Per Gustavsson vinnare av Heffaklumpen

Foto av :

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2018-02-13

Motiveringen lyder: ”Från ljusaste ängar till mörkaste rymder utmanar hans bilder gränserna för vad våra prinsar och prinsessor kan göra, hur fritt de kan leka och hur djupt de kan tänka.”

Mottagarna av Expressens fem kulturpriser 2017 har annonserats och årets pristagare av Heffaklumpen är illustratören och författaren Per Gustavsson. Priset delas ut sedan 1966 för framstående kultur riktad till barn och unga. Tidigare pristagare i urval är Maria Gripe (1966), Barbro Lindgren (1971) och Lennart Hellsing (1980). Vinnaren får en statyett av Stina Opitz.

Per Gustavsson gjorde sin första barnbok 1995, Stoppa bollen, på Rabén & Sjögren. Sedan dess har det blivit en hel del böcker, senast Stig (text Annica Hedin) och Om jag var en elefant.

 

Relaterat

Stig

Om boken

Det här kanske ser ut som en vanlig fiskpinnemiddag. Alla äter fiskpinnar och Sofia berättar ett nytt pruttskämt. Men en sak är väldigt fel. Titta på den röda stolen. Ser du hålet där? Det var där Stig brukade sitta.

En vacker och tänkvärd berättelse om att förlora någon som står en nära. En bok som tar barnets känslor på allvar och inte ryggar från ett svårt ämne. En bok att läsa tillsammans och prata om, och som stannar kvar i tankarna långt efter att den är utläst. Annica Hedin och Per Gustavsson har skapat stor bilderbokskonst om ett viktigt ämne som berör många barn och deras föräldrar.

Annica Hedin, Per Gustavsson

Stig

Relaterade artiklar

Nej, jag vill inte!

Måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? I Berit vill inte, den tredje boken om nya favoritkaraktären Berit, tussas två barn ihop mot sin vilja.