J. K. Rowling

Foto av:

Debra Hurford Brown

J.K. Rowling är författaren till de oerhört populära Harry Potter-böckerna. Hon har också skrivit ett antal fristående romaner och en kriminalserie, under pseudonymen Robert Galbraith.

Efter att hon fick idén om Harry Potter på ett försenat tåg 1990, planerade hon hela serien om sju böcker. Den första, Harry Potter och De vises sten, kom ut i Storbritannien 1997. Serien tog tio år att färdigställa och 2007 gavs Harry Potter och Dödsrelikerna ut. Alla böckerna har filmatiserats och blivit stora succéer. Böckerna om Harry Potter har sålt drygt 600 miljoner exemplar över hela världen och översatts till mer än 80 språk. J.K. Rowling har skrivit tre korta bredvidläsningsböcker för välgörenhet, däribland Fantastiska vidunder och var man hittar dem, vilken senare inspirerade henne till en serie filmer om magizoologen Newt Scamander. I teaterpjäsen Harry Potter och Det fördömda barnet fortsätter berättelsen om Harry som vuxen. J.K. Rowling skrev pjäsen tillsammans med manusförfattaren Jack Thorne och regissören John Tiffany och den har satts upp på ett flertal teaterscener runt om i världen.

2020 återvände J.K. Rowling till barnböckerna med sagan The Ickabog, vars bokintäkter donerats till författarens egen fond Volant till hjälp för särskilt utsatta grupper som drabbats av Covid 19-pandemin. Hennes senaste barnbok, Julegrisen, gavs ut 2021.

J.K. Rowling har tilldelats många priser och utmärkelser för sitt skrivande. Bland dem brittiska imperieorden, Legion d’Honneur, Hans Christian Andersen-priset och Prince of Asturias-priset. Hon stödjer ett stort antal välgörande ändamål via Volant, och är grundare av välgörenhetsorganisationen Lumos, som arbetar för utsatta barn. J.K. Rowling bor i Skottland med sin familj. Mer information om J.K. Rowling finns på jkrowlingstories.com

Relaterat

Harry Potter Magisk handbok

Om boken

Den officiella bredvidläsningsboken till Harry Potter-böckerna.
Kliv in i Harry Potters underbara trollkarlsvärld!Upptäck magiska platser, förkovra dig i trollkarlslära eller läs om fantastiska vidunder och oförlåtliga förbannelser. Här finns allt du någonsin har velat veta om häxor och trollkarlar.Boken är fullspäckad av fantastiska fyrfärgsillustrationer av Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Pham Quang Phuc, Levi Pinfold och Tomislav Tomić.

J.K. Rowling

Harry Potter Magisk handbok

Relaterade artiklar

Den magiska succén i fyrfärg fortsätter!

Den 11 oktober 2022 utkommer den illustrerade utgåvan av "Harry Potter och Fenixorden" samtidigt i 24 länder. Jim Kay har arbetat med boken i mer än två år och under arbetets gång blev det uppenbart att det var dags att bjuda in en gästillustratör till trollkarlsvärlden. Den gästen blev Neil Packer – en etablerad och mångsidig illustratör och Jims nära vän.