bok

Snölyktor & smultronstrån

Verser för hela året

Sanna Töringe

Författare

Kristina Digman

Illustratör

Beskrivning

2004-03-10
Svenska
6-9

Författare

Sanna Töringe

Illustratör

Kristina Digman

Kristina Digman har skapat en underbar blomsterbild till var och en av årets tolv månader. Sanna Töringe har skrivit fina små verser till. Blomsterbilderna med tillhörande verser fångar in hela året: snön i januari, takdroppet i februari, det första vårregnet, blommande äppelträd i maj och sommarens smultronställe, höstens skördetid och vinterns stormar! "En utflykt i april är en vårutflykt. Vitsipporna och myrorna trivs också i regnet som just nu tog slut." Sanna Töringe är mest känd som mat- och trädgårdsförfattare på Prisma. Hos Rabén & Sjögren debuterade hon - tillsammans med den då helt oprövade konstnären Kristina Digman - med Vår hemliga trädgård. Deras samarbete gav dem första pris i Opals bilderbokstävling med Följa Felix, och våren 2003 kom Jag vill, jag vill, jag vill. Kristina Digman tillhör en mycket konstnärlig familj som bor utanför Halmstad. Hon har en gedigen konstnärsutbildning, men det är i och med Vår hemliga trädgård som hon blivit bokillustratör. Görel Christina Näslunds Lilla äppelboken är också den illustrerad av Kristina. Läsarålder: från 7 år

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2004-03-10

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660104

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

6

Höjd (mm)

220

Vikt (kg)

0.236

Bredd (mm)

200

 

Lilly vill ha äventyr

Om boken

Lilly är tre år och har aldrig varit utanför tomten själv. Pappa har somnat över boken. Nu vill Lilly ha äventyr! Kristina Digman, som är belönad med Elsa Beskow-plaketten, har tillsammans med Sanna Töringe skapat denna modiga lilla flickhjälte i bilderboksvärlden.

Sanna Töringe, Kristina Digman

Lilly vill ha äventyr

Leonard och Draken och andra sagor om blommor

Om boken

Utsökt, betagande och originellt! Sagorna om narciss, förgätmigej, gullviva, krokus, stormhatt och de andra blommorna känner säkert många igen, men Sanna Töringe berättar på sitt eget poetiska sätt och Kristina Digman illustrerar som ingen annan. När Gud hade skapat kullar och floder, trastar, elefanter, änglar, gullvivor, djävlar och violer, så tyckte han att något saknades. Då skapade han två barn, en pojke och en flicka. Flickan fick heta Eva och pojken gav han namnet Adam. Eva och Adam fick bo i Paradiset, som var Guds vackraste trädgård. Kanariefåglar sjöng i palmerna, lejon och harar låg tätt intill varandra och vilade middag och giraffer plockade körsbär i stora korgar till vem som ville ha. Barnen sprang i kapp med änglarna på blomsterängarna, retade aporna och byggde kojor i träden. När de blev varma så badade de i floden tillsammans med krokodilerna eller plaskade i den stora marmorfontänen. Så börjar Sanna Töringe den lilla sagan om snödropparna. Ut ur denna Paradisets trädgård jagas Eva och Adam för att de smakat på Kunskapens frukt. När de står där utanför, frusna och nakna, tycker Gud ändå synd om dem. Han skickar ner snödroppar till dem som ett löfte och ett hopp i den mörka kalla värld där de nu ska gå ut och arbeta i sitt anletes svett. Sanna Töringe är mest känd som mat- och trädgårdsförfattare på Prisma. Hos Rabén & Sjögren debuterade hon - tillsammans med den då helt oprövade konstnären Kristina Digman - med Vår hemliga trädgård. Deras samarbete gav dem första pris i Opals bilderbokstävling med Följa Felix, och våren 2003 kom Jag vill, jag vill, jag vill. Kristina Digman tillhör en mycket konstnärlig familj som bor utanför Halmstad. Hon har en gedigen konstnärsutbildning, men det är i och med Vår hemliga trädgård som hon blivit bokillustratör. Görel Christina Näslunds Lilla äppelboken är också den illustrerad av Kristina.

Sanna Töringe

Leonard och Draken och andra sagor om blommor

 

Dagbok från hönshuset

Om boken

En underbar skildring av livet på gården Ugglan, på Öland. Här bor Barbro Lindgren med alla sina djur. Finstämt och humoristiskt berättar hon om kärlek och lycka, sorg och vemod. Om vardagliga betraktelser och funderingar kring livet.

För att komma in på gården måste man först gå igenom portskjulet, där innanför är gårdsplanen med ladorna, stallet och ladugården. Djuren som fanns där är borta för länge sen. Råttorna är kvar förstås och fladdermössen. Och svalorna kommer tillbaka varje år. Gården var gammal och förfallen när vi kom dit, men nu har den blivit lagad. Och trädgården är fin igen med de gamla fruktträden och blommorna från förr. Gården fick heta Ugglan för det bor en uggla i ett träd utanför ladan."

Barbro Lindgren har öppnat dörren till sin gård på Öland. Stämningsfullt, vackert och med mycket humor berättar hon om hönorna, ankorna, katterna, och den obarmhärtiga räven, som smyger omkring sent om kvällarna. Om sin hund Mimmi som borde valla får, men i stället vallar Barbro. Om Johnny med kryckorna som fångar ankor och om det ärvda Värmlandsuret som en dag plötsligt stannar.

Barbro Lindgren får vardagen och det lilla livet att framstå som spännande, dramatiskt och händelserikt. Livet på gården är fyllt av död, vemod och längtan, men också kärlek, lycka och livsglädje. Dagbok från hönshuset är en kärleksförklaring till livet på Ugglan, den gård där Barbro Lindgren lever tillsammans med alla sina djur. Hennes tankar kretsar främst kring livet på gården, men vävs ihop med tankar om världen och det som händer utanför Ugglans tomtgräns.

Boken är illustrerad i fyrfärg av Kristina Digman.

Barbro Lindgren, Kristina Digman

Dagbok från hönshuset

Relaterat

Så sover staden

Om boken

Två syskon har satt frön i sina fönster
nu gror små plantor där, dom växer i en radI parken där står träden i ett mönsterför så ska det se ut i parken i en stadEn stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Kanske ser du den som ivrigt väntar på att pannkakorna ska bli färdiga, och fartyget som kastar loss och seglar bort i mörkret. Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen?En vidunderlig skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd. På stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila. En bilderbokspärla för en lugn stund vid läggdags.

Oskar Kroon, Josefin Sundqvist

Så sover staden

Djuren i staden

Om boken

Välkommen till betongdjungeln!
Det finns många fördelar med att bo i stan och det har även en del vilda djur upptäckt! I den här boken får man bland annat träffa skvallriga småsparvar, höghus-byggande skator, nattpatrullerande rävar, tunnelbane-åkande duvor och stadens listigaste invånare – råttan.Med fakta och humor i perfekt symbios berättar och levandegör Sarah Sheppard djuren och naturen för stora och små.
Några pressröster om böckerna Djuren i skogen och Djuren i vattnet:

"Massor av lärorika fakta, smittande humor." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Sarah Sheppard har verkligen öga för det där, det som är roligt och som samtidigt förmedlar någonting om djurens liv." Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Humor och kunskap i en ljuv förening." Jenny Berntson Djurvall, Naturmorgon, SR P1”… boken andas både lust att lära och lära ut.” BTJ”Imponerande hur Sarah Sheppard lyckas förmedla massor av fakta med humor och ett djup.”Naturmorgon, SR P1

Sarah Sheppard, Sarah Sheppard

Djuren i staden