Emma och Lisen Adbåge får ”Heffaklumpen”

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2022-04-05

”Det vardagliga och vidunderliga samsas i bilderböckerna som visar vägen till barndomens vilda landskap. Att vi fallit som furor är helt naturligt”, skriver juryn i sin motivering.

Emma och Lisen AdBåge har uppmärksammats stort för sina senaste bilderböcker som de både skrivit och tecknat själva. Emma nominerades nyligen till Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris, Deutscher Jugendliteraturpreis 2022, för Naturen och Lisen nominerades till Augustpriset 2021 för Furan.

Expressens Anna Hellgren menar att böckerna är ”svåra att läsa som annat än att de handlar om klimatkrisen”, och Emma och Lisen svarar till Expressen

”Emma: Klart det är klimatkris, all skit som finns hänger ju med när man skapar. Men sen är det mitt förlag faktiskt, de lyssnar och uppmanar mig att utvecklas.

Lisen: Jag gjorde ”Furan” för att jag fick ett uppdrag att skriva en rysare, sen att det sammanföll med en naturmiljö handlar väl också om mig.”

Expressens Heffaklumpen är ett årligt pris för barn- och ungdomskultur som delas ut av kulturredaktionen. Priset instiftades 1966 och består av en statyett som skapas varje år av konstnären Stina Opitz. Namnet Heffaklump är hämtat ur A.A. Milnes bok om Nalle Puh.

Juryn består av Gunilla Brodrej, Margareta Sörenson, Hanna Höglund, Therese Bohman, Sven Olov Karlsson, Dan Hallemar och Johanna Lindbäck.

Relaterat

Furan

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2021!

En familj hittar sin drömtomt. Ett ruckel som står i vägen rivs och några gamla tallar sågas ner. Det är av dessa furor de ska bygga sitt nya hus. Här ska de leva, här ska de bo!
Men det är nåt konstigt med träden, de stretar emot. Kådan rinner och virket gnäller. Det är som att träden vore vid liv, alltså som av kött och blod ...
Märkliga saker börjar hända. En morgon är det barr i hela huset, och börjar familjen inte må lite konstigt?

Furan är en riktig rysare för barn och vuxna. En krypande, suggestiv och vacker bok om naturen och människorna i den.

Lisen Adbåge, Lisen Adbåge

Furan

Relaterade artiklar

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.