Kärlek, lögner och marsvin

Foto av :

Illustratör: Per Gustavsson

Publicerad:

2020-09-24

Får man verkligen aldrig ljuga? Kanske om man är riktigt riktigt kär? I andra boken om Berit erövrar huvudpersonen en ny vän med hjälp av en ganska opraktisk lögn.

Berit tycker att Mona är så fin, när hon tittar på henne blir hon alldeles varm i magen. Men Mona älskar mest marsvin. Hon ritar marsvin, hittar på marsvinsnamn och vill bara prata om marsvinsgrejer som gurka och sågspån. Hur ska Berit få Mona att tänka lite på Berit istället? Och plötsligt bara händer det: munnen ljuger, den säger till Mona att Berit ska få ett eget marsvin. Idag faktiskt.

Böckerna om Berit hanterar sånt som ibland kan vara svårt att prata om: kärlek, lögner och att ta saker som egentligen inte är ens egna. Och hur gör man om man har ljugit för någon man gillar? Kan man nånsin bli vänner igen?

Berit ljuger är först och främst en kärlekshistoria. Om att vara förälskad och försöka få uppmärksamhet av den man älskar. Och visst lyckas lögnen – Berit får Monas uppmärksamhet. Men sen blir det krångligt. För Berit ska ju inte alls få nåt marsvin, säger Annica Hedin och fortsätter:

– Det är roligt att skriva om Berit, för det bor så stora känslor i henne. Berit ljuger är den tredje boken jag gör tillsammans med Per Gustavsson och den andra boken om Berit. Därför visste jag den här gången hur Berit ser ut, jag kunde se henne framför mig när jag skrev. Ändå blir jag varje gång så glad när får se Pers bilder. De lyckas alltid överträffa de jag föreställt mig. Det syns verkligen hur förälskad Berit är. Och man förstår precis varför.

– Det är en ton i Annicas texter som gör det så intressant att illustrera dom, säger Per Gustavsson. Texterna lämnar på ett naturligt sätt utrymme för mig att utveckla bildidéer. Att få gestalta olika känslor i bild är ju alltid väldigt intressant. Ju starkare känslor en historia innehåller desto mer sätts jag på prov för att illustrera det. Just det gör mitt uppdrag så roligt.

Tidigare har Annica Hedin och Per Gustavsson gemensamt gjort kritikerrosade Stig (2018). Berit älskar Russin släpptes 2019 och handlar om att tvingas ge bort något man helst vill ha själv.

Relaterat

Berit ljuger

Om boken

Får man verkligen aldrig ljuga? Kanske om man är riktigt riktigt kär? Berit tycker att Mona är så fin, när hon tittar på henne blir hon alldeles varm i magen. Men Mona älskar mest marsvin. Hon ritar marsvin, hittar på marsvinsnamn och vill bara prata om marsvinsgrejer som gurka och sågspån. Hur ska Berit få Mona att tänka lite på Berit istället? Och plötsligt bara händer det: munnen ljuger, den säger till Mona att Berit ska få ett eget marsvin. Idag faktiskt.

Berit ljuger är andra boken om Berit. En egensinnig och bestämd tjej med ett stort hjärta. Böckerna om Berit hanterar sånt som ibland kan vara svårt att prata om: kärlek, lögner och att ta saker som egentligen inte är ens egna. Och hur gör man om man har ljugit för någon man gillar? Kan man nånsin bli vänner igen?

Berit ljuger är Annica Hedin & Per Gustavssons tredje gemensamma bok. 2018 kom kritikerrosade Stig. Berit älskar Russin släpptes 2019.

Annica Hedin, Per Gustavsson

Berit ljuger

Relaterade artiklar

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.