Moa Backe Åstot tilldelas SV:s författarpris 2021

Foto av :

Carl-Johan Utsi

Publicerad:

2021-10-12

Priset delas ut årligen och ska uppmärksamma en person som är i början av sin karriär och som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd. I år delas priset mellan Moa Backe Åstot och Patrik Lundberg.

Moa Backe Åstot får utmärkelsen för sin hyllade debut Himlabrand. Patrik Lundberg får utmärkelsen för sin bok Fjärilsvägen.

Stipendiekommitténs motivering:

Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2021 tar läsaren över hela vårt avlånga land från Blekinge till Norrbotten. Mellan Jokkmokk och Sölvesborg. Genom världar som knyts samman i Sydkorea och Sápmi. Och möter den mörka svenska rasbiologiska historien som fångat både samer som boende på Listerlandet. Här finns stor kärlek och omsorg för berättande och språk hos de båda författare som tilldelas årets pris. Årets pristagare är Patrik Lundberg för ”Fjärilsvägen” och Moa Backe Åstot för ”Himlabrand”.

– Det känns stort att få dela priset med en så framgångsrik författare som Patrik Lundberg, säger Moa Backe Åstot. Jag ser det som en bekräftelse på att min bok har betytt något för andra människor, vilket är den största komplimangen jag kan få efter att ha arbetat med Himlabrand i många år. Dessutom ger vinstpengarna mig möjligheten att helhjärtat fokusera på skrivandet en period, vilket jag är väldigt tacksam för.

Priset delas ut den 18 november i samband med ett författarsamtal. Prissumman är 50 000 kronor och delas jämnt mellan författarna. Tidigare mottagare av författarpriset är bland andra Sara Lidman (1956), Bodil Malmsten (1991), Torgny Lindgren (1996), Ann-Helén Laestadius (2008) och Karin Smirnoff (2020).

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot nominerad till Norrlands litteraturpris

Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Fjärilshjärta.