Hanna Granlund

Foto av:

Tom Wall

Hanna Granlund är illustratör, serietecknare och grafiker. Hon föddes i Visby 1990, är uppvuxen på Gotland och nu bosatt i Skanör. Hanna debuterade som illustratör 2016 med Flickan på kyrkogården och Ett spöke i klassen, de två första delarna i succéserien Spöksystrar, skrivna av Mårten Melin. Sedan dess har Hanna illustrerat ett 30-tal böcker. 

”Jag har alltid ritat och kommer förmodligen att göra det så länge jag lever. Nyfikenheten efter att prova och testa och klura blir aldrig mättad. Och det är kanske det som gör det hela. Det finns alltid mer att rita! 

Jag är förtjust över hur en bild kan bli till av bara svart och vitt men jag tycker också mycket om att jobba med färg. Jag utforskar och experimenterar gärna med olika tekniker och material inför olika bokprojekt. Och annars också. Bara för att det är så roligt! 

När jag inte jobbar, eller tar en jobb-paus, tycker jag mycket om att vara ute i naturen. Och att bada i havet gillar jag! Vare sig det är sommar eller vinter. Ett annat stort intresse är musik och jag spelar, om nu än ganska sällan, många olika instrument.”

Sedan hösten 2019 har Hanna frilansat som illustratör på heltid.

Relaterade produkter

Spökljuset

Om boken

En skepnad kom långsamt dalande ner mot oss. Jag ville först springa därifrån, men Maj tog min hand.- Det är ju bara Annabell, rektorspöket som bor på vinden.- Bara? sa Annabell och såg strängt på Maj.- Hon menade inget illa, Annabell, sa Sonja.- Jag har en idé, sa Annabell. Men det är kanske bäst att vi pratar ostört om det, Sonja. Ska ni inte gå och äta?Hon såg på mig och Maj.- Jo, sa jag tyst. Vi gick iväg.- Hur tror du att Annabell kan hjälpa oss? frågade jag.- Ingen aning, sa Maj. Men spöken kan ju göra allt möjligt.Det hade hon rätt i. Och Maj borde veta. Hon var ju själv ett spöke!Skolan som spöksystrarna Maj och Nila går på måste spara pengar, det har några politiker bestämt. Rektor Sonja är inte glad, för det betyder att de inte kan bjuda barnen på frukt längre. Men då dyker Annabell upp, spöket som bor på skolans vind - och hon kan en hel del spökkonster som hon tror kan hjälpa skolan ...Sagt om andra delar i serien:"Tillsammans skapar upphovspersonerna en underhållande vardagsnära berättelse som många kan känna igen sig i. Det är snällt, inte speciellt läskigt, snarare lite mysigt med de övernaturliga spökerierna."Annika Lundeberg, BTJ

Mårten Melin, Hanna Granlund

Spökljuset

Relaterade artiklar

Den älskade serien Spöksystrar fyller fem år!

5-årsjubileet firas med en härligt tjock samlingsvolym som består av de fem första delarna i serien: Flickan på kyrkogården, Ett spöke i klassen, Ett spöke sover över, Den fruktansvärda hämnden och Spöktivolit. Dessutom ingår några extra sidor med spökpyssel.