En bok. Tre nervkittlande spökhistorier

Illustration av:

Lina Neidestam

Publicerad:

2020-06-04

Sommar är kanske inte den årstid som mest förknippas med spökerier, men bland loppisar, badsjöar och högt, soldoftande gräs kan de mest fasansfulla ting gömma sig. Spöksomrar innehåller tre spökhistorier och rysligt snygga illustrationer av Lina Neidestam.

Mårten Melins nya bok Spöksomrar innehåller tre längre berättelser som ger oss en glimt in i nervkittlande verklighet.

– Den här boken är för alla som gillar en riktigt bra spökhistoria – och det fiffiga med Spöksomrar är att man får inte bara en, utan tre berättelser. Det gemensamma för alla tre är att det är sommar – och väldigt spökigt, säger Mårten Melin. 

Kontrasten är stor mellan grönskande sommaridyller och isande kusligheter och det är just det som gör det så läskigt. Men kan det bli för läskigt?

– Det kan absolut bli för läskigt! Men vi har ju alla lite olika trösklar för var gränsen går, fortsätter Mårten. Det går ju alltid att lägga boken ifrån sig en stund och svalka sig med en glass eller ta ett dopp i närmsta sjö – fast man vet ju inte vad som lurar på sjöbottnen förstås.
Jag hoppas att det är så spännande att man inte klarar av att lägga boken ifrån sig!

Bokens illustrationer står Lina Neidestam för.

– Jag är så glad att suveräna Lina har bidragit till boken, hon har inte bara gjort det stämningsfulla omslaget utan även grymt snygga illustrationer innanför pärmarna. Och om inte berättelserna skrämmer slag på dig är det inte omöjligt att Linas bilder gör det!, avslutar
Mårten.

Relaterat

Spöksomrar

Om boken

Spöksomrar är tre längre berättelser med olika ungdomar i huvudrollerna. Den utspelar sig under en sommar, när de alla blir vittnen till en nervkittlande verklighet de inte kände till.

Flickan i trädet handlar om Nova som ska tillbringa en vecka i sin nya kompis Elsas sommarhus. En stormig natt ser Nova en flicka som sitter och gungar i ett träd nedanför hennes fönster. Det märkliga är bara att det inte finns några träd i trädgården.

I Vintage möter vi Sebastian, vars mamma är besatt av gamla möbler. Hon köper en antik säng åt honom på loppis, vilket får Sebastian att drömma de mest konstiga saker om nätterna.

Ön är berättelsen om Hanna som träffar Nicki nere vid stranden. För att utmana henne föreslår Hanna att de ska simma ut till ön som ingen annan simmar till. Väl där blir Nicki som förbytt och gör någonting minst sagt oväntat.

Mårten Melin är en mästare på att kombinera det vardagliga livet med övernaturliga inslag: den nya vänskapen som växer sig starkare när man plötsligt delar en syn som egentligen inte borde kunna ses; förälskelsen som kommer av sig när den som kysser en plötsligt ockuperas av en annan. Den träffsäkra gestaltningen gör identifikationen med samtliga huvudpersoner enkel och spökena livs levande.

Mårten Melin, Lina Neidestam

Spöksomrar

Relaterade artiklar

Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Priset instiftades på Astrids 60-årsdag och har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.