bok

Den skräckslagne stekelsamlaren

Ingrid Olsson

Författare

Annalena Hedman

Författare

Beskrivning

2019-04-26
Svenska
9-12

Författare

Ingrid Olsson, Annalena Hedman

Formgivare omslag

Rebecka Neumann

Abbe hatar insekter, något Istermyrträsk är fullt av. Hennes mormors knep för att komma över fobin är att träffa bibliotekarien och insektssamlaren Sven, han kan lära henne att tycka om insekter. Fast Abbe är högst tveksam, det visar sig att han har ett helt insektsrum hemma. Särskilt intresserad är han av den tvekäftade sågstekeln, det är hans mål i livet, att hitta en sån.

I femtioårspresent tänker Abbes mormor att Sven ska få en tjej, han måste ju umgås med andra än sina insekter. Fast Abbe har andra planer: hon ska hitta den tvekäftade sågstekeln. Men hon ska inte leta själv, nej, hon tar sina kompisar till hjälp. Och deras kompisars kompisar. Och faktiskt, både jakten på en fjälla och jakten på stekeln går vägen.

Uppföljaren till Min första världssensation är en uppvisning i humor och tajming. Så här ska en rolig bok för slukarna vara!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Abbe i Istermyrträsk

Publiceringsdatum

2019-04-26

Läsordning

2

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129718478

Antal Sidor

144

Höjd (mm)

0.5

Bredd (mm)

0.5

Recensioner

bibliotekskatten.blogspot.com

”Som sagt, mysig serie som går hem hos treor, fyror och femmor.”

”Jag skrattade högt flera gånger”/KP

"Det händer nya saker hela tiden och den är knasig och rolig på många ställen." KP

”Härliga detaljer” /Kristianstadsbladet

"Annalena Hedmans andra bok Den skräckslagne stekelsamlaren är en skön västerbottnisk skildring om Abbe som botar sin insektsfobi på ett lite udda sätt. Härliga detaljer som epa-traktorer och AC/DC blandat med bondska - alltför sällan förekommande motiv inom barnbokslitteraturen!"Maria Nyström, Kristianstadsbladet

”Humor och känsla”/Nerikes Allehanda

"Den här boken berättar med humor och känsla om att våga utmana sig själv och komma till nya insikter. Dessutom innehåller den en kärlekshistoria. Den som är bokslukare och har ordentlig fart på läsningen kommer att gilla historien om Abbe och hans äventyr."Anna Levin

”Annalena Hedman skriver drivet med både humor och värme från en tioårings perspektiv, och det finns många fyndigheter för både vuxna och barn - om livet.” Sydsvenskan

”Det är en lågmäld, mysig och familjär stämning genom hela boken.”/ Skånska Dagbladet

”En rolig, annorlunda barnbok om insektssamlande.”/Sundsvalls Tidning

"Abbe är en kul, reflekterande typ och hon listar ut hur hon ska klara det utan att själv behöva ge sig ut i buskarna. Men utan att hon egentligen märker det blir hon mer och mer involverad i stekeljakten och plötsligt är inte insekter så otäcka längre.Från början hotar boken att bli lite väl pedagogisk men det infrias inte. Det blir i stället en rapp, fräsch berättelse om en tjej som inte bara är insektsrädd utan får en händelserik sommar i Istermyrträsk. Tänk att det går att skriva en rolig, annorlunda barnbok om insektssamlande. " Susanne Holmlund

www.barnboksprat.se

”Jag behöver inte redigera om mina sinnens läsupplevelser.”

"Palten och dialekten, som beskrivs och översätts, är tillsammans med människorna, nyfikenheten, skogen och allt det andra liksom norrländskt naturligt och tryggt – trots skräckupplevelser, rädslor och farligheter. Samma typ av mentaliteten ’naturlighet’ upplever jag när jag mitt i handlingen kommer på att Abbe inte är en pojke, som jag av någon anledning förutsatte. Det är upplevelserna, berättelsen och en annan typ av identifikation som är viktig, jag behöver inte redigera om mina sinnens läsupplevelser, för det har ingen betydelse om Abbe är pojke eller flicka – Abbe är sig själv." /Marit Jonsson

sexbockerochenfilm.blogspot.com

”Jag håller tummarna att jag får träffa Abbe igen!”

"Det är så otroligt fartigt och roligt skrivet så jag tror att både gammal och ung har lika stor glädje av boken. Ett givet högläsningstips för de lägre åldrarna. Morfars västerbottniska dialekt översätter Anna-Lena hjälpsamt för de som inte begriper vad bryta och en gamm-kangero är. Både spännande och romantiskt blir det också mot slutet men mest är det med ett stort leende jag läser denna fina berättelse om ett sommarlov som får en att minnas det bästa av ens egna barndomssomrar." Vicky, Sex böcker och en film.

www.barnensbibliotek.se

”Vill du ha roligt en stund och få småfnissa - läs den här boken!”

"Jag har fått en ny favvoförfattare - helt klart. Förra boken om Abbe - Mitt första världsrekordsförsök var en höjdare och den här är ännu bättre. /.../Vill du ha roligt en stund och få småfnissa - läs den här boken! Vill du inte ha roligt - läs den ändå!"

 

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Långt ifrån slut

Om boken

- Det fattar du väl att jag aldrig skulle bli ihop med Tor, säger jag och skrattar. Tor och jag? Hur knäppt som helst.
Men Vanessa skrattar inte.
- Förlåt, viskar hon. Jag är hemsk. Du är världens bästa vän.
- Du med, säger jag och sväljer.

Vanessa åker till sin pappa i New York över sommarlovet och ska vara borta i flera veckor. Linnéa är kvar hemma med mamma, pappa och världens jobbigaste lillasyster - ingen drömsommar, precis. På badet träffar Linnéa Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Allt hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för att Vanessa också är jättekär i Tor. Linnéas sommar förvandlas till något superhärligt, men på samma gång känns allt helt hemskt. Varje gång hon ska skypa med Vanessa får hon ont i magen. Hon börjar ljuga och smyga. Bästa vänner ljuger inte för varandra, bästa vänner sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa verkligen fortsätta vara bästa vänner?

Linnéas och Vanessas vänskap har stormat och lappats ihop i de tre tidigare böckerna i serien. Men ska man verkligen vara vän med någon som sviker gång på gång? Kanske är Linnéa och Vanessa inte bra för varandra. Kanske är det dags att bryta - för alltid den här gången. Ett slut kan ju vara början på något nytt.

Precis som i Långt ifrån cool, Långt ifrån kär och Långt ifrån liten handlar det om vänskap och svek och igenkänningsfaktorn är skyhög. Ingrid Olsson hittar rakt in i hjärtat på läsarna.

Ingrid Olsson

Långt ifrån slut

 

Relaterat

Nyheter

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

Om att stå i mitten under en skilsmässa

Kritikerrosade och prisbelönta Ingrid Olsson sätter ännu en gång ord på svåra känslor. I den nya romanen En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv. Mitt i prick för slukaråldern!