Den starka och viktiga kärleken till ett gosedjur

Foto av :

Illustration: Per Gustavsson

Publicerad:

2019-09-04

Annica Hedin och Per Gustavsson är tillbaka med en ny bilderbok – en kärlekssaga med stora känslor: kärlek, sorg, ilska och glädje. Berit älskar Russin handlar om kärleken till ett gosedjur och hur svårt det kan vara att göra det som förväntas av en när det känns fel.

Berit skall handla kalaspresent tillsammans med sin mamma. Och där, i leksaksaffären, drabbas Berit av den stora kärleken, för på en hylla sitter Russin och tittar rakt på henne. Den finaste ekorren, med vackra ögon, en gullig nos och ett pickande ekorrhjärta. Men mamma har bråttom och helt plötsligt har Russin inhandlats som födelsedagspresent till kompisen. Hur ska Berit kunna ge bort den hon älskar mest?

– Inspirationen till boken kommer från alla gånger jag handlat kalaspresenter med mina egna barn, berättar Annica Hedin. Hur komplicerat det kunde vara. Och jag minns från min egen barndom hur stark och viktig kärleken kunde vara till ett tufsigt syntetdjur.

– Jag minns också hur sorgligt det kunde kännas med pakethögarna när jag gick på kalas, fortsätter Annica Hedin. Hur något jag valt med sådan omsorg mottogs med ointresse, liksom försvann och mosades bland de andra paketen. Då kunde jag tänka att barnet inte skulle märka om jag tog med mig grejen hem igen, att den skulle få det bättre hemma hos mig.

Berit älskar Russin är andra gemensamma boken för Annica Hedin och Per Gustavsson. Våren 2018 utkom Stig, en hyllad bilderbok om sorg och saknad.

Relaterat

Berit älskar Russin

Om boken

På vägen hem ska vi köpa paket till Aron. Det är därför jag springer i förväg. Det finns tusen grejer som jag önskar mig i den här affären.

Hur går det Berit, hittar du något bra till Aron? säger mamma.

Men jag kan inte svara. För någon tittar rakt in i mina ögon. Är den levande?

Det är Russin som tittar på Berit. Russin är en ekorre med vackra ögon, en skrynklig nos och ett pickande ekorrhjärta. Att köpa honom som födelsedagspresent till Aron var ett stort misstag. Men mamma hade bråttom och allt gick för fort. Hur ska Berit kunna ge bort den hon älskar mest?

Berit älskar Russin är en kärlekssaga med stora känslor: kärlek, sorg, ilska och glädje. Russin flyttar hem till Aron ett kort tag. Men kanske förstår även Aron att det är hos Berit som Russin hör hemma.

Berit älskar Russin handlar om kärleken till ett gosedjur. Om stark och viktig kärlek.

Annica Hedin, Per Gustavsson

Berit älskar Russin

Relaterade artiklar

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.