Moa Backe Åstot tilldelas Norrlands litteraturpris 2022

Foto av :

Carl-Johan Utsi

Publicerad:

2022-07-11

Hon får priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur för Himlabrand.

Juryns motivering:

”Med avstamp i ungdomens nu berättar Moa Backe Åstot om samisk identitet och nedärvda trauman på ett sätt som förbinder den enskilda människan med historien. Hon väjer inte för de svåra frågorna och skapar i den unga, homosexuella Ánte en smärtsam och trovärdig skildring av svårigheten att vara sig själv i en komplex väv av förtryck och fördomar. ”Himlabrand” är därtill en magpirrande tonårsberättelse om kärlek, lust och vänskap som alla som någon gång varit förälskade kan känna igen sig i och som ger hopp om ett samhälle i förändring. ”

Moa Backe Åstot, född 1998 i Malmberget, är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Hon har läst kreativt skrivande vid Umeå universitet och projektkursen vid Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Himlabrand är hennes romandebut. För boken har Moa Backe Åstot bland annat nominerats till både Augustpriset och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Elin Grelsson, ordförande i Norrländska litteratursällskapet, skriver: ”Med Himlabrand fångar Moa Backe Åstot en ung, samisk människas kamp för sin egen identitet. Vi ser ett stort författarskap ta sin början i denna debutroman”.

Om priset:

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2022 hålls på Hola Folkhögskola. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

Relaterat

Himlabrand

Om boken

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

En berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som - oavsett anledning - tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bor i Jokkmokk. Himlabrand är hennes romandebut.

Moa Backe Åstot

Himlabrand

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot nominerad till Norrlands litteraturpris

Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Fjärilshjärta.