De är nominerade till Slangbellan 2021

Foto av :

Hugo Thambert/Carl-Johan Utsi

Publicerad:

2022-04-04

Elaf Ali och Moa Backe Åstot som båda uppmärksammats stort för sina debutböcker är båda nominerade till debutantpriset Slangbellan.

Bult – barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund – har tillkännagivit de nominerade till Slangbellan som delas ut för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2021.

Moa Backe Åstot nomineras till priset för Himlabrand men motiveringen:

"En stark kärlekshistoria som utspelar sig i norra Sverige där historien lämnat sår både i marken och hos generationer av samer som följt efter. Moa Backe Åstot beskriver de traditioner som handlar om överlevnad, men också om föreställningar som kan stelna i ett försök att värna det gamla.

Budskapet ljuder från historien till framtiden om rätten att tala sitt språk, rätten att tillhöra sitt folk och rätten att älska den man vill. Med en färgstark prosa skriver Åstot fram krocken mellan att bevara och gå framåt. I boken Himlabrand ger hon hopp om att båda är möjligt."

Elaf Ali nomineras till priset för sin bok Vem har sagt något om kärlek? med motiveringen:

"Vem har sagt något om kärlek? är en självbiografi av journalisten Elaf Ali. Berättande partier varvas med intervjuer och faktainslag, när hon beskriver sin uppväxt präglad av hedersförtryck. Ali ger läsaren nya perspektiv och upplyser om att hedersnormer inte är kopplade till religion eller nationalitet. Hedersnormer är patriarkala strukturer förenade med rädsla och rigida ramar, ett inte alltför avlägset fenomen i Sveriges historia.

Utan omskrivningar åskådliggör Ali en familj som bryts sönder i kampen mellan gamla och nya samhällsstrukturer. Med ett direkt språk skildras maktlöshet, oro men också kärlek och hopp: En dotter som vågar slå sig fri, en ångerfull pappa, en längtan efter självbestämmande. Elaf Alis berättelse är en fängslande och angelägen läsupplevelse, från första till sista sidan."

Om priset:

Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor. Det delas ut 25 april 2022 på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Relaterat

Vem har sagt något om kärlek?

Om boken

Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

Elaf Ali

Vem har sagt något om kärlek?

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot nominerad till Norrlands litteraturpris

Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Fjärilshjärta.