bok

Kalle - den lille tjurfäktaren

Astrid Lindgren

Författare

Marit Törnqvist

Illustratör

Beskrivning

2019-04-25
Svenska
3-6

Författare

Astrid Lindgren

Illustratör

Marit Törnqvist

Formgivare omslag

Jeanette Wigren

Ingen vet säkert varför tjuren Adam Engelbrekt blev så tvärarg den där påskmorgonen, när han plötsligt slet sig lös och kom dundrande fram över lagårdsbacken. Hur i hela friden skulle man lyckas fånga in honom igen? Den enda som vet råd är sjuåriga Kalle från Bäcktorpet, och med lugn och list lyckas han till slut tämja den ursinniga tjuren på ett finurligt och oväntat sätt.

Äntligen kommer denna livsbejakande berättelse om världens minsta småländska tjurfäktare ut på nytt. Texten av Astrid Lindgren för oss rakt tillbaka till den småländska torparvardagen, och de vackra bilderna som stämningsfullt fångar människor, djur och miljöer är skapade av Marit Törnqvist. En efterlängtad nyutgåva av en klassisk bilderbok som förtjänar att lyftas fram igen.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-04-25

Produktion

Papper

Arctic Volume Ivory

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129713978

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

295

Vikt (kg)

0.392

Bredd (mm)

227

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

280g CO2e
Papper
ca 138 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 22 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 119 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Vi Föräldrar

”En fin berättelse med en härlig frånvaro av de pedagogiska inslag som präglar så många barnböcker idag.”

Expressen

”'Kalle – den lille tjurfäktaren' är ren, rak högläsningsgodis som återföljs av ljuvligt romantiska akvareller av Marit Törnqvist, med småländska urfärger, grå, brun med stänk av vita sippor i en Elsa Beskow-tradition.” Dan Hallemar

Barnboksprat

”Här finns alla ingredienser; realism, miljö, spänning, hjälte, publik, överlevnad … och ett lyckligt slut – en riktigt bra berättelse med andra ord. […]

Illustrationerna är precis som de ska vara, släkt med Björn Bergs och Ilon Wiklands och kusiner med Sven Nordqvists och andra lantliga miljöskildrares gestaltningar av barn och landsbygd; men fram för allt är de Marit Törnkvists egna mjuka färgfinstämda – så bra, och så rätt för denna berättelse!”

BTJ

”Nyutgåvan är utomordentligt vacker med luftig layout och fint tryck.

[...] Kalle - den lille tjurfäktaren är en mycket fin läs-, lyssnar- och bildupplevelse för alla från 3 år och uppåt. Helhetsbetyg: 5.” – Jan Hansson.

 

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången

Om boken

Det vankas stort kalas i Katthult! Febril aktivitet råder för att få allt i ordning inför gästernas ankomst men just när Emils pappa ska hissa flaggan kommer Alfred springande och ropar “Kon kalvar, kon kalvar!”. Istället tar sig Emil an att hissa flagg.. Men det är inte svenska flaggan som vajar där i toppen när gästerna anländer, det är ju lilla Ida!
Ny inläsning av Emil i Lönneberga med stämningsfull ljudläggning!

Astrid Lindgren

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången

Ronja Rövardotter. Serieboken

Om boken

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgrens sista stora verk, kom ut 1981. Boken har översatts till 41 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar världen över, och den filmatiserades i mitten av 1980-talet av Tage Danielsson. 2016 gjorde Goro Miyazaki på legendariska Studio Ghibli i Japan en animerad tv-serie baserad på boken.
Berättelsen är ett av Astrid Lindgrens största sagoäventyr, en Romeo och Julia-historia om Ronja och Birk som är barn till två rivaliserande rövarhövdingar. Barnens vänskap hotas av släktfejden och den vilda naturen med alla dess invånare blir deras tillflyktsort. Det blir en kamp för fred och rättvisa, mot ondska och dumhet, innan Ronja och Birk till sist lyckas locka fram det goda hos de råa rövarna.I samlingsvolymen ingår de fyra serieböckerna: Åskvädersbarn, Vildvittrorna, Björngrottan och Glupafallet.

Astrid Lindgren, Katsuya Kondo

Ronja Rövardotter. Serieboken

 

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Om boken

Äntligen - femtio sånger av Jujja och Tomas Wieslander med musikmodul! Tryck på knappen och sjung med!

Här finns klassiker som Fem fina fåglar, Gunga lite grann, Hej vädret, Klappa händerna och Vipp-på-rumpan-affären. Här finns bebisvisor och gonattvisor, visor om traktor och brandbil och tigertåg ...

Musikerna Backa Hans Eriksson och Malou Meilink har satt noter till och arrangerat sångerna för en lång rad instrument, t ex koskälla, altfiol, flöjt, dragspel och tågvissla!

Sven Nordqvist, som tecknar Mamma Mu och Kråkan, bidrar med både nya och gamla bilder. Marit Törnqvist, som också tidigare samarbetat med Jujja Wieslander i Du och jag och min lilla cykel (2010), liksom Catarina Kruusval som samarbetat med författaren i Trimmel tramm (2008) är också representerade. Emma Adbåge, Lotta Geffenblad och Lena Sjöberg har gjort helt nya bilder till sångerna i boken.

Kärleken till Jujja och Tomas Wieslanders sånger är grundmurad, både hemma och på förskolan. Sångerna har som inga andra vuxit fram i avlyssnandet av barns skapande lek. Denna sångskatt har vuxit sig fast i medvetandet hos en hel generation barn och föräldrar sen starten i slutet av 1970-talet.

Jujja Wieslander skriver i boken:

Precis som visorna kommit till, direkt avlyssnade från sådana lekar, ville vi att instrumenteringen på samma sätt skulle bli lekfull och uttrycka andan i sången. Om det var en sovvisa skulle instrumenten snarka, om barnet lekte uggla i ett ihåligt träd skulle hela låten hoa och hette visan Bang bang balans skulle man känna barnets koncentration.

Backa Hans Eriksson har tillsammans med Malou Meilink arrangerat låtarna på nytt och de spelar alla instrument. Med stor spännvidd och varierad instrumentering har de lyckats återskapa stämningen från de ursprungliga låtarna. Jag har valt ut femtio av de mest omtyckta.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist, Emma AdBåge, Lena Sjöberg, Marit Törnqvist, Catarina Kruusval, Lotta Geffenblad

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Relaterat

Groda glasstrut pinne

Om boken

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.
Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Om boken

"Ögonen har du fått två. Varför då?
För så mycket finns att titta på!Himlen som är himmelsblåoch myror som är pyttesmå."Följ med på en skogspromenad med kompisarna Kanel och Kanin. Det finns så mycket att titta på: den blå himlen, myrorna på marken, stort, smått och en taggig igelkott.Ulf Starks korta, geniala vers på rim, i samspel med Charlotte Ramels oemotståndliga bilder, gör det här till en perfekt bok för de yngsta. Att njuta av och att läsa om och om igen. Med extra kraftiga sidor för små fingrar.Ulf Stark är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Den här texten är hämtad från bilderboken "Kanel och Kanin - dikter om kroppen" som gavs ut 2006. I "Kanel och Kanin upptäcker ögat" har illustratören Charlotte Ramel skapat helt nya bilder.

Ulf Stark, Charlotte Ramel

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Ruby och trolldrycken

Om boken

Äntligen sommarlov! Ruby vill åka och bada, leka i lekparken, ha glass genast, men mamma är trött. Hur ska hon göra för att mamma ska orka? Herr Katt berättar att man kan blanda en trolldryck som gör att man blir pigg, men då behövs väldigt speciella ingredienser. Ruby och Herr Katt ger sig ut på trolldrycksjakt i skogen och får vara med om sitt livs äventyr!
Ruby och trolldrycken är en fin och fantastiskt illustrerad berättelse om gränslandet mellan verklighet och magi, om stora känslor och färgglada drömmar. Läsålder från ca 3-6 år.Maria Fröhlich är författare, serietecknare och illustratör. Ruby och trolldrycken är den andra boken i serien om Ruby.

Maria Fröhlich, Maria Fröhlich

Ruby och trolldrycken

Läs

Om boken

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. Läs – boken för dig som vill börja läsa är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år. En matig läsebok som räcker länge, fylld med humor och härliga bilder som stöd för läsningen.
Svårighetsgraden trappas successivt upp: från superkorta berättelser med enstaka ord i versaler, till längre texter med fullständiga meningar. Små bokstäver introduceras gradvis och pedagogiskt. Nästan alla ord är en- eller tvåstaviga och har ljudenlig stavning. De tydliga, relaterbara berättelserna varvas med bilduppslag där läsaren får para ihop ord och begrepp med detaljer i bilden. Möt kon som började skolan, titta in hemma hos STOR och Liten och läs bak-och-fram med syskonen Rut och Rot. Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson står för de träffsäkra illustrationerna.Katarina Kuick har tagit fram bokens texter med utgångspunkt från barnets tidiga läsprocess, utan pekpinnar och utan att tumma på intresseväckande, stimulerande innehåll. Hon har skrivit ett flertal böcker för barn och unga och är verksam som översättare. 2009 vann hon Augustpriset tillsammans med Ylva Karlsson för boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna.

Katarina Kuick, Hedvig Häggman-Sund, Sanna Borell, David Henson

Läs

Stora boken om Halvan

Om boken

Tre spännande och faktafyllda berättelser med omåttligt populära fordonsfantasten Halvan samlas i en stor samlingsutgåva. Dessutom ingår ett helt nyskrivet och nytecknat kapitel om hur en Halvan-bok blir till.
Om Här kommer nya polisbilen:Vi får följa Halvan och hans kollega Dajana under ett skift. Den här dagen griper de en inbrottstjuv efter en hetsig jakt i ett villaområde. Sen hjälper de till vid en trafikolycka, och på kvällen tar de hand om en liten kille som tappat bort sin pappa under en fotbollsmatch. Ingen dag liknar den andra för en polis!Om här kommer grävskopan:Halvan är en kille med stor fantasi. Från leksaksbilarna på golvet i hans rum flyttas vi ut i den riktiga världen. Där är Halvan mästare på att gräva! Hans grävmaskin (som det faktiskt heter) väger lika mycket som tio bilar! Nu gräver Halvan upp marken där ett nytt dagis ska byggas. Han är så skicklig att han kan stänga en tändsticksask med skopan på sin grävmaskin. Barnen på den gamla förskolan brukar kolla när han jobbar. En dag behöver en liten flicka hjälp - hennes boll har fastnat uppe i ett träd!Om Här kommer tåget:Så här går det när Halvan kör X2000. Halvan kör tåget till Göteborg i 200 kilometer i timmen. Varje gång han möter ett tåg blinkar han med framljuset. Och med tutan skrämmer han bort några älgar intill spåret. Förutom passagerarna finns tågmästaren Julia, Phong som jobbar i bistron och Alice i förstaklassvagnen ombord på tåget för att hjälpa Halvan under resan.

Arne Norlin, Jonas Burman

Stora boken om Halvan

Nyheter

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!

Astrid Lindgren berättar om en magisk jul

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

David Sundin gör Pippis kokbok

Alla känner till att Pippi Långstrump är världens starkaste flicka, men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt! I vår släpps Pippi Långstrumps kokbok där David Sundin tipsar, funderar och lagar sig igenom allt från pannkakor till krumelurpiller.

”Varför badar du med kläderna på, farbror Melker?”

Välkommen tillbaka till Saltkråkan! Till skärgårdsidyll och sommaräventyr med Pelle, Tjorven, Båtsman, Melker och de andra. Från Astrid Lindgrens älskade berättelser om livet på den lilla ön kommer nu en tredje bilderbok. För illustrationerna står återigen Maria Nilsson Thore, en av Sveriges främsta bildberättare.

Gnistrande julmagi med Astrid Lindgren

Äntligen finns alla Astrids mest älskade julberättelser i en vacker samlingsvolym! Kom i stämning med Pippi, Madicken, Emil och alla de andra favoritfigurerna. Boken är lite av en smällkaramell med klassiska färgillustrationer av bland andra Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman och Eva Eriksson.