Välkommen till Norra Latin!

Foto av :

Foto: Henric Lindsten

Publicerad:

2017-10-19

Sara Bergmark Elfgrens nya spänningsroman är höstens bästa ungdomsbok, menar en enig kritikerkår.

Efter framgångarna med Cirkeln och poddserien De dödas röster är Sara Bergmark Elfgren tillbaka med den övernaturliga spänningsromanen Norra Latin. Vi fick en pratstund med Sara.

Berätta lite om bokens handling.

– Tamar och Clea börjar i samma klass på teaterprogrammet på Norra Latins gymnasium. Clea har jobbat som skådespelare sedan hon var barn och är praktiskt taget uppvuxen på Dramaten där hennes mamma jobbar. Tamar har flyttat till Stockholm från Östersund, lämnat vänner och familj för att satsa på sin stora dröm – att bli skådespelare. Men Norra Latin lever inte upp till hennes rosenskimrande fantasier. Hon börjar intressera sig för den lokala vandringssägnen – berättelsen om Erling Jensen. En elev som försvann spårlöst på fyrtiotalet, och som sägs hemsöka skolan sedan dess. Samtidigt blir Clea allt djupare indragen i en komplicerad kärleksrelation.

Vad var upprinnelsen till boken?

 – Det var en lång och slingrig väg som ledde fram till det som skulle bli Norra Latin. En viktig inspiration var arbetet med filmatiseringen av Cirkeln då jag träffade en massa unga skådespelare. Mötena påminde mig om hur mycket jag älskade teater när jag var ung. Jag bestämde mig för att mina huvudpersoner skulle gå på teaterprogrammet och därifrån växte historien fram.

Alla som känner dig vet att du ägnar mycket tid åt research. Om du fick göra en "nörd-lista" med fem fakta du lärt dig i arbetet med Norra Latin, hur skulle den se ut?

- Området där byggnaden ligger har en mörk historia. Där fanns barnhem, fängelser och till och med en tortyrkammare.

- Det fanns en mumie på skolan, som förvarades på vinden. Numera vilar den på Medelhavsmueet.

- De mystiska symbolerna på byggnadens fasad – kors och pentagram – finns där för att arkitekten Helgo Zettervall var frimurare.

- Under fyrtiotalet anlitade skolans kulturförening Ingmar Bergman som regissör för två Shakespeare-uppsättningar.

- Numera är skolan konferensanläggning och jag fick höra av personalen att det det spökar i den gamla biologisalen.

Norra Latin är den första fristående boken i en kvartett om Stockholm. Kan du avslöja något om bok nummer två?

– Det är lite för tidigt, men jag kan säga att det är en helt annan huvudperson och att den utspelar sig i andra miljöer. Något eller några bekanta ansikten från Norra Latin kommer att dyka upp igen. Men Norra Latin är en avslutad historia.

Relaterat

Norra Latin

Om boken

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.

Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. En övernaturlig spänningsberättelse.

Sara Bergmark Elfgren, Lina Neidestam

Norra Latin

Relaterade artiklar

”Det är en sällsynt välkomponerad roman”

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin förra roman, Norra Latin. Nu får hon ett lika storslaget mottagande för sin nya spänningsroman, Grim.