Nej, jag vill inte!

Illustration av:

Per Gustavsson

Publicerad:

2021-08-16

Måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? I Berit vill inte, den tredje boken om nya favoritkaraktären Berit, tussas två barn ihop mot sin vilja.

En dag tittar mamma in i Berits rum. Hon ska få besök av en jobbarkompis som har en dotter i samma ålder som Berit. Så bra, tycker mamma! Men Berit håller på att bygga en koja och vill inte bli störd. Hon vill inte leka, absolut inte med någon som hon inte känner och när Lussan dyker upp blir allt fel. Lussan gillar inte Berits pandaslott och hon tar Berits finaste pärlor.

Berit står inte ut! Och plötsligt bara händer det: Berit flyttar på Lussan så att hon ramlar! Det kan inte göra jätteont för mattan är mjuk, men Lussan gråter ändå.

Jobbarkompisen tröstar och tittar inte ens på mig. Men det gör mamma.

– Berit, nu får du säga förlåt.

Ska JAG? Ser hon vad Lussan har gjort?

Berit vill inte handlar om starka känslor. Om att få leka ifred. Och måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? Boken är Annica Hedin och Per Gustavssons fjärde gemensamma bok – efter Stig (2018), Berit älskar Russin (2019) och Berit ljuger (2020).

– Jag avskydde att bli hoptussad med andra barn när jag var liten. De vuxna satt och skrattade i ett rum bredvid och vi förväntades ha kul bara för att vi var lika gamla. Barn utsätts verkligen för en hel del. Som att tvingas att säga förlåt, fast man inte tycker att man gjort något fel. Jag älskar hur Per lyckats fånga i bilderna precis hur förorättad Berit blir. Det är verkligen bilder som känns, säger Annica Hedin.

– Annicas texter om Berit är frågor som följer oss genom livet. Stora som små. Vem har inte gett bort en present där man märker att man gillar gåvan mycket mer än mottagaren (Berit älskar Russin)? Och visst kryddar man historier för att verka lite mer intressant (Berit ljuger). Hur många middagar har man inte hamnat på där man märker ganska snabbt att det vore trevligare att få vara ifred hemma (Berit vill inte)? Annicas texter är inbjudande för en illustratör för hon fångar snabbt en stämning samtidigt som hon lämnar gott om plats för mig att måla vidare på situationen, säger Per Gustavsson.

Samtliga böcker om Berit finns nu att lyssna på hos Storytel och de andra ljudbokstjänsterna. Inlästa av skådespelaren Gustaf Hammarsten. 

Relaterat

Berit vill inte

Om boken

Berit bygger en koja, ett fantastiskt pandaslott, och vill inte bli störd. Hon vill inte leka med någon annan, absolut inte med någon som hon inte känner och när mammas kompis dotter dyker upp blir allt fel. Lussan gillar inte Berits slott och hon tar Berits finaste pärlor. Berit står inte ut! Och plötsligt bara händer det: Berit flyttar på Lussan så att hon ramlar!

Det kan inte göra jätteont för mattan är mjuk, men Lussan gråter ändå. Jobbarkompisen tröstar och tittar inte ens på mig. Men det gör mamma.

- Berit, nu får du säga förlåt.
Ska JAG? Ser hon vad Lussan har gjort?

Berit vill inte handlar om starka känslor. Om att få leka ifred. Och måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska?

Berit vill inte är tredje boken om Berit. 2019 kom Berit älskar Russin och 2020 Berit ljuger.

Annica Hedin, Per Gustavsson

Berit vill inte

Relaterade artiklar

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.