J. K. Rowling

Foto av:

Debra Hurford Brown

J.K. Rowling är författaren till de oerhört populära Harry Potter-böckerna. Efter att hon fick idén om Harry Potter på ett försenat tåg 1990, planerade hon hela serien om sju böcker.

Den första, Harry Potter och De vises sten, kom ut i Storbritannien 1997. Serien tog tio år att färdigställa och 2007 gavs Harry Potter och Dödsrelikerna ut. Böckerna om Harry Potter har sålt drygt 600 miljoner exemplar över hela världen och översatts till 85 språk, ljudböckerna har lyssnats till över en miljard timmar, och böckerna har blivit åtta stora filmsuccéer.

J.K. Rowling har skrivit tre korta bredvidläsningsböcker för välgörenhet: Quidditch genom tiderna och Fantastiska vidunder och var man hittar dem, till förmån för Comic Relief och Lumos, samt Barden Beedles berättelser, till förmån för Lumos. Fantastiska vidunder och var man hittar dem inspirerade henne till en serie filmer om magizoologen Newt Scamander.

I teaterpjäsen Harry Potter och Det fördömda barnet fortsätter berättelsen om Harry som vuxen. J.K. Rowling skrev pjäsen tillsammans med manusförfattaren Jack Thorne och regissören John Tiffany, och den har satts upp på ett flertal teaterscener runt om i världen.

J.K. Rowling är också författare till en bästsäljande kriminalserie för vuxna, under pseudonymen Robert Galbraith, och två barnböcker, The Ickabog och Julegrisen. Hon har tilldelats många priser och utmärkelser för sitt skrivande, bland annat brittiska imperieorden och Companion of Honour, samt Blue Peter Gold Badge.

J.K. Rowling stödjer ett stort antal välgörande ändamål via Volant, och är grundare av den internationella välgörenhetsorganisationen Lumos, som arbetar för utsatta barn, och Beira’s Place, ett stödcentrum för kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

J.K. Rowling bor i Skottland med sin familj. Mer information om J.K. Rowling finns på jkrowlingstories.com

Relaterat

Jul på Hogwarts

Om boken

"Julen var på väg. En morgon i mitten på december vaknade alla på Hogwarts och fann skolan täckt av flera decimeter snö."
För miljoner läsare runt om i världen är Hogwarts skola för häxkonster och trolldom en magisk plats. I Jul på Hogwarts vi får uppleva Harry Potters första jul på Hogwarts på ett helt nytt sätt. Julstämning råder: Hogwarts är täckt i snö och pyntat för jul, Stora salen är redo för fest och julklappar delas ut på juldagsmorgonen. Jul på Hogwarts är en varm och fin bilderbok för hela familjen. De vackra fyrfärgsillustrationerna står illustratören och konceptkonstnären Ziyi Gao för, och originaltexten är hämtad från Harry Potter och De vises sten.

J.K. Rowling, Ziyi Gao

Jul på Hogwarts

Relaterade artiklar

Den magiska succén i fyrfärg fortsätter!

Den 11 oktober 2022 utkommer den illustrerade utgåvan av "Harry Potter och Fenixorden" samtidigt i 24 länder. Jim Kay har arbetat med boken i mer än två år och under arbetets gång blev det uppenbart att det var dags att bjuda in en gästillustratör till trollkarlsvärlden. Den gästen blev Neil Packer – en etablerad och mångsidig illustratör och Jims nära vän.