Här är alla vårens böcker!

Publicerad:

2019-02-08

Rabén & Sjögren ger ut närmare 40 barn- och ungdomsböcker under det närmsta kvartalet. Läsarna erbjuds allt från Hellsing-bonanza till nya fantasy-serier.

Vårutgivningen på Rabén & Sjögren bjuder på debutanter och Augustvinnare, samt våra mest folkkära författare. Vi kickar igång Hellsing-året och ger ut helt nya fantasyserier.
OBS! Utgivningsdatumen kan komma att ändras.

Läsålder: 0–3 år

Staden av Carl Johansson

Följ med till staden. Kolla alla stora bilar, upplev stadsbrus, folkvimmel och fascinerande karaktärer. Det händer alltid något spännande i storstan! Med mycket färg och roliga detaljer har Carl Johansson skapat oemotståndliga pekböcker i kartong för de minsta.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Brandkåren av Carl Johansson

Vad har hänt här? Följ med brandkåren när de släcker bränder, räddar ankor, grillar korv och får motorstopp. Pekbok i kartong med mycket färg och roliga detaljer!
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Vilken fin! av Björn Bergenholtz

En kartongbok med allt det fina som ett barn har omkring sig: hundar, nallar, bilar, blommor, fjärilar, snäckor – vilken fin! Men det absolut finaste av allt möter läsaren på den allra sista sidan: sin egen spegelbild!
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Där uppe i gardinerna av Lennart Hellsing & Ellen Ekman

Lennart Hellsings roliga vers har fått nya bilder av serietecknaren Ellen Ekman. Där uppe i gardinerna hänger apelsinerna, gorillorna med brillorna plockar säcken full. Odödliga rim och ramsor som stimulerar fantasin.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Här dansar Herr Gurka av Lennart Hellsing & Ellen Ekman

Sväng loss med Herr Gurka! Lennart Hellsings mest älskade visa har fått nya bilder av serietecknaren Ellen Ekman. Det är fräckt, ljudhärmande och sångvänligt med smittande rytm för de yngsta.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Läsålder: 3–6 år

Gulliga lillebror av Moa Eriksson Sandberg & Mari Ahokoivu

Dorrans lillebror är inte alls så där gullig som alla säger, ändå bryr sig mamma mest om honom. Om Dorran sätter på sig lillebrors bebiströja så kanske mamma kommer att gulla med henne också? En bok med hög igenkänningsfaktor om att både vara stor och liten på samma gång.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren & Ilon Wikland (nyutgåva)

En älskad klassiker i ny, vacker utgåva! Och nog längtar man till våren när man läser om hur Bullerbybarnen plockar blommor, leker kurragömma, seglar med barkbåtar och hälsar på alla nyfödda djurungar. Och när Lisa får en alldeles egen lammunge, Pontus, är lyckan gjord!
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Maja tittar på naturen av Lena Andersson & Ulf Svedberg (nyutgåva)

Följ med Maja ut i skog och mark och förundras över insekter, fiskar, fåglar och allt det magiska som sker runt omkring oss. Det finns nog ingen som har lärt generationer av barn så mycket om naturen som Maja. I denna nyutgåva har Lena Andersons klassiska bilder fått nytt liv och Ulf Svedbergs text varsamt fått en ny, luftigare form.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Mamma Mu städar av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist (nyutgåva)

Det är dags för vårstädning. Mamma Mu viftar damma med svansen, men Kråkan har en bättre idé: om man släcker lampan syns inte smutsen.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Mamma Mu simmar av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist (nyutgåva)

Följ med Mamma Mu till simhallen! Det är roligt att åka tunnel, bada i bebispool och basta. Men kanske roligast att ta märken.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Gula båten av Nina Laden & Melissa Castrillon

Gula båten, himmel, hav. Paddla ivrigt, ge sig av.Följ med den lilla pojken och hans giraff på en drömlik båttur där de träffar på bläckfiskar, valar och hajar innan de återvänder hem igen. Ett lagom spännande äventyr med underbara illustrationer i melodisk översättning av Lotta Olsson. Finstämd godnattbok som hjälper små äventyrare att komma till ro.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Doktor Dunder av Per José Karlén

Så här har du aldrig sett hårdingar förut! Med hjälp av plåster, stetoskop, reflexhammare, måttband, blodtrycksmätare – och genom att lyssna – så hjälper Doktor Dunder boxaren, superhjälten, snickaren, tyngdlyftaren och skogshuggaren med deras problem.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Dagspöket på kalas av Jujja Wieslander& Jens Ahlbom (nyutgåva)

Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart – så han syns inte på natten. Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke. I den här boken vill Dagspöket gå på kalas, men än en gång hamnar han i trubbel.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Nicke Nyfiken hos tandläkaren av H.A. Rey (nyutgåva)

En klassiker i nytryck! Nicke får ont i tanden och måste gå till tandläkaren. Först känner sig Nicke lite rädd, men inser snart att här finns massor av spännande saker. Nu blir det fart på Nicke! Och Nicke kan faktiskt bota tandläkarskräck – inte bara hos sig själv.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Bo här och bo där av Eva Uddling & Gunilla Kvarnström (nyutgåva)

Fia är fem år och hennes föräldrar är skilda. Pappa har ingen egen lägenhet, utan hyr i andra hand på korta kontrakt. De måste flytta runt hela tiden. Fia är arg - hon vill inte flytta mer! Eva Uddling har gett skilsmässobarnet Fia en egen röst och de varma bilderna av Gunilla Kvarnström förstärker känslorna i berättelsen och är precis som texten lojala med barnet.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Lilla kroppsskolan av Ewa Malmborg & Hanna Granlund

Varför har man blod? Hur fungerar kroppen egentligen, vad är skelettet och vad har vi alla delar till? Otto har ramlat, fått ett sår i pannan och hjärnskakning. Hemskt är det! Men ganska spännande också när mamma ritar och berättar om hjärtat, blodet, skelettet och alla andra delar i vår kropp. Perfekt för ett barn som vill veta mer om kroppen.
Utgivningsdatum: 29 mars
Läs mer här

Lilla simskolan av Sofi Hjort & Hanna Granlund

Malla och Otto ska lära sig simma. De börjar simskola och Plask & lek i badhusets blåa bassänger. De leker vattenlekar och övar, både hemma och i bassängen. Boken är perfekt uppvärmning innan man börjar simskolan – eller pepp när man går där. Den är faktagranskad av sakkunnig från Svenska Livräddningssällskapet.
Utgivningsdatum: 29 mars
Läs mer här

Tänk om alla av Grethe Rottböll & Marcus-Gunnar Pettersson

Tillsammans är vi starka! För tänk om alla höll varandra i handen. Då skulle ingen blåsa bort och ingen skulle känna sig borta. Fast äta skulle vara omöjligt – om man inte stod under ett äppelträd. En tankeväckande och rolig bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Dom som kallas vuxna av Annica Hedin & Hanna Klinthage

Det finns böcker om dinosaurier, träd och planeter. Men sällan utforskas vuxna på det sätt som i den här underbara boken! Du känner säkert några vuxna, de är stora och kan prata franska, såga med motorsåg och steka hela pannkakor – men de är svåra att förstå sig på. Varför går de på promenad, varför gillar de kaffe så himla mycket och varför gråter de inte när de slår sig?
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Dinkeli dunkeli doja av Lennart Hellsing & Charlotte Ramel

Herr Gurka och Krakel Spektakel känner de flesta kanske till, men har du hört talas om Den underbara pumpan eller besökt Annorlunda stad? I samband med Hellsing 100-årsdag kommer barnbokslegendarens utvalda rim, ramsor och bilderböcker i en fin samlingsvolym med helt nya illustrationer. Lära känna Krakel, Peter Palsternack, Lapprika Papprika och alla de andra Hellsingfigurerna på nytt!
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Kan du lyfta en fröken? Av Jonas Lindén & Per Gustavsson

Kim är starkast i 1B. Kanske starkast på hela lågstadiet? Han kan lyfta en skolbänk, fast Lill-Jensa sitter ovanpå! Men en dag börjar Adnan i klassen och kanske han kan lyfta en hel matsal…Rolig bilderbok om när skolgårdens strykemätning går helt överstyr. En av våra mest omtyckta illustratörer, Per Gustavsson, tar verkligen ut svängarna.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Boken om Bagar Bengtsson av Lennart Hellsing & Poul Ströyer (nyutgåva)

Efterlängtad klassiker i nytryck lagom till Hellsings 100-årsdag! Boken om Bagar Bengtsson är en oförglömlig, rolig och sorglig rimsaga och är en av Lennart Hellsings och Poul Ströyers mest älskade bilderboksklassiker. Ett tokigt bagaräventyr med smittande ordglädje som lite förvånande skapade debatt när den kom ut första gången 1966.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula av Lennart Hellsing

En ny generation tolkar Hellsing. Detta är en sprakande och färgstark konstbok där tretton av våra mest intressanta illustratörer har valt varsin text av Lennart Hellsing.
Här tolkas kända verser som Annabell Olsson och moster Ester, men också med oupptäckta mästerverk.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Läsålder: 6–9 år

Hemliga Myran av Linn Gottfridsson & Emma AdBåge

De två första böckerna om Myran, En Myras liv och Myran och gåtorna, har älskats av både läsare och kritiker och sista delen gör ingen besviken. Små och stora funderingar blandas och Augustvinnaren Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till historien om Myran och hans familj. I denhär boken har han fått lillasyster. Men det är inte alltid lätt att vara varannanveckasbror…
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Katten Nils åker till månen av Johanna Kristiansson & Joakim Gunnarsson

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett äventyr där samarbete och kamratskap blir räddningen. En ny fristående seriebok med Katten Nils och hans vänner, fylld med spänning och som vanligt massa humor. Varför heter det inte Hip-hopcorn istället för popcorn? Innehåller opublicerade serier!
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer  här

Kartkatastrofen av Ingelin Angerborn & Jenny Karlsson (nyutgåva)

Boken är den första delen i serien om Klant & Kompani, gänget som är experter på att klanta till det. I den här nyutgåvan är alla Jenny Karlssons festliga bilder färglagda. Det är en rolig kapitelbok, med korta kapitel, högt tempo, perfekt tajming och lite pirrig kärlek. En serie som även ganska ovana läsare klarar av att läsa helt själva.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Klockkatastrofen av Ingelin Angerborn & Jenny Karlsson (nyutgåva)

I den superhemliga klubben AB Klant & kompani övar de på att bli mindre klantiga. Att gå ut med en hund till exempel. Det borde väl vara lätt som en plätt. Bara att hålla i kopplet, liksom. Det klarar ju alla. Eller? Men ganska snabbt inser gänget att inget är så lätt som det verkar om man är född klant ... Detta är del två i Klant & Kompani-serien, nu med bilder i färg.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Planetarium av Raman Prinja & Chris Wormell

Här presenteras rymdens mysterium som du aldrig har upplevt dem förr! Upptäck en enastående samling rymdfenomen och himlakroppar, kika in i Galileos teleskop, se en stjärna födas och balansera farligt nära ett svart hål. Den givna presentboken med vackra och detaljrika illustrationer.
Utgivningsdatum: 29 mars
Läs mer här

Ett spöke fyller år av Mårten Melin & Hanna Granlund

Äntligen kommer del sju i den populära – och lagom läskiga – serien Spöksystrar. När Maj och Nila inte blir bjudna på Matildas kalas bestämmer sig Maj för att ordna en egen fest på kyrkogården. Spöken måste ju också fira sina födelsedagar. Och det blir verkligen kusligt kul! En kapitelbok med uppslukande illustrationer.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Ensamma hemma av Kajsa Gordan, Sofia Nordin och Matilda Salmén

En vardagsnära kapitelbok som är första delen i en ny, charmig serie. Det har börjat en ny kille i klassen, Herman. En dag följer Anna-Klara med honom hem efter skolan. Hos Herman är det lugnt, tyst och välstädat. Och ingen förälder är hemma. När de blir hungriga tar Anna-Klara saken i egna händer, hon är ju bäst på att steka pannkakor! Men så börjar något tjuta …
Utgivningsdatum: 12 april
Läs mer här


Megakillen blir superkändis av Martin Olzak & Anna Sandler (nyutgåva)

Vem vill bli kändis? heter ett populärt program som Stina Svensson leder varje lördag i tv. Den här veckan är hon i Småtorp för att utse en ny superkändis. Megakillen är inte så intresserad – men det är den elake Krille Knutsson, och han ställer till det rejält. Det är tur att Megakillen kan rycka in! De populära böckerna om Megakillen är tillbaka i fina nyutgåvor med fantastiska omslag.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Läsålder: 9–12 år

Skuggan av Helen Ekeroth

Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att rida drakar. Men hon är också där för att ta reda på varför hennes döda mamma hastigt lämnade skolan för ett vanligt liv på byn. Samtidigt finns det hemligheter som är långt större än hennes egna. Skuggan är Helen Ekeroths debutbok och den första delen i en serie av tre om Drakberidaren.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck

Deckar-Sverige har fått en ny spännande författarduo som gör spänning för slukaråldern. I en explosion i centrala Stockholm dör en 13-årig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först tror var ett terrorattentat visar sig snart vara del av en djävulsk plan och början på en hisnande jakt runt hela Europa.
Utgivningsdatum: 12 april
Läs mer här

Bara den svagaste överlever av Petrus Dahlin
Detta är den första delen av tre i ett helt nytt fantasyäventyr om Filix Wood, som vaknar upp i sin säng med en konstig känsla i naveln. Den leder honom från stan och vidare förbi den värld vi känner till. Han hamnar i en isolerad värld där alla lever i träden och viger sina liv åt att skydda oss från ondskan. Men det är också en värld full av lögner, där de unga drömmer om något annat istället för att offra sig för det goda. Spännande och roligt om att våga vara svag och om sökandet efter att bli någon.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Tack för allt av Christina Wahldén

Den prisbelönta och storsäljande författaren Wahldén är aktuell med en fristående fortsättning på Falafelflickorna. Hawa, som drömmer om att bli polis när hon blir stor, blir vittne till en skottlossning. Och bara någon dag senare hittar hon en påse knark på ett oväntat ställe. Vad är det som händer? De charmiga spänningsromanerna om Hawa skildrar miljöer som sällan skildras i barnlitteraturen och spänner mellan oväntad vänskap och hedersrealterade brott.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Läsålder: 12–15 år och unga vuxna

Dagarnas karta av Ransom Riggs

Miss Peregrine-trilogin har gjort succé över hela världen och även filmatiserats. Nu kommer en ny, fristående trilogi om Miss Peregrines besynnerliga barn, där de kastas in i den amerikanska besynnerliga världen full av regler som ingen av dem förstår. Insatserna är betydligt högre än förut. En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där – länge.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Det andra inte ser av Christoffer Holst

Tove, hennes syster och deras mamma flyttar från Stockholm till ett tyst, litet samhälle i Dalarna. Till ett knarrigt, gammalt hus. Med sig har de mormor Tekla, som efter en allvarlig olycka knappt kan gå eller prata, och som är vanställd, nästan till oigenkännlighet. Men vad som ska bli en nystart i huset börjar snart likna någonting annat. Boken är en perfekt blandning av feelgood och skräck.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här