Maj Bylock

Foto av:

Solveig Edlund

Maj Bylock (1931–2019) föddes på Gotland. Hennes första böcker var läroböcker och fördjupningsböcker i religion och historia. Den skönlitterära debuten kom 1969 då hon vann en pristävlan med Äventyret med grodan

Maj Bylock tar i sina böcker bl.a. upp livsåskådningsfrågor och moraliska spörsmål. Hennes intresse för historia med tillhörande källforskning är stort och väl underbyggt. Trilogin Solstenen, Månringen och Stjärnhavet ger en levande och detaljrik bild av bondelivet på Gotland under 1600-talet. Här finns ett rikt mått av yttre dramatik, men det är ändå det inre skeendet som är viktigast.

I serien om Fågelprinsen berättas om två keltiska ungdomar på 400-talet f Kr.

Ett domprotokoll från 1600-talet gav uppslag till Häxprovet som kom ut 1989. Boken handlar om flickan Anneli som rymmer till skogs, när hon tror att hon är skuld till att syskonen brunnit inne. Hon tas om hand av Ylva, en klok, läkekunnig kvinna som för sina kunskapers skull stämplas som häxa.
De sex följande böckerna i serien är Häxans dotter, Häxpojken, Häxguldet, Häxkatten, Häxbrygden och Häxdoktorn. Serien skildrar livet i 1600- och 1700-talets Sverige. De tre första titlarna finns samlade i I häxornas tid.

Vikingatiden har Maj Bylock skildrat i trilogin Drakskeppet, Det gyllne svärdet och Borgen i fjärran. Den handlar om den frankiska riddardottern Petite, som rövas bort och förs till Norden av vikingar. Hon lyckas fly och får ett hem hos runristaren Stein och hans hustru. Men ”det främmande barnets” utsatthet var inte mindre på den tiden, och invandrar- och mobbningsproblemen får också sin plats i berättelsen.

Om vallonernas invandring, som är ett viktigt inslag i Sveriges historia, handlar Flykten till Järnets land, Den svartes hemlighet, Spöket på Örneborg, Klockan och Döden samt Marie och Mårten i Nya Världen, Blå Molnets gåva samt Celine och drottningen. Tvillingarna Jean och Marie lämnar tillsammans med sina föräldrar Vallonien för att börja ett nytt liv vid ett bruk i Bergslagen. De växer upp i Sverige och får uppleva mycket, både hemskt och underbart, men deras liv utformas olika, beroende på att den ena är flicka och den andre pojke.

Maj Bylock skrev också böcker för yngre barn. De tre böckerna om Micke och sköldpaddan Hemliga Jansson är ömsinta vardagsskildringar som utspelar sig på Västkusten. För ”börja-läsa”-åldern har hon skrivit Tigern Lisa och Monstret, Var är Monstret?, Monstrets hemlighet och Monster och musöron.

Om sin ibland smått äventyrliga barndom på Gotland i början av andra världskriget samt den första tiden i Karlstad berättar Maj Bylock med humor och värme i tre böcker: Karusell och kärleksbrev, Dynamit och hallonbåtar samt Dödskallar och hjärtesår.
Hon har också skrivit ett par diktsamlingar för barn, Blå fjäril och Tusen guldslantar samt en del andra barnböcker.

Vid sidan av sitt eget författarskap återberättade Maj Bylock även en rad av världslitteraturens klassiker. Avsikten var att göra dem tillgängliga för ett större antal läsare och att medverka till att ett rikt, internationellt kulturarv förs vidare. Hit hör också Skatter ur Bibeln för barn, samt Texter ur Bibeln för ungdomar och vuxna.

För vuxna finns romanerna Djävulsögat (en skildring från 20-talets Sverige) samt De gyllne öarna, som handlar om människornas liv på jorden och deras ansvar. Bylock har också skrivit psalm 524 i Den Svenska Psalmboken, radio- och TV-manus, tidningsartiklar, kåserier samt librettot till musikalen Solstenen.

Stipendier och priser:

1967 Svenska Statens Kulturstipendium
1969 Karlstad stads Kulturstipendium till Gustaf Frödings Minne
1981 Sveriges Författarfonds arbetsstipendium
1983–84 Sveriges Författarfonds arbetsstipendium, tvåårigt
1986 Sveriges Författarfonds premium
1988–96 Sveriges Författarfonds garanterade författarpenning
1985 Sveriges Författarförbunds och Svenska Journalistförbundets stipendium
1990 Astrid Lindgren-priset
1999 Landstingets Frödingsstipendium
2002 Wettergrens Barnbokollon
2005 Karlstads kommuns förtjänstmedalj
2005 Årets Värmlandsförfattare
2006 Hedersdoktor vid Karlstads universitet
2008 Värmlandsakademins ”Lagerlövet”
2009 Medaljen Litteris et Artibus
2010 Mårbackapriset

Relaterat

Robin Hood

Om boken

Älskad klassiker, nu som ljudbok.

Medeltidens Englands är ett orättvist samhälle. Adel och präster livnär sig på fattiga borgare och bönder. Den grymma sheriffen i Nottingham driver hänsynslöst in skatt och kastar folk i fängelse om de inte kan betala. Men i Sherwoodskogen är det de fredlösa som står för rättvisan, inte de höga herrarna.
Skogens hjälte Robin Hood och hans trogna vän Lille John hamnar i många äventyr. De kämpar med list, skicklighet och humor och firar gärna sina segrar med öl och sång. Men de glömmer aldrig sin uppgift: att stjäla från de rika och ge till de fattiga.

Nu kommer klassiska Robin Hood äntligen som ljudbok. Torsten Wahlund läser.

Maj Bylock, Howard Pyle, Mauri Kunnas, Mauri Kunnas

Robin Hood

Dimmornas ö

Om boken

Äventyren fortsätter i tredje delen i serien om kelter! Larne och Mung, som skildes åt efter skeppsbrottet återförenas nu under dramatiska omständigheter. I samma ögonblick som Cameron stack dolken i sitt bälte såg Mung hur ormens gröna ögon blixtrade till. Förlamningen släppte sitt grepp men det var för sent … Efter skeppsbrottet letar Larne förgäves efter Mung. Hon vet inte att han har räddats av den egyptiske roddarslaven Ixi. Tillsammans har de två sökt skydd i en grotta. De upptäcks av den grymme hövdingen Tarans soldater och Ixi anklagas för ett mord han inte har begått. Eftersom Ixi är stark och bra som slav dömer Taran istället Mung att simma runt Dödens klippa där en ingång till de dödas rike finns. Just när Mung är nära att drunkna hör han Larne ropa från stranden. Han lyckas ta sig upp på land. Eftersom inte ens kungen har en druid som har överlevt en simtur runt Dödens klippa väljer Taran Mung till sin druid. När Taran sedan vill bygga en gård som är större än kungens varnar Mung honom för att trotsa sjöns gudinna genom att bryta stenblock vid sjöns utlopp. Taran lyssnar inte och hela hans gård spolas bort när sjöns fördämning brister. Larne, Mung och Ixi beger sig inåt ön för att söka efter keltiska druider som tidigare har flytt undan romarna. Under vinterns första natt når de sitt mål och förenas med vänner. "Dimmornas ö" är oavbrutet fängslande. Liksom de två föregående berättelserna i serien rymmer den både spännande äventyr, sagor och oförklarlig magi.

Maj Bylock, Katarina Strömgård

Dimmornas ö

Celine och drottningen

Om boken

Sjunde och sista delen i vallonserien! Maries och Mårtens dotter Celine kommer som nygift 15-åring till Stockholm från Amerika, där hon föddes och växte upp i vildmarken. Här möter hon en kultur som ställer helt andra krav på henne än hon är van vid. 15-åriga Celine har gift sig med officeren Erik och följer med honom till Sverige. Men hans föräldrar har redan förberett äktenskap mellan Erik och en rik grevinna och vill upplösa Celines och Eriks äktenskap. Celine är uppvuxen i en enkel nybyggargård i 1600-talets Delaware med indianbarn som lekkamrater. Hon får det inte lätt i Stockholms adelskretsar där man håller hårt på tillgjorda seder och bruk. Men drottning Kristina, som bara är två år äldre än Celine, gillar att hon är så naturlig och väljer henne till hovdam. Detta får svärföräldrarna att snabbt ändra sig. Vid hovet får Celine uppleva drottningen som en på samma gång varm och kyligt beräknande kvinna. Också där är kraven stora. Den avslutande delen i serien är lika händelserik och dramatisk som de tidigare. Celine anklagas bl.a. för otrohet och blir orsak till en duell. Det håller på att kosta Erik livet men slutar med att han blir utvisad ur landet. ?Maj Bylock är en mästare på att skapa stämning i sina böcker ... En läsupplevelse som samtidigt ger god inblick i vår historia." Monica Nilsson, BTJ, om Blå Molnets gåva, den föregående boken i serien I samma serie: Flykten till järnets land, Den svartes hemlighet, Spöket på Örneborg, Klockan och Döden, Marie och Mårten i Nya världen, Blå Molnets gåva. De tre delarna i vikingaserien har nyligen kommit i samlingsutgåva under titeln Drakskeppet - En trilogi.

Maj Bylock, Katarina Strömgård

Celine och drottningen

Tsarens kurir

Om boken

Ännu en av Jules Vernes oförglömliga äventyrsskildringar i vår serie med lättlästa klassiker! Läs den spännande berättelsen som utspelar sig under tatarupproret i 1800-talets Ryssland. Tatarerna hotar att lägga under sig stora delar av Sibirien. Tsarens bror, storfursten, är i stor fara eftersom han befinner sig i Irkutsk där upproret startat. Tsaren skickar iväg ett bud, en kurir, till storfursten för att varna honom. Mikael Strogoff, uppfyller alla krav på en tuff kurir (dessutom vacker och med ett hjärta av guld ...). På tåget vid resans början träffar han Nadia som han genast blir förälskad i. De följs sedan åt men tappar ibland bort varandra. Det blir en strapatsrik färd - 520 mil lång! - med överfall av både björn och tatarer. Spänningen trappas upp allt eftersom tsarens kurir närmar sig sitt mål. Flera gånger lyckas han i sista stund undkomma sina förföljare medan striderna rasar mellan ryssar och tartarer. Men till sist kan han i alla fall överlämna brevet från tsaren till storfursten och allt slutar lyckligt med bröllop mellan honom och Nadia i Irkutsks stora katedral. Sagt om Äventyrsklassiskerna: "Maj Bylock fortsätter att locka in unga läsare i de litterära klassikernas värld ... Hittills har hon med sina klassikerversioner undgått ytlighetens blindskär. Och bearbetningarna har haft avsedd effekt: tusentals unga människor har läst böckerna och upptäckt litteraturens underbara värld." Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen Den franske författaren Jules Verne (1828-1905) var jurist och dessutom intresserad av teknik och naturvetenskap. Han skrev många reseskildringar men reste nästan aldrig själv. Drygt hundra böcker har han skrivit. Han har kallats den förste science fiction-författaren. Böcker av Jules Verne i Äventyrsklassikerserien: En världsomsegling under havet Från jorden till månen Jorden runt på 80 dagar Tsarens kurir

Maj Bylock, Jules Verne

Tsarens kurir

En världsomsegling under havet

Om boken

Tre män hamnar ombord på ubåten Nautilus, styrd av kapten Nemo. I denna båt färdas de under världshaven och råkar ut för många fantastiska äventyr. De får bland annat se Atlantis, slåss med jättebläckfiskar och gå på jakt i Crespoöns skogar. Verne tar även läsaren med till sydpolen där kapten Nemo som första människa någonsin sätter sin fot.

Boken börjar med att Verne förklarar hur ett undervattenskär upptäcks. Detta diskuteras av hela världen eftersom skäret inte bara beter sig som en val, det tycks även kunna förflytta sig runt jorden med en enorm hastighet. Professor Pierre Aronnax, som har gett ut en bok angående världsdjupens hemligheter får i uppdrag av en tidning att diskutera sin syn på ämnet. Detta gör han och många sluter sig till hans teori om att mänskligheten har att göra med en narval av enorma proportioner.

Denna narval innebär också ett hot mot rederier och fartyg eftersom flertalet skepp har haft sammanstötningar med den. Alltså måste den förintas. Professor Aronnax och hans tjänare Conseil följer med det för detta uppdrag utsedda skeppet Abraham Lincoln. Tillsammans med en nyfunnen vän, harpuneraren Ned Land, slungas de överbord under ett möte med "narvalen". De lyckas rädda sig ombord på denna, och finner att det egentligen är en ubåt.

Trots alla äventyr ombord verkar det som om kapten Nemo aldrig vill sätta sin fot på fastlandet igen. Hans ursprung är fortfarande höljt i dunkel när boken slutar, och man får inte närmare besked förrän i Den hemlighetsfulla ön.

Maj Bylock, Jules Verne, Alvaro Tapia

En världsomsegling under havet