Sara Bergmark Elfgren tilldelas White Reindeer Award

Foto av :

Fotograf: Henric Lindsten

Publicerad:

2019-05-22

Juryn lyfter särskilt fram hennes kreativa bredd och skriver i motiveringen att hon i sitt skapande är självsäker och inte väjer för djupa ämnen.

Sara Bergmark Elfgren får White Reindeer Award med motiveringen: 

”Sara B. Elfgren has the ability to engage deeply with teenagers without condescending or adult tone. Her narrative is confident and doesn’t shy away deeper topics. In what may seem as familiar settings, Sara keeps you hooked with her world-building, the relatable characters she creates therein, and plenty of surprising twists. Over and over, Sara has shown a unique talent not bound by platforms. With ease, her imaginary worlds have proven themselves captivating in novels, films, graphic novels, radio theatre, stage play and recently in a VR video game experience.”

Sara Bergmark Elfgren är just nu dubbelt bokaktuell på Rabén & Sjögren. Dels med pocketutgåvan av romanen Norra Latinsom när den kom ut hösten 2017 utnämndes till en av årets bästa böcker i Dagens Nyheter och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018, och dels med bilderboken Jag är inte sjuk, skapad tillsammans med Maria Fröhlich. 

Hon har, tillsammans med Mats Strandberg, skrivit de populära och kritikerhyllade Engelsforsböckerna (Cirkeln, Eld och Nyckeln), som har filmatiserats och översatts till tjugofem språk. Tillsammans med Karl Johnsson har hon gjort de hyllade serieromanerna Vei - bok 1 och 2 (Kartago Förlag). 

Sara Bergmark Elfgren är även manusförfattare och dramatiker. Hon har skrivit en pjäs med utgångspunkt i Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen som just nu spelas på Dramaten. För Malmö Stadsteater har hon skrivit pjäsen Oscars Liljas försvinnande som spelats under våren. Hon har skapat De dödas röster, en poddserie för Sveriges Radio, som hade premiär 2016 och nominerades till Prix Europa. Serien blev en enorm succé både bland lyssnare och kritiker. 

Hennes författarskap pendlar mellan myt, magi, och vardagsrealism och i höst är hon återigen bokaktuell, denna gång tillsammans med Emil Maxén. Deras bok Knäckarbanketten, som släpps i september, är en rikt illustrerad saga som fungerar både som högläsning och att läsa själv. 

Om White Reindeer Award

White Reindeer Award är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar en person i Sverige, Norge eller Finland som "gjort betydande insatser för att bygga broar mellan fantasivärldar och den kreativa industrin". Bakom priset står Fredrik Malmberg, som har ett långt förflutet inom den svenska spelbranschen, samt föreningen Nordskens Vänner i Skellefteå.

Priset om 30 000 kronor delas ut för första gången den 29 maj under Arctic Game Week i Skellefteå, och kommer sedan att delas ut årligen. Juryn bestod i år av Fredrik Malmberg, Fredrik Wester, Jessika Gedin, Karoliina Korppoo, Vesa Raudasoja, Erling Ellingsen och Henriette Myrlund.

Relaterat

Jag är inte sjuk!

Om boken

"Det är lördag och min kusin Nova ska ha kalas. Det pirrar i min kropp när jag vaknar. Det pirrar och dirrar och sticker och kliar och plötsligt: ATJO!"

Halsen bränner och huvudet dunkar, men vem vill missa ett roligt kalas? Bäst att försöka dölja att man är sjuk - tills det inte går längre.

Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich har skapat den perfekta vab-boken! I Jag är inte sjuk! får vi följa med på en varm och humorfylld resa fylld av igenkänning, ända in i de flippade feberdrömmarnas land. I centrum står samma mamma och barn som i duons tidigare böcker Nu leker vi! (2016) och Just nu har vi varandra (2015), som fått ett varmt mottagande av kritiker och läsare.

Sara Bergmark Elfgren, Maria Fröhlich

Jag är inte sjuk!

Relaterade artiklar

”Det är en sällsynt välkomponerad roman”

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin förra roman, Norra Latin. Nu får hon ett lika storslaget mottagande för sin nya spänningsroman, Grim.