bok

Aldrig som de andra

Peter Arrhenius

Författare

Beskrivning

2009-09-03
Svenska
9-12

Författare

Peter Arrhenius

Spännande debut om spöken, döda människor och om de som ser mer än andra!

"William Gustafsson hade vad han visste aldrig sett en död person tidigare. En riktigt död person alltså. Precis som alla andra tolvåringar hade han naturligtvis sett tusentals döda på film och tv - fallandes över balustrader eller från broar träffade av allt från giftpilar till laserstrålar. Men aldrig i verkligheten. Så när han nu stod där med en verklig, död person framför sig hade han inte en aning om hur det skulle vara. Men en sak visste han säkert: det skulle absolut inte vara så här."

En gammal dam försvinner från ålderdomshemmet och hela samhället letar efter henne utan resultat. Dagen därpå står det i tidningen att hon har hittats död i skogen, men Wille fattar ingenting. Stina sitter ju där, bredvid honom, på bänken i parken. Och pratar med honom. Livs levande ... eller stämmer det som hon säger, att hon hittades död i skogen dagen före? Och om det nu är så att Wille kan se döda, varför är det bara Stina han ser?

Peter Arrhenius debuterar som textboksförfattare med Aldrig som de andra - en ruggig historia om liv, död, vänskap och att våga tro på sig själv.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-09-03

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129671711

Antal Sidor

256

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.5

Bredd (mm)

152

Recensioner

”Peter Arrhenius har skrivit en riktig kuslig bok för mellanstadieåldern.” /Avesta bibliotek

st.nu

”en verkligt god berättelse.”

"Det är hedersamt att föra in en äldre människas spännande livs berättelse på ett naturligtsätt i ungas vardag; det är ingen självklarhet i ungdomskulturen i dag. Att en utstött pojke kan få göra skillnad genom att laga trasiga hål i andras liv – det känns som en verkligt godberättelse."Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

www.bokhora.se

”Lagom mysrysig”

"Jag gillar historien. Det är väldigt balanserat; lite spök, lite realism, lite mobbing, lite glädje. För mig känns den mysrysig. Lagom mysrysig, speciellt för såna (jag) som inte är superförtjusta i övernaturliga världar. Plus för att det aldrig blir förutsägbart heller, ända in i slutet är det spänning."Johanna L

dagensbok.blogg.se

”galet bra och har ett ganska otippat slut”

"Den här boken är galet bra och har ett ganska otippat slut (tur att jag inte tjuvkollade som jag brukar). Peter Arrhenius har skrivit den och det är riktigt spännande och samtidigt ganska hemskt med de elaka klasskompisarna."/Maria

 

Till häxornas försvar

Om boken

De kallar henne för häxa. Önskar henne till helvetet. Vill att hon ska brinna. /.../

Den börjar få fäste i hela Stockholm nu.

Häxskräcken.

Alla viskar om det. Om hur häxorna tar deras barn om natten och far till Blåkulla på djur som stulits för ändamålet. Väl framme på Blåkulla tvingas barnen se på när häxorna gör alla möjliga hemskheter tillsammans med självaste djävulen.

På 1670-talet dog över trehundra kvinnor i Sverige i något som kallas Det stora oväsendet. Det var flickor och kvinnor som anklagades för att vara häxor, för att ha förbindelser med djävulen.

Fanny Falk hänger ofta i sin farfar Stickans urmakeri. Urmakeriet har varit i familjen i hundratals år. Kanske är det Fanny som ska ta över efter Stickan sen. I urmakeriet står ett enormt golvur. Som visserligen inte har fungerat de senaste sextio åren, men det har andra kvaliteter om man kliver in i luckan på urets framsida kan man färdas vart man vill i tid och rum. Och inte nog med det, Stickan har en organisation: VAO vän av ordning. VAO håller koll på den historiska tidsordningen, det vill säga att saker och ting genom historien sker som de ska, tidsordningen kan nämligen störas, och då påverkar det vår tid.

I andra boken om Fanny har VAO ett nytt uppdrag åt henne, men Stickan är inte säker på att hon kommer att klara av det, kanske är det för farligt. Hon måste resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676. Om hon inte tar uppdraget och får ordning på lögnerna om de påstådda häxorna, riskerar de att än fler oskyldiga dör, vilket skulle få stora konsekvenser för befolkningen på 2000-talet.

Precis som i I kungens spår varvas det historiska tidplanet med nutid; Fanny har lyckats strula till det med Nova, som är ihop med Julien, killen som Fanny är kär i. Och givetvis har det som händer här och nu trådar tillbaka i historien. Finurligt, spännande, roligt - inklusive en lektion i historia.

Peter Arrhenius, Elin Jonsson

Till häxornas försvar

Relaterat