bok

Aldrig backa

Cina Friedner

Författare

Beskrivning

2021-10-05
Svenska
9-12

Författare

Cina Friedner

Formgivare omslag

Eva Lindeberg

Lärarhandledningar

Aldrigbacka.pdf

Ivan och Lydia är inte ihop. Inte så att dom har bestämt, i alla fall. Men det finns ändå nåt där, nåt speciellt. Inte så konstig då att dom andra killarna säger att det är just Ivan som ska skicka det där meddelande till Lydia efter bråket på fotbollsplanen. Om nån annan gör det blir det inte lika kul, inte lika mycket kaos. Lydia kommer såklart att bli ledsen, men lite får hon väl tåla. Har hon ingen humor, eller?

Det som händer mellan Ivan och Lydia är början på nåt större. Plötsligt har tjejerna i klassen fått nog. Varför ska killarna alltid få göra som dom vill, bara för att dom är många fler och skriker högst? Det är slut på det nu! Ingen ska få kalla det platta brännbollsracket tjejracket och killarna får faktiskt inte tränga sej i matkön. Dom ska sättas på plats, en gång för alla!

Humor men också mycket allvar i en berättelse om en mellanstadieklass där tjejerna gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar - för alla inblandade.

Aldrig backa är första delen i serien om klass 5 A.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2021-10-05

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129731873

Antal Sidor

155

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.276

Bredd (mm)

155

Recensioner

Skånska Dagbladet

”Det här är en bok med hög igenkänningsgrad om livet i en mellanstadieklas, träffsäkert porträtterat av Cina Friedner.” Karin Anderberg

KalmarPosten

”Det är spännande att vartannat kapitel är skildrat ur Lydias perspektiv och vartannat kapitel ur Ivans. ”Aldrig backa” är en viktig och mycket bra bok.” Ingela, Kalmar Bibliotek

Smålandsposten

”Texten är lättläst men bemängd med pregnanta psykologiska iakttagelser, även moraliska perspektiv. En indignerad hetta i tonfallet bidrar till att etablera bokens attraktionskraft.” Peter Grönborg

BTJ

”En bok väl värd att läsa och som passar bra som underlag för diskussioner om relationer och konflikter. Sammanfattningsvis är Aldrig backa en välskriven och engagerande bok om hur svårt det kan vara att förändra dålig stämning och lösa konflikter. 

Helhetsbetyg: 4.” Anna Wilner

 

Inte helt sant

Om boken

- Är dom ihop eller?
Jag vill säga att jag inte vet, men samtidigt skäms jag över att jag inte vet. Är inte jag Lydias bästa kompis? Dom andra verkar tro det. Men jag vet inget om henne och Ivan, har ingen aning om vad som har hänt. Lydia har inte ens berättat att han har varit hemma hos henne.


Ända sen Vega började i klassen har Lydia och hon varit bästa vänner. Det är bara så det är. Men när Vega åker för att hälsa på sina gamla kompisar över en helg förändras allt. När hon kommer tillbaka till skolan på måndagen visar det sig att det har hänt en hel del medan hon varit borta. Har Lydia blivit ihop med Ivan, utan att säga nåt?!

Klass 5 A är tillbaka och den här gången är det Lydia och Vega som står i centrum. Ur två olika perspektiv och med en hel del humor får vi följa händelseutvecklingen med missförstånd, svartsjuka och lögner. Stor igenkänning för alla som nån gång har känt sig utanför, eller fått nån annan att göra det.

Inte helt sant är en fristående fortsättning på Aldrig backa.

Cina Friedner

Inte helt sant

Relaterat

Nyheter

Humor och allvar när mellanstadietjejerna får nog

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet. I nya boken Aldrig backa får vi ur två olika perspektiv följa konflikten i klass 5A, som snart är på blodigt allvar – för alla inblandade.

Upptäck höstens nya lärarhandledningar

Vill ni arbeta mer kring böckerna ni läser? Nu har vi tagit fram ännu fler lärarhandledningar för olika årskurser och ett nytt fördjupningsmaterial som passar på förskolan.

Nominerade till Barnradions bokpris 2021

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland dem finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet och psykisk ohälsa i familjen.

Humor, vardag och hoppfullhet i mellanåldersbok om psykisk ohälsa

Cina Friedners debut rosades av kritikerna i fjol. Nu kommer hennes andra bok, Nåt trassligt inuti, där hon på samma rappa vis skildrar livet på mellanstadiet. I centrum står Isa vars pappa är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om.

”Den går faktiskt inte att lägga ifrån sig”

Cina Friedners debutroman Så himla taskigt är en riktig samvets-rysare för både barn och vuxna. Varning för hög igenkänningsfaktor …