Per Gustavsson vinnare av Heffaklumpen

Foto av :

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2018-02-13

Motiveringen lyder: ”Från ljusaste ängar till mörkaste rymder utmanar hans bilder gränserna för vad våra prinsar och prinsessor kan göra, hur fritt de kan leka och hur djupt de kan tänka.”

Mottagarna av Expressens fem kulturpriser 2017 har annonserats och årets pristagare av Heffaklumpen är illustratören och författaren Per Gustavsson. Priset delas ut sedan 1966 för framstående kultur riktad till barn och unga. Tidigare pristagare i urval är Maria Gripe (1966), Barbro Lindgren (1971) och Lennart Hellsing (1980). Vinnaren får en statyett av Stina Opitz.

Per Gustavsson gjorde sin första barnbok 1995, Stoppa bollen, på Rabén & Sjögren. Sedan dess har det blivit en hel del böcker, senast Stig (text Annica Hedin) och Om jag var en elefant.

 

Relaterat

Om jag var en elefant

Om boken

Vera är i parken med förskolan. Det stojas och stimmas men Vera sitter med sin macka och tänker. Här brukade ju hon och farfar sitta när farfar levde, nu är det jag som är farfar och matar fåglarna fantiserar Vera. Man skulle kunna flyga tänker en farfar, som en fjäril. Men en fjäril är så liten, man skulle vara en elefant tänker fjärilen. Och under en fika på en bänk hinner Vera vara allt möjligt innan hon till sist nog helst vill vara en flicka som heter Vera, som sitter på en bänk och funderar.

Per Gustavsson, Per Gustavsson

Om jag var en elefant

Relaterade artiklar

Nej, jag vill inte!

Måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? I Berit vill inte, den tredje boken om nya favoritkaraktären Berit, tussas två barn ihop mot sin vilja.