Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2023-12-12

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.

Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge tilldelas det nyinstiftade litteraturpriset Prisma i kategorin Årets barn- och ungdomspris för En vän till tant Irene.

Jurygruppens motivering:

”I En vän till tant Irene skildras kärlek ur barnen Naima och Lisens perspektiv. Den pirriga glädjen som de själva hittat i sin kärleksrelation får dem att börja leta efter en vän till tant Irene. Sökandet sker med det queera som ett självklart alternativ och lösningen bryter mot tvåsamhetsnormen på ett uppfriskande sätt. Författarna Elin Johansson och Ellen Svedjeland tar barnen på allvar och väjer inte för deras stora känslor. Barnperspektivet är tydligt närvarande i både text och bild, och Emma AdBåges illustrationer samspelar med och förstärker texten. Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt.”

En vän till tant Irene är en fristående fortsättning på Augustnominerade Ett rum till Lisen (2021) och har hyllats av en samstämmig kritikerkör.

Prisma är ett nyinstiftat litteraturpris som delas ut av Bögbibblan och Page 28 i sju kategorier som utforskar och förnyar queerlitteraturen. I år hölls prisutdelningen på Malmö Opera.

Relaterat

En vän till tant Irene

Om boken

Naima och Lisen är kära i varandra och tillsammans nästan jämt. Men deras granne, tant Irene, har sovit ensam i sin dubbelsäng ända sedan hennes man dog för över trettio år sedan. Det tycker Naima och Lisen känns sorgligt. De vill att tant Irene ska bli kär igen – och de är fast beslutna att hjälpa henne! Ingen känner tant Irene lika bra som de, och det finns nog ingen som kan lika mycket om kärlek heller.
Efter mycket planering och hemlighetsmakeri är det dags för första dejten, mellan tant Irene och vaktmästaren Lasse. De sitter på en filt i ett hörn av skolgården och Naima och Lisen övervakar det hela från gungorna. Förhoppningsvis blir de snart kära i varandra, och blir de inte det har Naima och Lisen en anteckningsbok full med nya dejtförslag ... Om allt går enligt plan kommer tant Irene ha hittat någon att dela dubbelsängen med innan sommaren är slut. Bara hon nu ville anstränga sig lite själv också.En vän till tant Irene är en charmig och finurlig berättelse om kärlek, vänskap och ensamhet. Det är den fristående fortsättningen på Augustnominerade Ett rum till Lisen som kom ut 2021.

Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma AdBåge

En vän till tant Irene

Relaterade artiklar

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.