att handla om hästar.

– Spökhästen inspirerades av en läsare i Finland som skrev ett så fint brev till Hanna och mig. Och 2021 kommer bok 11 och 12. Det vet jag att många är glada för. Inte minst jag!


Psst! Du vet väl om att det finns en lärarhandledning till de fyra första delarna i serien att ladda ner helt gratis HÄR! Dessutom finns ett läsbingo att ladda ner HÄR samt två fina affischer i A3-format som kan laddas ner HÄR och HÄR

Relaterat

Spöksystrar: Spöke i fara

Om boken

Maj hoppade upp på kyrkomuren och ställde sig på skateboarden. Sedan satte hon fart. Hon åkte fram och tillbaka, hur bra som helst!

Kanske bäst att du kommer ner, sa jag när en gammal man med käpp kom gående mot oss.

Äsch, sa Maj och fortsatte åka.

Maj kunde göra sig osynlig för vem hon ville.

Den gamla mannen hade stannat till. Med sin käpp pekade han på skateboarden. Den syntes så klart!

Det är ett spöke, eller hur?, sa mannen innan jag hann hitta på en ursäkt.

Nej, det ...

Klart det är! Du ska inte vara rädd, flicka lilla. Vänta bara ska du se!

Några dagar efter att Nila träffat mannen på kyrkogården kommer inte Maj till skolan. När skoldagen är slut går Nila och Oliver till kyrkogården för att se vad som hänt. Där hittar de Maj alldeles blek och svag. Det verkar som om mannen Nila pratade med sysslar med något skumt som gör alla spöken sjuka - dödssjuka ...

Mårten Melin, Hanna Granlund

Spöksystrar: Spöke i fara

Relaterade artiklar

Böcker för små djur- och naturälskare

Barnens favorit Julia Wiberg är tillbaka med två färgglada böcker som lockar de minsta att upptäcka skogen med alla sinnen.