bok

Recept för en flygtur

Annalena Hedman

Författare

Beskrivning

2012-01-17
Svenska
9-12

Författare

Annalena Hedman

Formgivare omslag

Lena Sjöberg

Abbe hänger i Istermyrträsk igen. Det är höstlov och hon har det tråkigaste lovet nånsin. Men tristessen varar inte så länge. S.U.C.K. från Melodifestvalen ska spela i Medborgarhuset tillsammans med Up Yours från Ivarsboda, det hårdaste bandet norr om Dalälven. Vad ska töntarna i S.U.C.K. säga om punkbrudarna i Up Yours? Up Yours är Abbes nya idoler och plötsligt blir hon deras manager. Tjejerna är världens fränaste och Abbe svävar på moln.

Men mitt i allt det roliga finns också ett mörkt stråk. Antóns plågoandar, Christoffer och hans gäng, har bara blivit värre. Mobbarna håller på att ta över Antóns liv, de lämnar aldrig honom i fred och dessutom har de ockuperat Spindelklubbens högkvarter. Fast Abbe, Angela och Roger överlistar Christoffergänget och kommer på hur de en gång för alla ska få dem att förstå hur illa de gör Antón.

Abbe är en störtskön tjej som man inte kan värja sig emot. Karaktärerna känns igen: Antón, Nadja, arga gubblandslaget på bibblan, Abbes mammas förra kille Roger. Berättelsen är full av humor, tempot är högt, man småfnissar och blir på gott humör. Men man får också en klump i magen, allvaret får i den här boken lite mer utrymme än i de tidigare.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Serie

Abbe i Istermyrträsk

Publiceringsdatum

2012-01-17

Läsordning

3

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129680423

Antal Sidor

144

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.326

Bredd (mm)

158

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

176g CO2e
Papper
ca 138 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 25 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 13 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

”En varm och rolig berättelse, skriven i snabbt tempo. Perfekt för slukaråldern mellan 10 och 13 år.” / Ingalill Mosander

www.vk.se

”Abbe är en sån person jag skulle uppskatta att få möta igen som vuxen”

"Det ÄR sorgligt när omtyckta bokkkaraktärer växer upp, men utmärkande för de starkaste personporträtten av slukarålderns bokhjältar är hur vi ändå bär dem med oss och utan problem själva kan brodera fram ett tänkt liv i en förlängning utanför pärmarna och efter avskeden.Abbe är en sån person jag skulle uppskatta att få möta igen som vuxen, både i litteraturen men gärna också i verkligheten mest sannolikt lär jag träffa på henne på något ställe där samhällsfrågor konkretiseras, kanske bakom en biblioteksdisk, i något debattprogram i tv, eller varför inte på en punkscen någonstans."Sara Meidell, Västerbottens Kuriren

”Det är en sann läslycka att ta sig an Abbe och hennes vänner.” / Annika Andersson, BTJ

"Anna-Lena Hedman har återigen lyckats skriva med stor berättarglädje om starka känslor vad gäller både lycka, kärlek, ilska och rädsla. Perfekt som högläsningsbok om man vill närma sig värdegrundsfrågor på ett naturligt sätt i en grupp. Det är en sann läslycka att ta sig an Abbe och hennes vänner."Annika Andersson, BTJ

”Fylld av den sorts nyfikenhet och glädje som är bra att ha samlat på sig” /Pia Huss, DN

"Berättelsen är varm, personlig om än rapsodisk. Dessutom är boken fylld av den sorts nyfikenhet och glädje som är bra att ha samlat på sig när pubertetens våndor sätter in."Pia Huss, DN

barnochungdomsbok.blogspot.com

”Annalena Hedman är en suverän författare.”

"Man läser hela tiden med ett leende på läpparna. Särskilt gillar jag morfars Västerbottensbondska kommentarer. Annalena Hedman är en suverän författare. Hon har säkert språkgehör och härlig humor. Jag hoppas att detta inte är sista boken om Abbe." Barn & ungdomsboksbloggen

 

Granaporna på de glada djurens gård

Om boken

Dennis och Trollet ska åka till bondgården på kosläpp och såklart vill de ta med sig granaporna Kors, Tvärs och Yngve. Granaporna vet inte riktigt vad en bondgård är, men när de får höra att det vankas matsäck vill de absolut följa med. Matsäck är nämligen det allra bästa granapor vet, särskilt oliver!

Eftersom granaporna kan tala med djur börjar de genast prata med djuren på gården. Vad tycker hönsen om bonden egentligen, och varför är korna så otåliga? Och när Tvärs råkar släppa ut grisarna ur hagen håller det på att gå riktigt illa.

Häng med granaporna Kors, Tvärs och Yngve på ett nytt, spännande äventyr. Och håll i hatten - för när granaporna är inblandade kan vad som helst hända!

Annalena Hedman, Emma Göthner

Granaporna på de glada djurens gård

 

Relaterat