Sömnråd och sagor när sömnen strular

Illustration av:

Laura Di Francesco

Publicerad:

2020-08-28

Förra året hade psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye stor framgång med boken Sömnsagor, korta berättelser inspirerade av KBT och föräldraråd för en lugn nattning. Lagom till en ny terminsstart är hon nu tillbaka med boken Sov gott! som innehåller fem färska sömnsagor och råd som går djupare in på vad man kan göra som förälder när sömnen strular.

Sömnen är livsviktig. Särskilt för barn, vars hjärnor fortfarande utvecklas. Liksom Sömnsagor innehåller Sov gott! tips kring nedvarvning och avslappning, inspirerade av metoder från KBT och mindfulness. Men i nya boken ger Helena Kubicek Boye även råd om vad man kan göra när sovtrixandet handlar om mer än lätta insomningssvårigheter.

Vad gör man när barnet lider av mörkerrädsla och nattskräck till exempel? Vad finns det för lösningar då barnet inte vill eller vågar sova i sin egen säng? Och vad gör man som förälder när tålamodet tryter under evighetslånga läggningar med barn som aldrig vill släcka? Hur hanterar man sin egen stress vid nattningen? Och hur hjälper man barnet med mardrömmar? Allt detta tipsar Helena Kubicek Boye om i Sov gott! Därtill bjuder hon alltså på fem nyskrivna sömnsagor.

– De baseras precis som i förra boken på KBT och mindfulness, som har god evidens för att förbättra sömnen för vuxna, och de har också inslag av acceptansövningar. Det är mentala tekniker som barnen kan ha glädje av under hela livet. I varje saga får barnet hjälp att slappna av, att acceptera tankar och känslor och att släppa taget om dem, förklarar Helena Kubicek Boye.

Sov gott! är genomillustrerad av den spännande illustratören Laura Di Francesco, som även illustrerade Sömnsagor. Bilderna och färgskalan skapar en suggestiv nattstämning och fantasieggande sömnvärldar att stiga in i för den vuxne som läser.

Boken finns även inläst som ljudbok i sex delar. Cecilia Nilsson läser de fem sömnsagorna: Rymdresan, Skattjakten i skogen, På stranden, Resan till Nordpolen, Båtfärden samt avsnittet Hur får man barnen att somna

Relaterat

Sov gott!

Om boken

Här kommer äntligen en ny bok av författaren bakom succén Sömnsagor med fem helt nyskrivna sömnsagor och de allra bästa tipsen för en lugn och skön nattning. Helt enkelt den perfekta boken att ta till när barnet inte kan somna på kvällen!

Precis som i förra boken har sömnsagorna utvecklats med inspiration från bland annat KBT och mindfulness och utformats för att barnet ska gå ner i varv, släppa jobbiga tankar och somna lugnt. I den här boken får du dessutom fördjupad kunskap om ditt barns sömn och ännu fler konkreta tips och råd att ta till när sömnen strular.

Psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye har under många år hjälpt både vuxna och barn att skapa goda sömnrutiner och komma tillrätta med sömnproblem. Här svarar hon på vanliga frågor som: Vad är normal sömn? Hur hjälper man barnet med mörkerrädsla och mardrömmar? Vad gör man som förälder när tålamodet tryter under evighetslånga läggningar? Du får dessutom de bästa tipsen kring nedvarvning och avslappning, och mycket mer.

Bokens vackra och stämningsfulla illustrationer av Laura Di Francesco tar läsaren med in i drömmens värld och hjälper både stora och små att komma till ro.

Helena Kubicek Boye, Laura Di Francesco

Sov gott!

Relaterade artiklar

Sagor som hjälper barnen att komma ner i varv

Idag lever många barn ett stundtals stressigt liv med långa dagar, många aktiviteter och ett stort informationsflöde. Vila och återhämtning är ett måste för att orka med och må bra. Författaren och psykologen bakom succén Sömnsagor kommer nu med en ny bok för avkopplande vilostunder.