Boktips för barn och unga i regnbågens alla färger

Foto av :

Foto: Kirsty Lee

Publicerad:

2018-06-28

Här kommer boktips för barn och unga som flera kan känna igen sig i. Oavsett vem en blir kär i och oavsett könstillhörighet!

För ungdomar

Hetare - novellantologi

Vi gav elva orädda författare uppdraget att skriva varsin berättelse. Kravet var att inte stanna utanför sovrumsdörren, utan följa med in och låta läsaren vara med. Resultatet blev en samling heta berättelser om sex. Om kärlek. Och om bristen på det samma. Av Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sebastian Lönnlöv, Sara Lövestam, Sara Ohlsson, Joel Mauricio Isabel Ortiz.

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson

Sommarstockholm: cykla genom stan, bada och äta glass. Men idyllen är inte för alla. Kung B och Queen O tillhör skuggfolket, de uttittade, utskrattade, utkastade. De som måste gömma sig och sälja sina kroppar för att överleva. Men mitt i eländet finns också varm kärlek och förmågan att kunna skratta och ha roligt. Augustprisnominerade Johanna Nilsson är en mästare på starka känslor, både glädje och sorg.

Love, Simon av Becky Albertalli – Filmaktuell!

Simon är homosexuell, men har inte kommit ut. Han är rädd för att hamna i strålkastarljuset och föredrar att spara dramatiken till musikalen som han är med om att sätta upp. Men så råkar skolans dramaking läsa Simons mail och hans hemlighet riskerar att avslöjas. Nu måste han visa för alla vem han är, men hur ska han göra det utan att det blir konflikter med hans vänner, utan att han måste kompromissa med sig själv? Och framför allt, utan att förlora chansen med Blue, den mest bedårande kille han aldrig mött.

Du, bara av Anna Ahlund

En romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank, killen som oturligt nog redan är tingad av Johns syster Caroline. En berättelse om otämjbar kärlek, om syskonskap och om vänskap. Det handlar också om en bästis, ett båthus, en pappershandel, ett hustak med utsikt över hela Uppsala och Nick Drake.

Saker ingen ser av Anna Ahlund

Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och drömmer om sin hemliga brevvän. Johannes som låter Karin Boye fatta alla svåra beslut. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker ordentligt för dem alla.

För barn

Älskade djur av Per José Karlén

Pino går på upptäcktsfärd i parken där alla små djur frågar sina föräldrar: Hur mycket älskar du mig? Svaren de får är vackra, roliga, prickiga och mjuka precis som djuren är. En inkluderande prisbelönt bilderbok om kärlek i många olika familjekonstellationer.

Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum

Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk!

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld

Måns är i Malmö över sommaren, där ingen vet något om honom och han äntligen kan vara sig själv. Här får han en ny kompis, Mikkel. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt? Augustvinnande Jenny Jägerfeld om att våga vara sig själv.

Böcker med ickebinära / könsneutrala huvudpersoner

Sjöhästar av Niklas Mesaros

Under en vecka i november satsar Nilo allt för att rädda sitt förhållande, för att försonas med tanken på att det kanske är slut. Nilo måste fortsätta framåt, för det finns något där framme. Även om det är suddigt och utom räckhåll. I alla fall just nu. Sjöhästar är en queerfeministisk relationsroman om att göra slut, om att våga släppa taget för att kunna älska sig själv igen.

Juno och Jillis flyttar av Anna Bjelkholm & Mia Olofsson
Juno bor med sin familj och goseråttan Jillis i ett högt lägenhetshus. En dag ska de plötsligt flytta till ett radhus. Kuddar, leksaker och sängen ska visst packas ner i lådor. Kommer allt att bli annorlunda nu?

Lejoparden av Björn Bergenholtz

Viktigast är att vara snäll! På savannen, under gassande sol, bor ett litet kattdjur med gröna ögon, skär nos och randig svans. Det är ingen vanlig kattdjursunge, den är varken randig som en tiger, svart som en panter eller fläckig som en leopard... En fantastisk saga om utanförskap, kändishets och om vikten av att få vara som man är.

Veckan före barnbidraget & Hemma hela sommaren av Elin Johansson & Ellen Ekman

Veckan före barnbidraget och uppföljaren Hemma hela sommaren bjuder på mycket värme och kärlek, påhittighet och finurlighet. Bred igenkänning för många barn.