Långt från skärmar och storstadshets i ny somrig saga

Foto av :

Illustratör: Astrid Tolke

Publicerad:

2018-06-26

Elin Johansson och Astrid Tolke är aktuella med ett sommarlovsäventyr som utspelar sig på en brygga.

”Ligger man med magen mot bryggan kan man se ner i vattnet fast solen lyser starkt. Där nere simmar en massa fina fiskar, som vi matar med havregryn. Det är jättespännande i flera dagar. Men så kommer en stor gädda och äter upp allt för de mindre fiskarna. Så dumt att den skräms, det är bäst att vi skrämmer den tillbaka!”

Succéförfattaren Elin Johansson (Veckan före barnbidraget och Hemma hela sommaren) kommer nu med den roliga och finurliga När vi skrämde gammelgäddan, illustrerad av Astrid Tolke.

- Jag ville skriva en spännande berättelse om fiskar fast utan att några fiskar skulle komma till skada - alltså ett fiskäventyr utan fiske, berättar Elin Johansson. Två av mina barn var väldigt intresserade av fiskar, och vi hängde mycket på bryggan och matade de som dök upp, när jag skrev boken. Gammelgäddan blev jag ofta varnad för när jag var liten, så den har funnits med som ett ständigt hot under mina simturer i sjön, en lämplig antagonist alltså.

När vi skrämde gammelgäddan är en härlig berättelse om två systrar och sommarens lata dagar. Långt från skärmar och storstadshetsen.

Elin Johansson är född 1978 och bosatt i Tavelsjö. Tidigare medieingenjör som nu arbetar som gymnasielärare med svenska som huvudämne. Hon gjorde stor succé med debutboken Veckan före barnbidraget, illustrerad av Ellen Ekman

Astrid Tolke, född 1991, är illustratör och arbetar deltid som serietecknarpedagog i projektet Seriestorm samt är medlem i det feministiska serienätverket Dotterbolaget. Vi tvättar bilen var Astrids debut som barnboksillustratör.

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.