Stark debutroman om att vara minoritet i en minoritet

2021-01-15

Foto av :

Carl-Johan Utsi

22-åriga Moa Backe Åstot, själv renägande same, debuterar med en ungdomsroman om att vara minoritet i en minoritet. I Himlabrand krockar brinnande kärlek med traditioner, fördomar och släktens förväntningar.

Han drog till sig telefonen. Stannade upp när han såg namnet som lyste på skärmen. Allt såg ut som vanligt: lite kläder låg slängda på täcket, läxpapper på skrivbordet. Klockan tickade bredvid sängen. Den enda skillnaden var att Eriks namn lyste på telefonen. Att Eriks röst bara var ett knapptryck bort. Inte kunde han väl svara. Inte kunde han väl någonsin låta bli.

Ántes liv präglas av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han – som familjens enda barn – ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

– Inom majoritetssamhället har homosexualitet börjat skildras som något självklart. Det är en viktig och välkommen utveckling. Däremot gäller inte samma klimat i det samiska samhället som i det svenska. Här har man inte kommit riktigt lika långt. Jag tror att det är viktigt att våga lyfta problemet innan man kan gå vidare. Det har man redan gjort inom majoritetssamhället. Nu är det vår tur, säger debutanten Moa Backe Åstot.

Himlabrand är en knivskarp och precis berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Ungdomsromanen handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som – oavsett anledning – tvingas gå emot strömmen och vara modiga. Boken utspelar sig i en miljö som sällan får ta plats i svensk ungdomslitteratur.

– Det finns – tills nu – inte en enda ungdomsbok om personer som bor där jag bor, som har samma bakgrund som jag. Som känner, tänker och funderar över liknande saker som jag. Därför började jag skriva.

Himlabrand är till alla unga som tillhör en minoritet sällan skildrad i barn- och ungdomslitteraturen.

– Jag vill ge dem en röst. Om så bara en kan känna igen sig själv i min bok, har jag lyckats mer än nog.
 

”Himlabrand är hennes första roman och vilken text! [...] Det här är bara så bra! Helhetsbetyg: 5.” Christina Wedenmark, BTJ

Relaterat

Himlabrand

Om boken

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

En berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som - oavsett anledning - tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bor i Jokkmokk. Himlabrand är hennes romandebut.

Moa Backe Åstot

Himlabrand

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot tilldelas Norrlands litteraturpris 2022

Hon får priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur för Himlabrand.