En bok blir till!

Publicerad:

2020-02-04

Hur gör man egentligen en bok? Hur kommer texten och bilderna in på sidorna? Hur trycks boken och vem ritar illustrationerna?

I juni 2019 var det premiär för Astrid Lindgrens älskade Saltkråkan att ges ut som bilderbok! Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan – som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn.
Illustratören Maria Nilsson Thore tvekade aldrig att ta sig an uppdraget, trots att de flesta av oss fortfarande minns rollkaraktärerna in till minsta hängselbyxa och citat.

– Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna.

I den här filmen får vi följa med på en resa från idé till färdig bok. En film från bokförlaget Rabén & Sjögren.

Relaterat

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

Om boken

Saltkråkan är tillbaka i ny, fräsch tappning! Här är första bilderboken om Tjorven, Pelle, Melker och alla de andra.

Nog är det orättvist att Tjorven har ett alldeles eget djur, hon har ju Båtsman! Pelle vill också ha ett djur att ta hand om! Så när det finns kaniner att köpa på ön Lillasken, då blir Pelle helt till sig. Tjorven och Pelle får låna en eka och ro över till ön. Och visst finns där kaniner, långa rader av kaninburar! Pelle blir salig och väljer en fläckig, gosig kanin, hans egen Jocke!

Kaninexpeditionen blir ett helt äventyr! För när de ror tillbaka hamnar de mitt i ett åskväder! Tjorven förlorar årorna och barnen glider iland på en annan liten ö. När de söker skydd mot regnet hittar de Teddys och Freddys hemliga koja. Hurra, nu kan de hålla sig torra, men i sjönöd är de fortfarande Då räddar Båtsman dem ur knipan!

En spännande och kul bilderbok full av skärgårdsstämning! Astrid Lindgren är på strålande berättarhumör och Maria Nilsson Thore har skapat alla de härliga bilderna.

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.