bok

Ett lingon i en hiss

Maja Hjertzell

Författare

Jens Ahlbom

Illustratör

Beskrivning

2001-08-16
Svenska
9-12

Författare

Maja Hjertzell

Illustratör

Jens Ahlbom

Josefins nya kompis Oskar har bara ett fel. Han är blyg! Ja, han pratar ju med Josefin förstås, men annars är han ganska tyst. Josefin tycker att han ska träna sig på att prata, så hon hittar på olika prov åt honom. Oskar tycker att Josefin är galen, men Josefin tror att det kanske kan bota honom för alltid.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2001-08-16

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129653700

Antal Sidor

112

Vikt (kg)

0.268

 

I love you Viktoria Andersson

Om boken

Ibland händer det tråkiga saker. Som att ens katt kommer bort. Eller att ens mamma tänker ordna en tjejfest åt en som man inte vill ha.

Ibland händer också fantastiska och oväntade saker. Som att det parkerar en blå buss på gården och att en långbent bibliotekarie kliver ut och säger "Howdy" och som blir ens allra bästa vän i världen. Det vet Linn, nio år.

Stultorum infinitus est numerus (det finns hur många dårar som helst), och per aspera ad astra (genom svårigheter till stjärnorna) är några av de latinska citat som nioåriga Linn gillar. Hennes föräldrar är nyskilda och Linn har flyttat med mamma till en lägenhet. Mamman oroar sig över att Linn inte umgås lika flitigt med kompisar som hon själv gör. Men Linn gillar att vara ensam.
När en brölande buss kör in på grusplanen och ett långt jeansbeklätt ben sticker ut från förarsidan ser Linn storögt på. Den mycket långa kvinnan som kliver ut säger: "Howdy, jag är Viktoria Andersson och det här är min bokbuss." Viktoria är liksom Linn en hejare på citat, särskilt Oscar Wilde och Schopenhauer. Konsekvens är den sista tillflykten för den som saknar fantasi, citerar hon samtidigt som hon bjuder Linn på kex före maten.

Linn har aldrig träffat någon så cool som Viktoria men alla är inte lika förtjusta. Mamma tycker att Linn borde umgås med jämnåriga i stället. Lätt för mamma att säga, det inte hon som ska stå ut med Linns jämnåriga. Men en dag möter Linn en jämnårig i bokbussen. Han heter Simon och har läst nästan alla böcker i hela bussen.

I love you Viktoria Andersson är en berättelse som tveklöst står på barnens sida och som bjuder på både skratt och sorgligheter. Om storslagen vänskap som kanske inte alltid finns där man tror och som kan dyka upp när man minst anar det. Om man bara vågar öppna ögonen och hjärtat och ta emot.

Maja Hjertzell, Anna Nilsson

I love you Viktoria Andersson

Du har ingenting sett

Om boken

När och hur ska man våga säga till om man har sett någon bli illa behandlad? 12-årige Tomas, som själv är mobbad, blir vittne till misshandel och tvingas ta ställning, både till det han har sett och till sin egen situation. Trovärdigt ? och hjärtskärande ? lyckas Maja Hjertzell skildra hur det kan vara att bli mobbad. En "inifrånskildring" som kan ge barn tröst och mod att be vuxna om hjälp när det blir för jobbigt.

12-årige Tomas är mobbad av två killar i sin klass och ganska ensam. De kallar honom "Sherlock" - Sherlock Holmes är Tomas stora förebild. En dag får Tomas ett brev med ett uppdrag som går ut på att spionera på en man som är misstänkt för olika brott. Rapporter ska lämnas varje måndag i en särskild bok på biblioteket till någon som kallar sig Watson. I början tror Tomas att det är hans plågoandar som gett honom uppdraget, men snart inser han att det inte är så.

Han förstår också att mannen han bevakar slår sin fru och att det är fruns son som har gett honom uppdraget. Vad gör han nu? När värsta chocken har lagt sig bestämmer han sig för att lämna över alla sina rapporter till mannens fru. Han låter också Leo, alias Watson, förstå att han vet allt. Leo reagerar med att be honom lägga ner allt arbete, "du har ingenting sett", och säger att han inte är rätt person att yttra sig eftersom han inte gör något åt att han själv blir mobbad. Nu tvingas han fundera över sin egen situation. Ska han fortsätta att vara ett offer, eller ska han försvara sig, göra klart för mobbarna att nu räcker det?

Maja Hjertzell lyckas verkligen skildra hur det kan vara att bli mobbad på ett övertygande sätt, och hur slumpen kan avgöra vem som blir mobbad och vem som mobbar. Tomas, eller Sherlock, väcker både sympati och empati. Hans situation är beskriven inifrån. Du har ingenting sett är en bok för alla som kommer i kontakt med problemet på ett eller annat sätt.

Maja Hjertzells förra bok, Henrietta är min hemlighet, fick fina recensoner och hon blev bl.a. jämförd med Stig Claesson. Maja Hjertzell visar än en gång att hon har en suverän förmåga att sätta sig in i hur barn och ungdomar som står lite vid sidan av känner och tänker.

"Hjertzells språk är sparsmakat och lakoniskt, i närheten av Slas. Hennes stil är medveten .... en förnämlig berättelse om kärlekens universalitet och allmängiltighet." ´
Jan Hansson, SvD

Maja Hjertzell

Du har ingenting sett

Henrietta är min hemlighet

Om boken

Måsen älskar Henrietta. Men chansen att en person som är så underbar och perfekt skulle bli kär i en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur är säkert minimal. Måsen har två kompisar som är lika udda: Rebecka läser poesi och Robin kommunicerar mestadels via talesätt och är f ö bara intresserad av sina två ödlor. Rebecka försöker hjälpa till med att tussa ihop Måsen och Henrietta, men det går inte så bra. Måsen sumpar i tur och ordning alla bra tillfällen att få kontakt. Men till slut kommer insikten att det inte går att fortsätta att vara en mes om det ska hända något. Man måste ändra sig, måste våga, annars väntar ensamhet och ett liv utan kärlek ... Och när modet till slut räcker till handling är det inte alls så svårt. Pressröster om Före och efter Bella: "En välskriven och smart berättelse med fart och dramatik ... En bok som skapar eftertanke och man kommer både Bella och Filip nära." Katia Wagner, Sydsvenska Dagbladet "Maja Hjertzell beskriver brytningstid och identitetssökande på ett lika drastiskt som varsamt sätt. Bella blir en katalysator och känslor, åsikter och människor sätts i rörelse omkring henne." Pia Huss, DN Maja Hjertzell debuterade 2001 med barnboken Ett lingon i en hiss. Hon bor i Arvika där hon arbetar som barnbibliotekarie. Har bl.a. vunnit första pris i ABF-tidskriften Fönstrets novelltävling och fått hederspris i Vår Bostads novelltävling. Ett lingon i en hiss (2001) Före och efter Bella (2002)

Maja Hjertzell

Henrietta är min hemlighet

 

Dagspöket i skolan

Om boken

Äntligen en ny bok om förskolebarnens favorit Dagspöket!
Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart - så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo. Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke.I den här boken flyger Dagspöket in i en garderob hos en lärare. Där blir han misstagen för en klänning. Men Dagspöket är inte som vilken klänning som helst, när det blir lite för stillsamt i skolan kommer han på att han kan kittla läraren! Så roligt för barnen i klassen, för med Dagspöket blir skoldagen allt annat än vanlig!

Berättelserna om Dagspöket är omåttligt populära bland förskolebarnen! Med mycket humor berättar Jujja Wieslander om detta läspande, frimodiga och nyfikna spöke som vunnit många läsares och lyssnares hjärtan. De fartfyllda och roliga bilderna är gjorda av Jens Ahlbom.

Jujja Wieslander, Jens Ahlbom

Dagspöket i skolan

Dagspöket på sjukhus

Om boken

Nylansering av Dagspöket! Nu som bilderbok med nya illustrationer av Jens Ahlbom.

Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart - så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo. Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke.

I den här boken susar Dagspöket in hemma hos en sjuk liten flicka. Han tror att han ska kunna ha det lugnt och skönt hos henne, men det blir inte alltid som han tänkt sig. Först blir han tagen för en filt, sedan sätter sig någon på honom och till sist tar doktorn honom som överrock. Det är inte så lätt alltid, att vara Dagspöket!

Med mycket humor och berättarlust har Jujja och Tomas Wieslander skrivit om detta läspande, frimodiga och nyfikna spöke som vann många läsares hjärtan på nittiotalet. Då var berättelserna gjorda i serieformat. Nu är de omgjorda, och presenteras här i en stor bilderbok med nya bilder av Jens Ahlbom. I bilderboken finns också en cd med inläst berättelse om Dagspöket, som Jujja Wieslander läser. Ett riktigt roligt vardagsdrama i bokform, med ljudbok på köpet.

Jujja Wieslander är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Med mycket humor och stort intresse för barn och barnets lekar skriver hon roligt och tokigt om ett misslyckat spöke som hellre söker sällskap än skräms. Mest känd är hon för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan.

Jujja Wieslander, Jens Ahlbom

Dagspöket på sjukhus

Misstänkt ljus

Om boken

En barndeckare där Kajsa och Johan får reda ut både anonyma brev och en brand som kanske är anlagd. De träffar också en konstig tjej som inte passar in i byn. Tredje spännande boken om Kajsa och Johan. När Kajsa och Johan tältar ute i skogen ser de mystiska ljus mot himlen. Kan det vara ett ufo? Snart börjar också anonyma brev cirkulera i byn och en natt brinner prästgården ner. Kajsa och Johan har sina misstankar. Den nya tjejen, Anki, verkar kunna göra vad som helst. Hon säger själv att hon inte är trevlig. Men det ligger mer under ytan i den fridfulla byn än vad barnen först kunnat föreställa sig. Göteborgsförfattaren Kerstin Lundberg Hahn debuterade år 2000 med Kajsa och fågeltjuvarna, en spännande barndeckare med mycket humor och dessutom miljöengagemang. Den kommer nu i ny utgåva med nytt omslag och den nya titeln Fågeltjuvarna. Med den vann hon R&S barnbokstävling 1999. Den följdes av Kalla Diamanter 2002 och här är en tredje bok, där hon än en gång visar att Kajsa och Johan är två unga detektiver att räkna med. Roliga illustrationer av Jens Ahlbom. Kerstin Lundberg Hahn är född i Västerbotten, men bor sedan mitten av 80-talet i Göteborg. Har arbetat både på ett miljökonsultföretag och som lärare i svenska för invandrare i många år och i samband med det skrivit läromedel i lätt svenska. Boken nominerades till Spårhunden, priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare, 2003.

Kerstin Lundberg Hahn, Jens Ahlbom

Misstänkt ljus

Relaterat

Ingen början inget slut

Om boken

"Ingen början inget slut är en på flera sätt spännande ungdomsroman som på ett säkert och genomtänkt sätt nyttjar genrens gängse teman (pinsamma föräldrar, spirande tonårskärlek etc), där de magiskt realistiska inslagen generar livsfilosofiska funderingar. Helhetsbtyg 5/5." BTJ
Benjamins pappa ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är 14 år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra, desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en egentligen everlevare?Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.Om Vi ska ju bara cykla förbi:”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell. Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson, DN”Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. ” Johanna Lindbäck, Expressen”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap. ” Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.” Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Ingen början inget slut