Ny spänningsroman av Sara Bergmark Elfgren

Foto av :

Anna Drvnik

Publicerad:

2021-10-29

Efter framgången med Norra Latin är Sara Bergmark Elfgren tillbaka med en ny bok som utspelar sig i samma Stockholm. Grim är en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter.

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och är även dramatiker och manusförfattare. Hennes senaste roman, Norra Latin hyllades av en samstämmig kritikerkör och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Nu är hon tillbaka med spänningsromanen Grim.

Berätta om boken. Vad handlar den om?

Grim handlar om Kasper som är arton år och jobbar på Gröna Lund. Han har gått igenom en väldigt svår tid men kommit ut på andra sidan och försöker hitta fotfästet i det här nya livet. Han börjar intressera sig för sin pappas dödsmetallband som var aktivt i slutet av 80-talet. Det här bandet har blivit kultförklarat och det har bildats väldigt många myter kring det och sångaren som dog under mystiska omständigheter. Kasper försöker ta reda på vad som hände.

Grim utspelar sig, liksom hyllade Norra Latin, i Stockholm. Finns det några kopplingar böckerna emellan?

Grim utspelar sig i samma värld som Norra Latin, samma alternativa Stockholm kan man säga, men böckerna går att läsa helt fristående.

I arbetet med Norra Latin gjorde du minst sagt omfattande research. Till vilka platser har arbetet med Grim fört dig? 

– Jag har fått testa att jobba i spökhuset på Gröna lund och skrämma folk, jag har intervjuat personer som var med slutet av 80-talet och personer som är med i metal-scenen idag och jag har också varit nere i Stockholms tunnelbana och gått ner i tunnlarna, med tillstånd såklart. Och en guide. 

Relaterat

Grim

Om boken

Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter.

Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare.

Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet.

Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?

Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin (2017). Det är en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter.

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Cirkeln (2011) och är även dramatiker och manusförfattare. Hennes verk har översatts till ett tjugotal språk, samt nominerats till Augustpriset, Nordiska Rådets Barn-och Ungdomslitteraturpris och Prix Europa. Bland hennes övriga verk finns poddserien De dödas röster och teveserien Deg.

"Sara Bergmark Elfgren regisserar effekterna med mästarhand. /…/ Det är en sällsynt välkomponerad roman utan långsamma partier: allt finns där av en anledning. Till och med ett paketsnöre."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Grim är en labyrint byggd med mästarhand: En ond saga bräddfull av empati, en lovsång till svunnen tid och till ungdomens feberrus, där de skuggor som skrämmer mest springer ur det mörker som ruvar inom oss alla. När du väl gått vilse önskar du att du aldrig hittar ut."
Niklas Natt och Dag, författare

"Grim är ett häpnadsväckande verk! För mig, som var en del av den svenska dödsmetallscenen i slutet av åttiotalet, var det nästan lite kusligt hur texten förflyttade mig till den tiden. Berättelsen är förhäxande och fungerar på flera nivåer. Den griper omedelbart tag i dig och du har inget annat val än att sluka boken. Den målar upp en väldigt autentisk bild av hur scenen fungerade med tapetrading, fanzine och så vidare, och jag gillar verkligen hur Sara bygger vidare på den världen och skapar ett verk som jag tycker närmar sig den magiska realismen. Jag rekommenderar verkligen denna bok! Fängslande och rysansvärd!"
Tomas Lindberg, At the Gates, Disfear, Grotesque

Sara Bergmark Elfgren, Lina Neidestam

Grim

Relaterade artiklar

”Det är en sällsynt välkomponerad roman”

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin förra roman, Norra Latin. Nu får hon ett lika storslaget mottagande för sin nya spänningsroman, Grim.