Moa Backe Åstot nominerad till Norrlands litteraturpris

Foto av :

Carl-Johan Utsi

Publicerad:

2024-02-09

Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Fjärilshjärta.

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit nomineringarna till Norrlands litteraturpris 2024, för bästa bok utkommen under 2023. Bland dem finns Moa Backe Åstots andra roman, Fjärilshjärta. En berättelse om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är. 

Boken har fått ett mycket fint mottagande. Dagens Nyheters Lydia Wistisen skriver att Moa Backe Åstot är ”en ny ungdomslitterär röst att lita på” och Sydsvenska Dagbladets Shora Esmailian kallar boken för "en fullträff". 

Moa Backe Åstot tilldelades priset 2022 för sin debut Himlabrand.

– För mig betyder Norrlands litteraturpris lite extra mycket, just eftersom att mitt hem alltid har varit här uppe i norr. Jag tycker att det är otroligt viktigt att dessa platser lyfts fram i barn- och ungdomslitteraturen, för att även läsare från dessa trakter ska känna sig representerade. Dessutom gläds jag åt att Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr uppmärksammar samiska röster i den norrländska utgivningen, säger Moa Backe Åstot.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/FCNorr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid Sommarmötet den 6 juli, på Västerbergs Folkhögskola i Gästrikland.

Relaterat

Fjärilshjärta

Om boken

Ingen i skolan tror Vilda när hon säger att hon är same. Hon får svara på tusen frågor: Pratar du samiska? Har du renar? Är din pappa same? De blir aldrig nöjda med svaren, som om Vilda inte är same nog. Som om hon inte duger. Men hon har bestämt sig för att ändra på det. Hon ska börja klä sig i kolt och be morfar, den enda i familjen som talar samiska, att lära henne språket. Efter det kommer ingen att kunna ifrågasätta henne igen.

Men när morfar plötsligt dör ställs allt på ända. Nu måste Vilda på egen hand hitta fram till det samiska. På begravningen träffar hon Samuel, som är några år äldre och har allt det Vilda själv saknar: kolten, renarna och språket. Allt det morfar aldrig hann ge henne. Kanske kan Samuel ge henne det?

En bok om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är.

Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Romandebuten Himlabrand vann Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris, Slangbellan och Norrlands litteraturpris samt nominerades till Augustpriset 2021. Himlabrand är också nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Moa Backe Åstot

Fjärilshjärta

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot nominerad till Norrlands litteraturpris

Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Fjärilshjärta.