Jacks nya äventyr leder västerut

Illustration av:

Anna Sandler

Publicerad:

2019-09-20

För första gången är den spännande berättelsen om den trolldomskunnige pojken Jack förlagd utanför Stockholm. Häxkonster och hiskeliga gastar väntar nämligen i Göteborg.

Gastar i Göteborg är första boken i en ny serie om Jack och hans värld: Legenden om Jack. Som tidigare förenas varelser ur gammal svensk folktro med det moderna samhället i trollbindande historier. Nu lämnar Jack och hans familj Stockholm och ger sig ut i landet, och allra först går färden till Göteborg.

Livet kommer aldrig mer att bli sig likt för Jack. Han har nämligen fått en lillasyster! Jack är överlycklig, tänk att han för inte så länge sen bodde på ett barnhem och trodde att han var föräldralös, och nu har han en hel familj med både föräldrar, moster och en syster!
Lillasyster är såklart världens sötaste bebis, men snart upptäcker Jack att det är något konstigt med födelsemärket hon har på armen. Det ser precis ut som en sjua men nästa morgon när de vaknar ser det istället ut som en sexa! Kan det röra sig om svart magi? Det finns bara en sak att göra: hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem ...

– I somras fick jag ett jättefint brev från en 9-årig kille i Göteborg. Han hoppades att jag skulle skriva fler Jackböcker, berättar Martin Olczak. Då var det lite kul att svara: Jodå, det kommer en ny bok om någon månad och den utspelar sig faktiskt i din hemstad!

Gastar i Göteborg är starten på det fjärde äventyret och den trettonde boken i ordningen sedan premiären 2011. Den nya bokserien går att läsa fristående från de tidigare delarna. Böckerna om Jack är riktiga lågstadiefavoriter och har sålts i 400 000 exemplar. Den allra första boken, Trolldom i Gamla Stan, delades även ut som bokgåva till alla tredjeklassare i Göteborgs kommun år 2013.

Martin Olczak och Anna Sandler är dubbelaktuella i höst. Duon står också bakom årets Julkalender i Sveriges Radio: "Biggest Bang" som handlar om Tyra, hennes bror Lukas och hunden Rufsa som ger sig ut i universum på ett galet kosmiskt äventyr i farmors gamla Fiat.

I samband med släppet av Gastar i Göteborg utkommer även en aktivitetsbok, I Jacks fotspår, med kluriga pyssel och mängder av spännande fakta om Jacks värld – från Vasaskeppet och vålnaderna som spökar där, till vad som är speciellt med Storkyrkan (och varulvarna som gömmer sig där inne) och var man ska leta efter bergstroll på Slottet.

Relaterat

I Jacks fotspår

Om boken

Följ med på spännande äventyr i Jacks värld bland väsen och vålnader runt omkring historiska miljöer och platser.

Läs och lär dig om Vasaskeppet och om vålnaderna som spökar där, om vad som är speciellt med Storkyrkan och varulvarna som gömmer sig där inne, var du ska leta efter bergstrollet på slottet och mycket annat spännande att upptäcka.

Tillsammans med Jack, Betty och vätten Rurik får du lösa kluriga pyssel och lära dig allt från vättarnas hemliga kodspråk, göra test som vilket sagoväsen du är, till frågesporter och mycket mer.

Martin Olczak, Anna Sandler

I Jacks fotspår

Relaterade artiklar

Klassens emotjej och poppiskille förenas i kampen mot blodtörstiga odjur

Nu är det premiär för en helt ny bokserie av Martin Olczak, författaren bakom succéböckerna om Jack. Det blir spänning, det blir känslor, det blir FRUKTANSVÄRDA GREJER SOM INGEN FÅR VETA. För illustrationerna står Lina Blixt.