Inte utan mitt gosedjur!

Foto av :

Illustratör: Hanna Granlund

Publicerad:

2021-04-23

Barnboksvärlden har fått en ny rolig duo: Elin Johansson och Hanna Granlund. I deras Gosedjursfesten förvandlas en helt vanlig dag till räddningsaktion med hela förskoleklassen.

Precis när vi kommer fram till skolan så ser jag att alla har med sig sina gosedjur, alla utom jag. Pappa vinkar hej då, och här står jag själv utan mitt bästa gosedjur, Frassen. Detta skulle kunna bli den värsta dagen någonsin. Men fröken tycker det är orättvist och vips har hon tagit med utflyktsrepet och vi är på väg hem till mig, hem till Frassen.

Självfallet är Gosedjursfesten ”based on a true story”.

– När ett av mina barn gick i lågstadiet hade klassen gosedjursfest. Framme på skolgården såg jag en pojke som stod och förhandlade med sin pappa om att fara hem och hämta gosedjuret som de glömt. De bodde ett par mil utanför stan så jag tänkte att det nog var kört för det gosedjuret att få gå på nån fest den dan. Men sedan visade det sig att pappan åkt hem för att hämta gosedjuret! Då fick jag idén till boken, säger Elin Johansson.

Gosedjursfesten är ett röjigt vardagsäventyr, en roadmovie i förskoleklass-tappning, där alla krånglar sig in på bussen, tappas bort, hittas igen, nån ramlar och får ett hål på knät i jakten på det sista gosedjuret. I boken möter läsaren både en lågstadielärare och en pappa som är redo att släppa på vanliga vuxenprinciper för att Frassen ska få gå på fest.

– Många vuxna minns sin relation till sina gamla kramdjur och är därför villiga att ställa upp på galenskaper som egentligen är rätt orimliga. Jag med. Mitt äldsta barn hade tigern Tigge som följde med överallt, men en kväll hade han blivit kvar på dagis. Tigge fick då ta en tre mil lång busstur ut till byn där jag och ungen skidat till hållplatsen för att möta honom. Jag tänkte aldrig att de skulle få ses på dagis nästa dag – klart Tigge måste få komma hem!

Boken är illustrerad av Hanna Granlund, som är mest känd som illustratör till succéserien Spöksystrar.

– Jag skulle beskriva bildmanéret i Gosedjursfesten som lekfullt, tydligt och färgstarkt. Gosedjur är ofta färgstarka typer så det kändes som ett passande uttryck till berättelsen, säger Hanna Granlund.

Bland det roligaste med att illustrera boken var att hitta på hur alla gosedjur skulle se ut, menar hon.

– Att teckna Endiven gjorde mig helt varm! Även fast det bara är huvudpersonens näst bästa mjukis. Jag hade själv ett starkt band till mina gosedjur när jag var liten. Så jag förstår känslan av ett glömt gosedjur och lyckan över att hela klassen ska hämta det! En av mina egna kramdjur finns förresten med i boken! Men vilken det är låter jag vara hemligt ...

Boken utkommer även som ljudbok den 14 april. Inläsare är Moa Lundqvist.

Relaterat

Gosedjursfesten

Om boken

En helt vanlig dag förvandlas till räddningsaktion med hela förskoleklassen. Perfekt högläsning för barn mellan 4 och 8 år.

Precis när vi kommer fram till skolan så ser jag att alla har med sig sina gosedjur, alla utom jag. Pappa vinkar hej då, och här står jag själv utan mitt bästa gosedjur, Frassen. Detta skulle kunna bli den värsta dagen någonsin. Men fröken tycker det är orättvist och vips har hon tagit med utflyktsrepet och vi är på väg hem till mig, hem till Frassen.

Ett vardagsäventyr med hela förskoleklassen som krånglar sig in på bussen, tappas bort, hittas igen, nån ramlar och får ett hål på knät i jakten på det sista gosedjuret. Vardagsnära och hjärteknipande av Elin Johansson som debuterade med bilderboken Veckan före barnbidraget och Hanna Granlund som tecknar succéserien Spöksystrar.

Elin Johansson, Elin Johansson, Hanna Granlund

Gosedjursfesten

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.