Moa Backe Åstot

Foto av:

Carl-Johan Utsi

Moa Backe Åstot, född 1998 i Malmberget, är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Hon har läst kreativt skrivande vid Umeå universitet och projektkursen vid Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Moa Backe Åstot debuterade 2021 med den prisbelönta och kritikerhyllade romanen Himlabrand.

Priser och utmärkelser: 

  • SV:s författarpris 2021
  • Nominerad till Augustpriset 2021
  • Nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022
  • Slangbellan 2021 
  • Norrlands litteraturpris 2022

Relaterat

Fjärilshjärta

Om boken

Ingen i skolan tror Vilda när hon säger att hon är same. Hon får svara på tusen frågor: Pratar du samiska? Har du renar? Är din pappa same? De blir aldrig nöjda med svaren, som om Vilda inte är same nog. Som om hon inte duger. Men hon har bestämt sig för att ändra på det. Hon ska börja klä sig i kolt och be morfar, den enda i familjen som talar samiska, att lära henne språket. Efter det kommer ingen att kunna ifrågasätta henne igen.

Men när morfar plötsligt dör ställs allt på ända. Nu måste Vilda på egen hand hitta fram till det samiska. På begravningen träffar hon Samuel, som är några år äldre och har allt det Vilda själv saknar: kolten, renarna och språket. Allt det morfar aldrig hann ge henne. Kanske kan Samuel ge henne det?

En bok om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är.

Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Romandebuten Himlabrand vann Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris, Slangbellan och Norrlands litteraturpris samt nominerades till Augustpriset 2021. Himlabrand är också nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Moa Backe Åstot

Fjärilshjärta

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot nominerad till Norrlands litteraturpris

Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Fjärilshjärta.