Tjorven och de andra saltkråkorna är tillbaka!

Foto av :

Illustratör: Maria Nilsson Thore

Publicerad:

2020-04-06

Nu kommer ett nytt äventyr ur Astrid Lindgrens älskade berättelser om livet på Saltkråkan och den här gången ska familjen Melkersson fira vår ute på ön. För illustrationerna står återigen Maria Nilsson Thore, en av Sveriges främsta bildberättare.

Ifjol var det världspremiär för den första bilderboken någonsin om Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle, även den illustrerad av Maria Nilsson Thore. Nu kommer Far ända in i baljan, en ny härlig berättelse om livet på skärgårdsön. Båda böckerna baseras på kapitel ur boken Vi på Saltkråkan, som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn. Som vanligt möter vi familjen Melkerson, Tjorven och hennes familj, Söderman och hans barnbarn Stina.

”Far ända in i baljan!” Så kan Stinas egen korp säga, påstår hon, dessutom är han en förtrollad prins. Sagor om förtrollade prinsar är hennes specialitet och fantasi saknar hon inte! En dag kommer gubben Vesterman hem med en sälunge, som Tjorven får ta hand om. Vilken lycka! Sälen döps till Moses, och han följer henne som en hund och sover i hennes rum. Ja, snart har Tjorven inte tid med Båtsman. Och Stina har tur hon också, för hon får ta hand om en lammunge som måste flaskmatas. Så till slut sitter de där, Tjorven och Stina, med varsin nappflaska och varsitt gulligt djur att mata. Och Båtsman väntar troget på sin matte.

Till Astrid Lindgrens dråpliga och innehållsrika berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

– Det känns väldigt roligt att få fortsätta rita de här legendariska karaktärerna, säger Maria Nilssoon Thore. I den här berättelsen spelar också Stina en stor roll. Hon var och är min absoluta favorit i Saltkråkan! Det är en så skön konkurrensstämning mellan henne och Tjorven som är kul att gestalta med miner och kroppsspråk.

Relaterat

Saltkråkan: Far ända in i baljan

Om boken

En ny, härlig bilderbok om livet på Saltkråkan!
Familjen Melkerson är ute på ön för att njuta av våren. Tjorven och hennes familj finns förstås på plats, och det gör också Söderman och hans barnbarn Stina en riktig retsticka. Och så finns där alla djuren! Pelle har ju sin älskade kanin Jocke, Tjorven har sin Båtsman och Stina har en egen korp. Hon påstår att han är en förtrollad prins som kan säga Far ända in i baljan. Sagor om förtrollade prinsar är hennes specialitet och fantasi saknar hon inte!

En dag kommer gubben Vesterman hem med en sälunge, som Tjorven får ta hand om. Vilken lycka! Sälen döps till Moses, och han följer henne som en hund och sover i hennes rum. Ja, snart har Tjorven inte tid med Båtsman Och Stina har tur hon också, för hon får ta hand om en lammunge som måste flaskmatas. Så till slut sitter de där, Tjorven och Stina, med varsin nappflaska och varsitt gulligt djur att mata. Och Båtsman väntar troget på sin matte.

Till Astrid Lindgrens dråpliga och innehållsrika berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Far ända in i baljan

Relaterade artiklar

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.