bok

Blå Molnets gåva

Maj Bylock

Författare

Beskrivning

2004-07-12
Svenska
9-12

Författare

Maj Bylock

Sjätte delen i vallonserien! En dag kommer två svenska skepp uppför floden. Den tidigare guvernören på Manhattan, Minuit, har fått i uppdrag av svenska staten att grunda Nya Sverige i Delaware. Mårten följer med honom för att underhandla med indianerna och tvingas sedan med vidare söderut för att Minuit också ska köpa andra områden åt Sverige. Marie och dottern Celine får klara sig ensamma medan Mårten är ute på det farliga uppdraget. Ska de någonsin få återse honom? Sagt om Marie och Mårten i Nya världen: "... såväl välkända händelser som personer och platser fungerar som tidsmarkörer och ger faktakunskap. Man gläder sig åt det klassiskt goda pedagogiska berättargreppet som gör att boken fungerar lika väl som separat läsupplevelse som en del i en svit." Kristin Hallberg, BTJ "En spännande bok som läsupplevelse men också som bakgrund till undervisningen om en betydelsefull och svår tid i vårt lands historia." Eva E:son Fransson, BTJ Maj Bylock är en av våra mest uppskattade barnboksförfattare. I hennes stora produktion ingår bl.a. Solstenen, häxserien, vikingaserien och Äventyrsklassikerna. Tidigare i serien: Flykten till järnets land, Den svartes hemlighet, Spöket på Örneborg, Klockan och Döden, Marie och Mårten i Nya världen.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2004-07-12

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660760

Antal Sidor

192

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.392

Bredd (mm)

150

 

Robin Hood

Om boken

Älskad klassiker, nu som ljudbok.

Medeltidens Englands är ett orättvist samhälle. Adel och präster livnär sig på fattiga borgare och bönder. Den grymma sheriffen i Nottingham driver hänsynslöst in skatt och kastar folk i fängelse om de inte kan betala. Men i Sherwoodskogen är det de fredlösa som står för rättvisan, inte de höga herrarna.
Skogens hjälte Robin Hood och hans trogna vän Lille John hamnar i många äventyr. De kämpar med list, skicklighet och humor och firar gärna sina segrar med öl och sång. Men de glömmer aldrig sin uppgift: att stjäla från de rika och ge till de fattiga.

Nu kommer klassiska Robin Hood äntligen som ljudbok. Torsten Wahlund läser.

Maj Bylock, Howard Pyle, Mauri Kunnas, Mauri Kunnas

Robin Hood

En världsomsegling under havet

Om boken

Tre män hamnar ombord på ubåten Nautilus, styrd av kapten Nemo. I denna båt färdas de under världshaven och råkar ut för många fantastiska äventyr. De får bland annat se Atlantis, slåss med jättebläckfiskar och gå på jakt i Crespoöns skogar. Verne tar även läsaren med till sydpolen där kapten Nemo som första människa någonsin sätter sin fot.

Boken börjar med att Verne förklarar hur ett undervattenskär upptäcks. Detta diskuteras av hela världen eftersom skäret inte bara beter sig som en val, det tycks även kunna förflytta sig runt jorden med en enorm hastighet. Professor Pierre Aronnax, som har gett ut en bok angående världsdjupens hemligheter får i uppdrag av en tidning att diskutera sin syn på ämnet. Detta gör han och många sluter sig till hans teori om att mänskligheten har att göra med en narval av enorma proportioner.

Denna narval innebär också ett hot mot rederier och fartyg eftersom flertalet skepp har haft sammanstötningar med den. Alltså måste den förintas. Professor Aronnax och hans tjänare Conseil följer med det för detta uppdrag utsedda skeppet Abraham Lincoln. Tillsammans med en nyfunnen vän, harpuneraren Ned Land, slungas de överbord under ett möte med "narvalen". De lyckas rädda sig ombord på denna, och finner att det egentligen är en ubåt.

Trots alla äventyr ombord verkar det som om kapten Nemo aldrig vill sätta sin fot på fastlandet igen. Hans ursprung är fortfarande höljt i dunkel när boken slutar, och man får inte närmare besked förrän i Den hemlighetsfulla ön.

Maj Bylock, Jules Verne

En världsomsegling under havet

Relaterat

Slavhandlaren och silverskatten

Om boken

Peter Englund för barn! Den historiska dagboksserien fortsätter i ny, vackrare förpackning! Vi har bett författare skriva en fiktiv persons dagbok vid ett historiskt intressant tillfälle. Resultatet är historia på ett lättsamt och lustfyllt sätt; det är Peter Englund eller Herman Lindquist för barn! Carl Lindeberg är fjorton år och hans syster Lova ett par år äldre. För att försörja sina föräldrar blir Carl och hans syster Lova tvungna att ta tjänst hos Loharna. En gång i tiden ägde familjerna ett slavskepp ihop. Kapten Brosk antyder att det fanns mycket pengar, kanske till och med en silverskatt . När Carls och Lovas storebror Jergen plötsligt dyker upp, efter att ha varit borta i flera år, och ber dem stjäla av familjen Lohe vet de inte vad de ska ta sig till. Carl och Lova vill inte stjäla - även om de är silverskattens rättmätiga ägare. Med lite hjälp gräver de ner skatten i ett annat rum så att varken Loharna eller Jergen ska få glädje av den. Och där, under golvplanken på Lilla Nygatan 5 i Gamla stan i Stockholm låg den faktiskt till 1937 då några byggnadsarbetare hittade den! Boken innehåller en faktadel om familjen Lohe, stora Daldansen och ett mycket smutsigt Stockholm. Tomas Blom har utkommit med vuxenromaner på Norstedts och skrivit historiska radiopjäser. Han är också en av författarna bakom tv-såpan Skilda världar. Dessutom är han aktuell som författare till Rabén & Sjögrens faktaserie Tusen år i Sverige. Läsarålder: 9-13 år

Tomas Blom

Slavhandlaren och silverskatten