Från Carl von Linnés grav till urbergets djup. Här är finalen i Legenden om Jack

Illustration av:

Anna Sandler

Publicerad:

2020-10-15

Efterlängtade Troll i järngruvan är den fjärde och sista delen i Martin Olczaks och Anna Sandlers senaste bokserie om lågstadiefavoriten Jack. Tillsammans med den trolldomskunnige pojken har läsarna fått följa med på en spännande resa genom Sverige.

Bokkvartetten Legenden om Jack berättar om Jacks och familjens försök att rädda lillasyster Ebba som är fånge hos trollen. Till sin hjälp har de som vanligt vätten Rurik, men även trollungen Nåni och olika väsen och varelser de träffar längs vägen. Äventyret har fört dem från Stockholm till Göteborg, vidare till Uppsala och nu bär det av mot Kiruna och världens största järngruva.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf har varit en förbild och inspirationskälla för Anna och mig under skapandet av Legenden om Jack, berättar Martin Olczak. Liksom Nils Holgerson färdas Jack genom stora delar av Sverige. En resa som Anna och jag förstås också företagit oss under researcharbetet. Vi har vandrat i dunklet – femhundra meter ner i urberget – i Kirunas järngruva. Vi har besökt Carl von Linnés grav i Uppsala domkyrka, smugit bakom kulisserna på Spökhotellet på Liseberg och klättrat utmed brofästet vid Högakustenbron. Det har varit en underbar resa för oss – bildligt och bokstavligt. Vi hoppas att den blir lika härlig för alla läsare!

Troll i järngruvan och de andra tre böckerna Gastar i Göteborg, Dödskallar i Domkyrkan och Vidunder på Arlanda i bokserien Legenden om Jack går att läsa fristående.

Hittills har Martin Olczak och Anna Sandler skrivit och illustrerat hela sexton böcker, uppdelade på fyra äventyr, sedan premiären 2011. Böckerna om Jack är riktiga lågstadiefavoriter och har sålts ungefär en halv miljon exemplar. Den allra första boken Trolldom i Gamla Stan delades även ut som bokgåva till alla tredjeklassare i Göteborgs kommun år 2013. Den första bokserien Jakten på Jack var också årets sommarföljetong i Sveriges radio Barnradion.

Sagt om böckerna om Jack:

"Jakten på Jack är perfekta böcker att sätta i händerna på sjuåringen som kämpar med läsningen och vill ha en snabbverkande brygd av skräck, skämt och snabba vändningar för att inte tröttna." Dagens Nyheter

”Jack-böckerna går rakt in i blodet.” Expressen

”Lekfullt och skickligt. Och, som sagt, kul.” Svenska Dagbladet

”... en av de absolut bästa delarna hittills. Betyg 5 av 5.” Barnboksfamiljen

Relaterat

Troll i järngruvan

Om boken

Nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare 2021!

Det ser mörkt ut för Jack. Hans lillasyster Ebba är fortfarande fånge hos trollens härskare Bergadrottningen, och Jack och hans familj måste på något sätt ta sig upp till järngruvan i Kiruna, där Bergadrottningen håller till. Till sin hjälp har de som vanligt den vresiga vätten Rurik, trollungen Nåni och olika väsen och varelser de träffar längs vägen. Färden går först norrut och sen rakt neråt, många tusen meter under jord, ner i gruvan. Men hur ska de kunna befria Ebba och besegra Bergadrottningen? Hon är ju det mäktigaste och hemskaste trollet genom alla tider, eller ...

Troll i järngruvan är den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om Jack.

Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer! Jack-fans över hela landet väntar nu ivrigt på att få läsa slutet i den nya serien och se hur det går för Jack, Ebba och de andra.

Martin Olczak, Anna Sandler

Troll i järngruvan

Relaterade artiklar

Klassens emotjej och poppiskille förenas i kampen mot blodtörstiga odjur

Nu är det premiär för en helt ny bokserie av Martin Olczak, författaren bakom succéböckerna om Jack. Det blir spänning, det blir känslor, det blir FRUKTANSVÄRDA GREJER SOM INGEN FÅR VETA. För illustrationerna står Lina Blixt.