De är nominerade till Norrlands litteraturpris 2022

Publicerad:

2022-02-11

Himlabrand av Moa Backe Åstot och Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma Adbåge är nominerade i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit nomineringarna till Norrlands litteraturpris 2022, för bästa bok utkommen under 2021. De nominerade böckerna från Rabén & Sjögren har fått strålande recensioner och nominerades till Augustpriset 2021.

Himlabrand är Moa Backe Åstots debut. En knivskarp och precis berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men framförallt en bok om kärlek, förväntan, värme, och känslor som går som elektricitet genom kroppen.

Ett rum till Lisen är Elin Johanssons och Ellen Svedjelands första gemensamma bok, lyhört illustrerad av Emma AdBåge. En varm och rolig berättelse om den första stora kärleken, och en bok som tar barnen på allvar, både i text och bild.

”Årets nominerade till Norrlands litteraturpris spänner över böcker från författarskap som just inletts till några av den norrländska litteraturens giganter. Böckerna sträcker sig också över hela vår landsända och gestaltar erfarenheter från alla åldrar. Återigen visar nomineringarna till Norrlands litteraturpris hur vital litteraturen här är och vi i juryn har nu ett tufft, men roligt, arbete framför oss”, säger Elin Grelsson, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr.

Om priset:

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/FCNorr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet den 9 juli i Älggårdsberget.

Relaterat

Ett rum till Lisen

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2021!

Det är inte alltid så kul att bo långt ute på landet, i en pytteliten by där det bara finns tre hus. Särskilt inte när det är sommarlov och det regnar hela tiden så att man inte ens kan bada. Naima surar och har tråkigt. Men en dag förändras allt: Lisens familj flyttar in i huset intill och Naima och hon blir snabbt vänner.

Lisens föräldrar har lovat henne att hon ska få välja rum i nya huset, och det tar tid. Hur kan man till exempel vara säker på att sovrummet på övervåningen är bättre att bo i än hallen? Eller badrummet? Eller bastun, för den delen? Lisen och Naima bestämmer att de måste provsova i prick alla rum i hela huset, trots föräldrarnas protester. Men Naima tycker att det är underbart, hon vill aldrig att rummen ska ta slut. I alla fall inte förrän hon har vågat berätta för Lisen hur mycket hon tycker om henne ...

En varm och rolig berättelse om den första, stora kärleken. Texten är lyhörd och lågmäld och Emma Adbåges fina vardagsbilder passar på pricken. En berättelse som verkligen tar barnen på allvar, både i text och bild.

Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma AdBåge

Ett rum till Lisen

Relaterade artiklar

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.