bok

Tio över ett

Ann-Helén Laestadius

Författare

Beskrivning

2017-03-30
Svenska
12-15

Författare

Ann-Helén Laestadius

Formgivare omslag

Rebecka Neumann

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!

Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2017-03-30

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129704952

Recensioner

BTJ

"Laestadius tecknar en fin och tänkvärd historia där tonårsförälskelse blandas med oviljan och skräcken inför den stora stadsflytten. Helhetsbetyg: 4" – Anna Wilner.

”Vinnare med gruvlig precision” /Aftonbladet

"i Tio över ett finns en precision och ett tillsynes nymornat bildspråk som tycks öppna sig mot en mörkare och mer personlig skildring. Det gör mig nyfiken."Petter Lindgren

jennypawendes.blogspot.se

”Tio över ett är ännu en måste-bok. Läs den!”

www.dn.se

”Det är en skicklig hopflätning av flera intressanta teman.”

"Med stigande fascination läser jag om stadsflytten och gruvan som sträcker sig så osannolikt långt ner i berget, och svär över Majas oförmåga att se sin omvärld. Men just där är styrkan i " Tio över ett": att visa precis hur stark skräcken kan bli, så att den tar över allt annat." Lotta Olsson

nuorat.se

” … en fängslande historia som fångar upp läsaren. Igenkänningsfaktorn är hög.”

www.allehanda.se

”Samtidigt både händelselös och originell markerar boken en händelse i svensk historia, något som kommer att talas om i generationer.”

www.hd.se

”Men Laestadius har med sitt klara, avskalade språk lyckats skapa ett par riktigt trovärdiga karaktärer i Maja och Julia.”

biblioteksbubbel.blogspot.se

”Den här boken får verkligen fram Majas känslor så himla bra och jag kan tänka mig att den passar sjukt bra till högläsning från sexan och uppåt.”

filo-sofie.blogspot.se

”Riktigt bra! Jag vill läsa mer av Laestadius.”

boksnack.blogspot.se

”Detta är så otroligt lyhört och fint skrivet, det är en fantastiskt modig och stark liten karaktär hon har skapat, Ann-Helén.”

 

Inte längre min

Om boken

Maja har tvingats lämna sitt hem och flytta till andra sidan stan. Bort från groparna och sprickorna vid gruvan.

Hon längtar efter att Julia ska återvända från Luleå, men bästa kompisen har förändrats. Och pojkvännen Albin drar sig undan när Maja gör allt för komma närmare.

Kanske går ingen att lita på längre?

Samtidigt har Kiruna världens blickar på sig när de första husen ska flyttas, och bland dem finns ett särskilt grönt hus med rött plåttak.

Den fristående fortsättningen på Tio över ett som belönades med Augustpriset 2016.

Ann-Helén Laestadius

Inte längre min

Relaterat

Nyheter

”Det är inte fascinerande, det är provocerande”

Ann-Helén Laestadius tillbaka med ny bok om Maja och ett Kiruna i förvandling.

Ann-Helén Laestadius tilldelas Norrlands litteraturpris 2017

Ann-Helén Laestadius vinner Augustpriset 2016

Det prestigefyllda Augustpriset har delats ut i Stockholms Konserthus och Årets svenska barn- och ungdomsbok är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius.