Världspremiär på Saltkråkan som bilderbok

Illustration av:

Maria Nilsson Thore

Publicerad:

2019-06-04

Grrrr-bom! 10 juni kommer ett äventyr ur Astrid Lindgrens älskade Saltkråkan äntligen ut som bilderbok. Illustratören bakom är en av Sveriges främsta bildberättare: Maria Nilsson Thore.

”Till min! Jag ska bara ha honom till min!”
Nog är det orättvist att Tjorven har ett alldeles eget djur, hon har ju Båtsman! Pelle vill också ha ett djur att ta hand om. Så när det finns kaniner att köpa på grannön, då blir han helt till sig. Tjorven och Pelle får låna en eka och ro över till ön – och där finns en alldeles underbar kanin. Fast vägen hem blir mer strapatsrik än de tänkt.

Den 10 juni är det världspremiär för Ett litet djur åt Pelle, den första bilderboken någonsin om Saltkråkan, illustrerad av Maria Nilsson Thore. Boken är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan– som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn.

Maria Nilsson Thore tvekade aldrig att ta sig an uppdraget, trots att de flesta av oss fortfarande minns rollkaraktärerna in till minsta hängselbyxa och citat (”Farbror Melker, vet du vad…”).

– Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna. I originalmanus står inget om hur barnen ska se ut, så jag började faktiskt med att göra Tjorven blond och smal. Sedan, under arbetets gång, blev hon ändå lite mer mörkhårig och rund, säger Maria Nilsson Thore.

En annan utmaning var att illustrera skärgården så den fick rätt Saltkråkan-känsla.

– När jag åkte ut i skärgården insåg jag snabbt att de flesta öar inte är kala, utan består av skog. Så jag fick skapa en egen skärgårdsmiljö som kanske inte helt överensstämmer med verkligheten, säger hon.

Resultatet blev en bok i stort format där bilderna är ”superlånga” och där naturen verkligen får ta plats.

För alla som vuxit upp med Saltkråkan-filmerna är det oundvikligt att välja sina favoritkaraktärer bland det färgstarka persongalleriet: Milda Malin, gulliga Skrållan, snälla Pelle, barnsliga Stina och kaxiga Tjorven – skärgårdens motsvarighet till Karlsson på taket. Och så den hårt prövande författaren farbror Melker, förstås. Maria Nilsson Thores favorit var Tjorven.
– Man kan ju inget annat än att älska hennes självförtroende, säger hon.

Relaterat

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

Om boken

Saltkråkan är tillbaka i ny, fräsch tappning! Här är första bilderboken om Tjorven, Pelle, Melker och alla de andra.

Nog är det orättvist att Tjorven har ett alldeles eget djur, hon har ju Båtsman! Pelle vill också ha ett djur att ta hand om! Så när det finns kaniner att köpa på ön Lillasken, då blir Pelle helt till sig. Tjorven och Pelle får låna en eka och ro över till ön. Och visst finns där kaniner, långa rader av kaninburar! Pelle blir salig och väljer en fläckig, gosig kanin, hans egen Jocke!

Kaninexpeditionen blir ett helt äventyr! För när de ror tillbaka hamnar de mitt i ett åskväder! Tjorven förlorar årorna och barnen glider iland på en annan liten ö. När de söker skydd mot regnet hittar de Teddys och Freddys hemliga koja. Hurra, nu kan de hålla sig torra, men i sjönöd är de fortfarande Då räddar Båtsman dem ur knipan!

En spännande och kul bilderbok full av skärgårdsstämning! Astrid Lindgren är på strålande berättarhumör och Maria Nilsson Thore har skapat alla de härliga bilderna.

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.