bok

Pestblommor

Mats Strandberg

Författare

Elin Sandström

Illustratör

Beskrivning

2024-01-19
Svenska
12-15

Författare

Mats Strandberg

Illustratör

Elin Sandström

Formgivare omslag

Jonas Lindén

Mediekontakt

Fanny Birath

Lärarhandledning

Pestblommor.pdf

Jag ska berätta hur det var den hösten.

Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.

Jag ska erkänna det värsta av allt:

Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.

Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?

Pestblommor är en vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna. Med bilder av Elin Eplet Sandström.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2024-01-19

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129740844

Recensioner

Café

”En riktigt kuslig historia som känns som en omedelbar svensk klassiker.”

/Jonas Strandberg

Vestmanlands Läns Tidning

”Pestblommor har alla ingredienser som behövs för en lagom läskig och spännande historia.”

"Språket är lättläst och flyter på bra genom hela boken. /.../ Vid sidan av den läskiga historien snuddar Strandberg vid frågor om kvinnors rättigheter och fördomar kring hur man är en "riktig man", vilket ger boken en modern touch trots att den utspelar sig på 1700-talet." Maria Björkman

Expressen

”Mats Strandberg får läsaren att dra efter andan.”

"Det är både snyggt och smart. Och mycket otäckt." Hanna Höglund

Göteborgs-Posten

”Mats Strandberg är skicklig när han drar upp de historiska penseldragen i början av romanen”

"Det går nästan att känna stanken från lakan fläckiga av brunt blod och gult var, höra rösterna från skrikande döende. Men så fort barnen lämnat staden kommer en ny stämning strykande över sidorna; den av skräck, förtryck och försummelse. /.../ Och det är också de vältecknade, psykologiskt komplexa gestalterna som jag tar med mig efter läsningen." Stina Nylén

Jönköpings-Posten

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna, och han går ut hårt.”

"Strandbergs språk är enkelt och rättframt utan att vara banalt, och "gammaldags" utan att vara arkaiskt. Anpassat till sin målgrupp. /.../ Mot slutet kommer både en twist och en upptrappning av spänningen som gör boken svår att lägga ifrån sig. /.../ Pestblommor är makalöst illustrerad av Elin Sandström - mörkt och drömskt, jag vill tapetsera mitt hem med de här illustrationerna!" Maria Friedner

Dagens Nyheter

”Det är lite som om Maria Gripe och Lars Norén fått ett (litterärt) kärleksbarn.”

"en stockholmstablå värdig självaste Niklas Natt och Dag /.../ berättelsen övergår ganska snart till en mycket mer klassiskt hållen, långsamt berättad och fint gestaltad Herrgårdssägen med tydliga askungeinslag och inte minst en respektfull hälsning till föregångare som Frances Hodgson Burnetts ”Den hemliga trädgården”. Illustratören Elin Sandström bidrar med drömska, associativa bilder." Steven Ekholm

Borås Tidning

”Fin och läsvärd”

"Mats Strandberg skriver drömskt och gotiskt om pestens tid /.../ har lyckats med målet att följa i Maria Gripes spår." /.../ Elin Sandströms illustrationer förstärker den drömska stämningen" Bella Stenberg

TV4 Nyhetsmorgon

”Mats Strandberg är ju en riktig skräckmästare”

"Mats Strandberg är väldigt skicklig på att få in ett fint flyt i sina böcker, och det är så viktigt när man skriver för unga. Varför inte högläsa för en skräcktålig 11-åring." Josefine Sundström

Vi Läser

”Det är spännande och välskrivet”

 

Pestblommor

Om boken

Jag ska berätta hur det var den där hösten.
Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.Jag ska erkänna det värsta av allt:Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?Pestblommor är en vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna. Med bilder av Elin Eplet Sandström.

Mats Strandberg, Elin Sandström

Pestblommor

 

Vilse

Om boken

Agnes brukar ofta ta vägen genom skogen, men en dag går allt fel. Riktigt fel. Hon känner varken igen träden, stenarna eller stubbarna, och stigen där hon brukar gå är som försvunnen. Agnes är vilse!
Som tur är träffar Agnes en flicka mitt i skogen. Hon är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens vem hon är. Det enda hon vet är att hon har tappat fem magiska stenar som Agnes måste hjälpa henne att hitta. Men efter ett tag börjar Agnes fundera. Beter sig inte flickan lite märkligt? Hur kan man ha glömt precis allt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Vilse är en genomillustrerad berättelse om att möta sina rädslor och vara modigare än man egentligen vågar. De fantastiska bilderna skapar en krypande, gotisk rysarstämning, men är också en färgsprakande hyllning till naturen.
Elin Eplet Sandström är konstnär och illustratör, bosatt i Stockholm. Det här är hennes första egna bok.

Elin Sandström, Elin Sandström

Vilse

Relaterat

Nyheter

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor

Rysliga boktips för barn och unga

Halloween närmar sig och vi passar på att tipsa om aktuella böcker som ger kalla kårar. Möt spöken, häxor, zombies och andra läskiga varelser i ett gäng ruggiga barnböcker för olika åldrar. Läs, rys och mys!

Kärlek och skräck i pestdrabbat 1700-tal

Mats Strandberg har skrivit flera hyllade och prisbelönta böcker för barn och unga, bland dem Engelforstrilogin och Slutet. Nu är han tillbaka med Pestblommor – en kuslig bok om sjukdom, girighet och farliga hemligheter. Boken illustreras av hyllade Elin Eplet Sandström. 

Nya böcker i september 2023

Nu är bokhösten igång! September bjuder på geniala småbarnsböcker för de yngsta, fartfyllda bilderböcker om allt från lavakatastrofer och pyjamaspartyn till försvunna katter och gosedjursflamingos. Ett nytt busigt äventyr med Sommarskuggan, grymma debutromaner, pricksäkra dikter av Lena Sjöberg, kusliga och gripande berättelser av Mats Strandberg och Oskar Kroon. Och mycket, mycket mer. Välkommen till en maxad bokmånad!

Cirkeln firar 10 år!

Idag är det tio år sedan den första boken i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren gavs ut. Boken hyllades av kritikerna, älskades av läsarna, filmatiserades – och blev en världssuccé!