Maj – en maxad bokmånad!

2019-04-26

Värm upp inför sommarlovsläsningen med våra spännande majtitlar! Det blir en maxad bokmånad fylld av spännande nyheter, efterlängtade uppföljare och återkommande storfavoriter.

Under maj månad får vi bland annat stifta bekantskap med katten Peter som går på två (!) ben. Johanna Westman bjuder på smaskiga kakrecept och Monsterdeckarna får nys om ett nytt monstermysterium. Klumpe dumpe utökar sitt all-star-bibliotek med titlar från bland andra Lisa Bjärbo och Mårten Sandén. Nedan finner du samtliga boknyheter för maj!

Observera att utgivningsdatum kan komma att ändras.

Läsålder 0–3

Bruno åker vagn av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä

Bruno är tillbaka och denna gång är det dags att åka vagn. Men är det verkligen Bruno som ska åka i vagnen? Det verkar inte så… Bruno ska såklart köra vagnen! Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä förmedlar, med stor humor och värme, stor igenkänning för både barn och deras föräldrar.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här

Läsålder 3–6

Barnens dag i bullerbyn av Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Av alla de sju barnen i Bullerbyn är Kerstin minst bara två och ett halvt år. En dag läser Lasse i tidningen om att man firar Barnens Dag i Stockholm. Det vill Bullerbybarnen också göra ja, de vill göra Barnens Dag åt Kerstin!
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Nu sover vi – Antologi

Här kommer den optimala samlingen godnattberättelser varvade med sånger. Perfekt för alla nattningar, både korta som långa. I Nu sover vi hittar du älskade berättelser och sånger som Astrid Lindgrens Jag vill inte gå och lägga mig, Lena Andersons Tick-tack och Trollmors vaggsång. För illustrationerna står några av Sveriges allra främsta tecknare: Emma AdBåge, Ilon Wikland, Lena Anderson och många fler.
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här
 

Peter, katten som gick på två ben av Robert Nadine & Jean Jullien

En morgon hittar Filip en låda på trappan till sitt hus. Han öppnar snabbt och hittar en katt inuti. Men det är ingen vanlig katt: Katten Peter vägrar att gå på fyra ben, han går på två, precis som en människa. Peter, katten som gick på två ben är en rar och underhållande bilderbok, illustrerad av den omåttligt populära illustratören Jean Jullien.
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Mamma Mu får ett sår och Mamma Mu gungar av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Allas vår favoritko Mamma Mu vill bada. I ett försök att smita från hagen halkar hon på en sten och får både ett stort sår på magen och en bula. Bonden plåstrar om, men vem ska hjälpa henne med bulan? Tur att Kråkan finns!

I Mamma Mu gungar får vi se att det inte alltid är helt lätt för en ko att hänga upp en gunga. Kanske finns det en vän som kan flyga upp till en gren? Kråkan får motvilligt rycka ut och hjälpa till så Mamma Mu äntligen får gunga!

Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här och här


Tiger tiger tiger av Åsa Lind och Johanna Hellgren

Grannens katt är alldeles för snabb för små knubbiga ben, inte ens vackra blombuketter och strömmingskaka lockar fram honom ur buskarna. Tiger, Tiger, Tiger är den allra finaste högläsningen för de yngsta. Åsa Linds rimmade vers i kombination med Joanna Hellgrens bilder skildrar stor dramatik och starka känslor i litet format.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här


Ivar träffar en tyrannosaurus av Lisa Bjärbo och Emma Göthner

Ibland på kvällen, när pappa sover, blir leksaksdinosaurierna i Ivars låda levande. Just den här kvällen blir det faktiskt lite läskigt, för Ivar träffar en tyrannosaurus. Ivar vet att de har massor av vassa tänder som de använder när de dödar sina byten! Som tur är visar det sig att just den här tyrannosaurusen är mätt och bara väldigt leksugen.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här


Spring fort, Pytte! Av Ingrid Flygare

Pytte är den allra minsta hästen på gården. Han är så liten att han inte kan vara med på vare sig hopptävlingar eller skogsritter, utan mest får hålla sig i hagen eller på ridbanan. Men när kompisen Jumper blir sjuk är det Pytte som måste hämta hjälp! Kanske kan man vara riktigt modig, även om man är pytteliten? Spring fort, Pytte! är en fin berättelse om att vara minst och att göra något man inte riktigt vågar.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här


En stackars liten haj av Mårten Sandén och Per Gustavsson

Det var en gång en pojke som älskade att bada. Han skulle nog ha badat varje dag, om han inte vore så väldigt rädd för hajar. En kväll hittar pojken en livs levande haj i sitt badkar. Hajen har tappat bort sin mamma så nu gäller det att vara modig och hjälpa hajen att hitta hem till sin mamma igen! En stackars liten haj är ett spännande och fascinerande bilderboksäventyr om vänskap, mod och att övervinna sin rädsla.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här


Vi hittar Smulbert av Emma AdBåge

Mamma, Bert och jag ska vara på stranden hela dagen. Vi bygger ett jättestort slott och i en sandgrop hittar vi en skalbagge. Han ska heta Smulbert och han ska bo i vårt sandslott. Vi hittar Smulbert handlar om en sommardag fylld av lek och glädje, men också besvikelse och ilska.
Utgivningsdatum: 10 maj
Läs mer här

Läsålder 6–9

Jordgubbsbarnen av Sara Olausson

Jordgubbsbarnen är historien om Maria och hennes bror Gabriel. De bor i ett land när oss, i en familj som inte har mycket pengar. Tur att de har en snäll fröken och en hund som får gulliga valpar! Men så slår torkan till, och en dag ramlar Gabriel och slår sig illa. Om bara inte sjukhusräkningen varit så dyr… Maria och Gabriels föräldrar måste lämna barnen hemma och bege sig till det konstiga landet Sverige, där de ska tjäna pengar genom att plocka jordgubbar.
Utgivningsdatum: 10 maj
Läs mer här


Tidens hjältar: Öka takten, Mozart! Av Sofi Hjort och Kim W Andersson

Stella och Ravi är kompisar, och de har en hemlighet: De kan resa i tiden! Bakom skolan står deras tidsresemaskin, Tempo, som tar med dem på hemliga uppdrag. En dag i skolan piper Tempo värre än vanligt. Någon behöver hjälp och det är bråttom. Den här gången går tidsresan till 1791 där Stella och Ravi får träffa Mozart. Han har försovit sig och håller på att missa sin egen premiär!
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Monsterdeckarna: Jätteödlans hemlighet av Mårten Melin och Jimmy Wallin

Äntligen är Monsterdeckarna tillbaka med ett nytt äventyr! I tredje boken om Leo och Loretta träffar deckarduon på en ilsken jätteödla när de är ute och går. Kort därefter dyker en jättemänniska upp i staden. Något är skumt! Vad det kan vara, tänker deckarduon ta reda på.
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Familjen Monstersson: Teaterspöket av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba och Boris leker uppe på vinden hemma hos Boris. Där hittar de en skattkista med en massa kläder och kommer på att de ska göra en teaterpjäs att spela för sina familjer. Det enda som är svårt att bestämma är vem som ska spela spöket, men när de väl löst det kan ju inget gå fel. Eller?
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Stjärnor och planeter: Rymdungarna av Mats Wänblad och Kenneth Andersson

Tvillingarna Castor och Polly har flyttat till rymden! Deras mamma är rymdforskare, och hon ska se om det finns liv på planeten Argo 7. Vad mamma inte vet är att Castor och Polly hittat liv för länge sen, fast det kan de inte berätta för henne. Rymdvarelserna är ju deras kompisar och inte några som det ska forskas på.
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Monstret Frank (samlingsvolym) av Mats Strandberg och Sofia Falkenheim

Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alices hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. Denna samlingsutgåva innehåller hela Mats Strandbergs succéserie om monstret Frank: Monstret i natten, Monstret på cirkusen och den tredje och sista delen Monstret och människorna.
Utgivningsdatum: 10 maj
Läs mer här

Läsålder 9–12

För alltid… Av Ingelin Angerborn

Nora ska tillbringa sommarlovet hos mammas kompis Vanja i en stuga på landet, mitt ute i ingenstans. Trots att hon gillar Vanja undrar hon hur hon ska stå ut. Två månader utan kompisarna. Och utan Sebastian. Nora tror att det kommer att bli en lång och tråkig sommar, men hon kunde inte ha haft mer fel. I år fyller Ingelin Angerborns rysardebut 10 år! Det firas med en nyutgåva med nytt omslag. 
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här


Gastens öde av Kjell Thorsson

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner och har känt varandra sedan lågstadiet. Varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och Sjömansgården. En söndagseftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen.  Trion bestämmer sig för att starta en egen utredning. Spåren är många men ledtrådarna svårtolkade. Och plötsligt är de insnärjda i en klurig mordutredning där vad som helst verkar kunna hända.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här


Magnoliaskogen (Spegelspelet 2) av Maud Mangold

Jordängeln Hilja har än en gång hämtat Tea från människornas värld till Landet på andra sidan. Där händer oroande saker på flera håll, och Hilja och skednäsan Utzi behöver Teas hjälp. Vaktelfolkets barn hålls fångna i gruvan av grobianer. På något sätt måste de tre vännerna rädda barnen och göra landet tryggt igen. Magnoliaskogen är den avslutande delen i serien Spegelspelet.
Utgivningsdatum: 10 maj
Läs mer här

Fakta

Cookie rookie av Johanna Westman och Ulrika Pousette

2003 kom Första Bakboken, en grundläggande, enkel bok om bakning för nybörjarna. Och nu kommer en reviderad, uppdaterad och uppsnyggad upplaga med stora kakor, småkakor, bullar och bröd. Recepten är oftast enkla, men det finns en del mer utmanande recept också. Boken vänder sig till unga bagare från ungefär tio år och uppåt.
Utgivningsdatum: 30 april
Läs mer här


Lysande varelser av Sara Nilsson Östlund och Sam Klein

I Lysande varelser kan du läsa mer om ett av naturens största mysterier, och om de forskare som löst gåtan om de lysande varelserna. Du får även lära dig hur man bygger en insektsfälla och hur man gör en mareldshåv!
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här


Fantastiska fladdermöss av Martin Emtenäs och Sven Nordqvist

Du kanske redan vet att fladdermöss sover upp och ner, hängandes i fötterna och att de är ute och flyger när det är mörkt. Men visste du att fladdermöss kan äta tusentals myggor på en enda natt och att de hittar myggorna i mörkret genom att sjunga? Fantastiska fladdermöss är en liten, men innehållsrik, faktabok av naturskildraren Martin Emtenäs med illustrationer av Sven Nordqvist.
Utgivningsdatum: 17 maj
Läs mer här

Non-books

Handbok för superhjältar – Sommarlovsbok av Elias och Agnes Våhlund

Följ med på spännande uppdrag och lös kluriga pyssel som räcker hela sommaren. Tillsammans med vår hjälte Lisa från Handbok för superhjältar får du träna på olika superkrafter, testa dina styrkor och förmågor från den riktiga handboken och få en massa tips på vad man kan hitta på under sommarlovet.
Utgivningsdatum: 24 maj
Läs mer här