Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Foto av :

Helene Linsjö

Publicerad:

2022-11-14

Priset instiftades på Astrids 60-årsdag och har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Juryns motivering:

”Mårten Melins författarskap är enastående. Han skriver i många genrer och för många åldrar, och står alltid på barnens sida. Oavsett om han skriver om troll, spöken, barn med speciella förmågor, eller om Elvis Presley som ung, är det lekfullt, magiskt, känsligt, spännande – och omsorgen om texten är ständigt närvarande.”

Mårten Melin, född 1972, har gett ut över hundra böcker sedan debuten 2003, bland annat dikt- och novellsamlingar och flera populära barn- och ungdomsromaner. Han har fått flera utmärkelser och priser och nominerades till Augustpriset 2012 för diktsamlingen Jag är världen.

Hur känns det att ta emot Astrid Lindgren-priset?

– Det är lite svårt att ta in det här. Klart jag blir väldigt glad och stolt – men framför allt ödmjuk. Särskilt när jag ser vilka de tidigare pristagarna är. Astrid Lindgren är en förebild på så många sätt. Hon var en mästare på att skriva både spännande, sorgligt och humoristiskt, och i alla möjliga format: romanen, novellen, bilderboken, den tecknade serien och versen. Hon stod upp för de utan röst – barnen, djuren, miljön – och lät sig inte bländas, varken av sin egen framgång eller av maktens män. Och låt mig bara säga: Astrid Lindgrens verk behöver ingen kulturkanon för att bli lästa, det klarar de så utmärkt bra på egen hand, säger Mårten Melin.

– Astrid Lindgren talade om läshunger, den som hade väckts inom henne själv som barn, och den hon önskade föra vidare. ”Jo, för jag vill så gärna att mitt barn ska få i sin hand nyckeln till det förtrollade landet…” Mårten Melins berättelser för barn och för unga har den kraft och magi som öppnar dörren till det där förtrollade landet. Det vill vi tacka honom för, säger Annika Lindgren.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är på 100 000 kronor.

Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Annika Lindgren, publicistisk chef på Astrid Lindgren Aktiebolag, Jenni Blom Castenfors, försäljningschef på Rabén & Sjögren samt Cecilia Knutsson, litterär chef på Rabén & Sjögren.

Bland tidigare pristagare: Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Gunilla Bergström, Ulf Stark, Henning Mankell, Jujja Wieslander, Jan Lööf och Jenny Jägerfeld.

Relaterade artiklar

Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Priset instiftades på Astrids 60-årsdag och har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.