Tre nomineringar till Augustpriset 2021

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2021-10-19

Furan, Ett rum till Lisen och Himlabrand har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Nomineringarna till årets mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser har tillkännagivits, och i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok hittar vi inte mindre än tre böcker från Rabén & Sjögren. 

Tre lika fantastiska böcker för olika läsåldrar!

Furan av Lisen Adbåge är nominerad med motiveringen:

Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse Furan flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt.

Ett rum till Lisen av Elin Johansson och Ellen Svedjeland med illustrationer av Emma AdBåge är nominerad med motiveringen:

Det dallrar av känslor i Ett rum till Lisen, där nyblivna grannarna Naima och Lisen provsover sig genom husets alla rum för att hitta rätt. Elin Johanssons och Ellen Svedjelands träffsäkra text lämnar rikligt med rum för Emma AdBåges känsliga illustrationer som med värme varsamt mejslar fram huvud- och bipersonerna. Den spirande kärleken flickor emellan skildras lyhört och intensivt. Genom mörkare stråk understryks samspelet mellan vuxenvärldens förmodade tolerans och barnens blossande upptäckter av sig själva och varandra.

Himlabrand av Moa Backe Åstot är nominerad med motiveringen:

I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.

2021 års Augustpriser delas ut på Augustgalan den 22 november. Galan direktsänds på augustpriset.se. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Relaterat

Furan

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2021!

En familj hittar sin drömtomt. Ett ruckel som står i vägen rivs och några gamla tallar sågas ner. Det är av dessa furor de ska bygga sitt nya hus. Här ska de leva, här ska de bo!
Men det är nåt konstigt med träden, de stretar emot. Kådan rinner och virket gnäller. Det är som att träden vore vid liv, alltså som av kött och blod ...
Märkliga saker börjar hända. En morgon är det barr i hela huset, och börjar familjen inte må lite konstigt?

Furan är en riktig rysare för barn och vuxna. En krypande, suggestiv och vacker bok om naturen och människorna i den.

Lisen Adbåge, Lisen Adbåge

Furan

Relaterade artiklar

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.