Moa Backe Åstot

Foto av:

Carl-Johan Utsi

Moa Backe Åstot, född 1998 i Malmberget, är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Hon har läst kreativt skrivande vid Umeå universitet och projektkursen vid Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Moa Backe Åstot debuterade 2021 med den prisbelönta och kritikerhyllade romanen Himlabrand.

Priser och utmärkelser: 

  • SV:s författarpris 2021
  • Nominerad till Augustpriset 2021
  • Nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022
  • Slangbellan 2021 
  • Norrlands litteraturpris 2022

Relaterat

Himlabrand

Om boken

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

En berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som - oavsett anledning - tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bor i Jokkmokk. Himlabrand är hennes romandebut.

Moa Backe Åstot

Himlabrand

Relaterade artiklar

Moa Backe Åstot tilldelas Norrlands litteraturpris 2022

Hon får priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur för Himlabrand.