Sara Bergmark Elfgren nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Foto av :

Foto: Henric Lindsten

Publicerad:

2018-03-26

Norra Latin utspelas på en fiktiv gymnasieskola. I en parallell verklighet lik den vi lever i, men med övernaturliga inslag.

Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Engelsforstrilogin som hon skrev ihop med Mats Strandberg. Romanen har tokhyllats av kritiker och läsare sen den kom ut i oktober 2017. Den har bland annat tilldelats Stora Ljudbokspriset i kategorin ungdom och i Dagens Nyheter utnämndes den till en av årets bästa böcker. Nu är Sara och hennes Norra Latin nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Nordiska rådet beskriver romanen som ett osedvanligt skickligt möte mellan skarpsint realism och trovärdiga fantastiska inslag. Ytterligare lyder motiveringen ”Norra Latin är ett gediget romanbygge där Sara Bergmark Elfgren väver samman historia, myt och magi med vardagsrealism. Med en engagerande berättarlust beskriver hon ångesten och livsdrömmarna hos tonåringar av kött och blod, som kämpar med att stå på egna ben och inte i skuggan av andra. De våndas över mobbning, destruktiva relationer, maktbalanser och socialt utanförskap. Det är drivet och skickligt berättat om känslor och rädslor, och miljöbeskrivningarna av Norra Latin, med sina nationalromantiska väggmålningar, vindlande trapphus och otäcka vindsutrymmen, är knivskarpa och exakta. Mötet mellan dåtid och nutid visar även att vissa problem, begär och strukturer förblir intakta från en tid till en annan.”

Sara är även manusförfattare och dramatiker, skriver bilderböcker och serier. Hon har skapat De dödas röster, en poddserie för Sveriges Radio, som hade premiär 2016 och nominerades till Prix Europa. Serien blev en enorm succé både bland lyssnare och kritiker.

Relaterat

Norra Latin

Om boken

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.

Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. En övernaturlig spänningsberättelse.

Sara Bergmark Elfgren, Lina Neidestam

Norra Latin

Relaterade artiklar

”Det är en sällsynt välkomponerad roman”

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin förra roman, Norra Latin. Nu får hon ett lika storslaget mottagande för sin nya spänningsroman, Grim.