“Swish! Swish! Tjoff! Tjoff!”

2018-09-13

Foto av :

Maria Lindberg

Så skulle Mårten Melin beskriva sin nya superhjältebok om Isdrottningen.

Efter ett utomjordiskt möte i skogen får Cina superkrafter. Men hon dras allt mer mot superhjältedräkten, att få uppmärksamhet och att slåss. Mårten Melin är tillbaka med en lättläst bladvändare om att våga vara den man är.

Det var hemskt att jag längtade så! Vad hade jag egentligen blivit för ett monster? Jag kunde inte hejda tårarna. Mina kalla, kalla tårar.

Finns verkligen superhjältar på riktigt? I media cirkulerar historier om, och filmklipp på, Isdrottningen, en ung tjej som kan skjuta snöbollar och göra isbanor, precis som Elsa i Frost. Dessutom är hon klädd i superhjälteutstyrsel.

Det är 13-åriga Cina som är Isdrottningen. Fast det är det ju ingen som vet. En kall vinterdag skolkar hon från konståkningen och träffar på ett rymdskepp i skogen. Efteråt känner Cina sig ovanligt stark och hon upptäcker att hon inte fryser, hur kallt det än är. Det finns en kyla inom henne och hon har fått superkrafter!

Första gången hon tar på sig superhjältedräkten är det för att sätta dit sin störiga klasskompis Arvid. Men det visar sig att han behöver hjälp och plötsligt har hon gjort sin första superhjälteinsats. Snart blir Cinas hjälteinsatser allt fler. Sakta märker dock Cina att hon dras till att ha dräkten på sig, att få uppmärksamhet och att slåss. Håller kraften på att bli ohanterlig för henne?

Isdrottningen är en lättläst bladvändare med en stark och egensinnig superhjältetjej som huvudperson, för läsare i mellanstadieåldern. Melin har själv alltid läst superhjälteserier och han har tidigare varit inne på superhjältetemat i böckerna om Skogsbingelskolan. Nu vill han ge läsaren en berättelse utanför de typiska superhjältemiljöerna och istället använda sig av sin hemstad Lund.

– Jag hoppas att de som läser Isdrottningen tar med sig att det är en spännande berättelse. Och kanske att självkänsla inte bara kan komma på automatik. Man är beroende av att ha rätt människor runt omkring sig och att få hjälp när det är jobbigt!

Hur skulle du beskriva Isdrottningen med en mening?

– Swish! Swish! Tjoff! Tjoff! Ah, vänta, det var fyra meningar va?

Relaterat

Isdrottningen

Om boken

"Det var hemskt att jag längtade så! Vad hade jag egentligen blivit för ett monster? Jag kunde inte hejda tårarna. Mina kalla, kalla tårar."

Finns verkligen superhjältar? Hela stan ställer sig frågan. I filmer på Youtube, i tidningsartiklar och på bloggar börjar det komma historier, bilder och filmklipp på isdrottningen, en ung tjej med superhjälteutstyrsel som kan skjuta snöbollar och göra isbanor. Precis som Elsa i "Frost".

Det är trettonåriga Cina som är isdrottningen, men det vet ingen om. Det hela börjar en kall vinterdag när hon skolkar från konståkningen. I skogen träffar hon på ett rymdskepp och är med om ett märkligt möte. Efteråt känner hon sig ovanligt stark. Det finns en ny kyla inom henne, snart upptäcker hon att hon inte fryser hur kallt det än är. Hon har fått superkrafter!

Första gången hon beger sig ut i sin förklädnad är det för att sätta dit sin störiga klasskompis Arvid. Med när det visar sig att han behöver hjälp har hon plötsligt gjort sin första superhjälteinsats. Media plockar upp händelsen och en insats blir snabbt fler. Sakta men säkert märker Cina att hon dras till att ha dräkten på sig, att få uppmärksamhet och att slåss. Håller kraften på att bli ohanterlig för henne?

Mårten Melin

Isdrottningen

Relaterade artiklar

Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Priset instiftades på Astrids 60-årsdag och har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.