bok

Gräddbullarna Rulle och Bulle

Barbro Lindgren

Författare

Anna Höglund

Illustratör

Beskrivning

2002-03-01
Svenska
3-6

Författare

Barbro Lindgren

Illustratör

Anna Höglund

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2002-03-01

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789187803413

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

173

Format

Inbunden

 

Masarin äter

Om boken

Masarin hungrig.
Masarin äter glass.Masarin äter chokladpudding med vispgrädde.Loranga får smaka.Loranga smakar jättemycket. Med färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format. Bilderna är gjorda av Sara Olausson som även står bakom de hyllade seriealbumen om Loranga. Texten är skriven i samarbete mellan Sara Olausson och Barbro Lindgren.Läs också: Loranga vill bada, Dartanjang sjuk, Kommer tigrar

Barbro Lindgren, Sara Olausson, Sara Olausson

Masarin äter

Dartanjang sjuk

Om boken

Loranga, Masarin och Dartanjang finns nu äntligen även för de små läsarna!

Titta Dartanjang
Dartanjang sjuk

Kommer Masarin
Dartanjang får medicin

Dartanjang sjuk och Kommer tigrar är underbara småbarnsböcker i samma anda som de älskade böckerna om Max! Med korta meningar, färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format. Bilderna är gjorda av Sara Olausson som även står bakom de hyllade seriealbumen om Loranga och texten är skriven i samarbete mellan Sara Olausson och Barbro Lindgren.

Barbro Lindgren, Sara Olausson, Sara Olausson

Dartanjang sjuk

Vems lilla mössa flyger

Om boken

I Barnhans land finns många egensinniga figurer, precis som i livet. Vems lilla mössa flyger, Korken flyger och Vad lever man för fick recensenterna att lyriskt tala om en modern Nalle Puh, "allåldersböcker som måste uppskattas av alla underfundiga, såväl barn som vuxna." Samtliga böcker om Barnhans land ges nu ut på nytt i ny fin utgåva. Eva Erikssons ljuvliga bilder gör detta till en oförglömlig läsupplevelse.

I Vems lilla mössa flyger ägnar sig den hemliga farbrorföreningen VLMF åt så allvarsamma frågor som livets mening. Hunden Röden tycker att det viktigaste är att äta ben medan Farbrornallen anser att olyckor och sjukdomar är livets verkliga glädjeämnen. En ömsint, rolig, vemodig och ovanlig berättelse.

I Korken flyger väntar Barnhans och hans vänner med spänning på att Korken ska komma. Under tiden ägnar sig Farbrornallen åt släktforskning, Bisamråttan skriver på en dikt och Barnhans hittar en Pricknalle som blir allas kelgris. Och alla undrar de på vilket sätt Korken ska dyka upp. Flygande, flytande eller hoppande?

I Vad lever man för dör elefanten Ellen och Farbrornallen har svårt att dölja sin förtjusning. Begravningar är nämligen det bästa han vet. Bisamråttan blir också glad. Ryska begravningar brukar vara festliga tillställningar med kosacker och balalajkamusik. Nu får Barnhans och hans vänner mycket att stå i. Spade, blommor, krans, vilka som ska bjudas allt måste ordnas på bästa sätt. Sista delen i den hjärtevärmande berättelsen om vännerna i föreningen VLMF.

Barbro Lindgren, Eva Eriksson

Vems lilla mössa flyger

 

Månen blev rädd

Om boken

Läs denna överjordiskt vackra allegori!
Månen kände att ingenting var roligt längre. Han var rädd. På natten ville han gråta, men kunde inte.

Solen sa att det fanns en plats långt borta där stjärnor kunde lära andra att gråta. Månen gick i dagar och nätter, för han ville dit.
Stjärnorna såg konstiga ut. En hade ett sår, en var trasig och en hade bara ett öga. De lyste men ganska svagt. Månen frågade om de kunde lära honom att gråta. En stjärna sa att de kunde försöka. Men månen måste själv vilja.
Det ville månen. En lång stund satt de tillsammans. Då såg han ett djupt mörker nedanför. Han kunde inte lysa upp där och han vågade inte gå dit. Stjärnan sa: "Det är inte farligt att vara rädd." Och de gick mot det mörka. Nu grät han. Det gjorde inget att han var rädd. Det blev varmt och tungt inne i månen och han såg att han lyste, inte starkt, men han kunde. Och månen gick över himlarna och han var glad och ledsen på samma gång. Det var skönt.

Oerhört sällan kommer en bilderbokstext med en djupare lyster, en sådan text som ger oss känslan att allt förändrats med läsningen. Så är det med Joar Tibergs vackra, kristallklara berättelse. Han gör det obegripliga enkelt och det är lätt att identifiera sig med månen. Redan små barn kan förnimma det namnlösa mörker vi alla har inom oss. Men barn som känner mörkret inom sig kan inte berätta om det, för de har inga ord att beskriva det med.
Månen blev rädd visar att i mörkret, i rädslan, finns också tröst, ibland oväntad. Joar Tibergs svindlande vackra skildring ger den insikten.
Anna Höglunds poetiska bilder möter där texten lämnar över. Med skimrande ljusa och mörka dagrar, återger hon månens känslostämningar så att han blir den lilla personen som håller barnen i handen under färden.

Månen blev rädd nominerades till Slangbellan 2010.

Joar Tiberg, Anna Höglund

Månen blev rädd

Amos och Soma

Om boken

Kan apor bli kära? Ja, så är det. Tycker apor om att lyssna på sagor? Ja, så är det också.
De älskar att höra de gamla sagorna och allra mest tycker de om sagan om Amos och Soma, den vackraste sagan i världen.

Den handlar inte om skatter, sjörövare eller dinosaurier utan om den stora, stora kärleken, och om hur roligt det är att ge, och om lusten att göra den man älskar glad. Om att sätta en fantastisk plan i verket men plötsligt - och oförutsett - tvingas möta den största av faror och bli tillfångatagen.
Amos vill ge Soma ett ljuvligt härligt äpple. I sagorna sägs det att sådana ska växa långt bortom de höga bergen. Amos ger sig av på en farlig vandring för att leta efter äpplena. Han hittar de fina äppelträden men just när han ska plocka Somas äpple fångas han av en hemsk och elak man, som sätter honom i en bur.
Soma har samtidigt en hemsk mardröm. Hon ser i drömmen att Amos är i fara och vet att hon måste ge sig av för att hjälpa honom. Hon lyckas rädda Amos med hjälp av all den kloka list hon kan uppbåda.
Till slut är Amos och Soma tillsammans igen och kan njuta av äpplet. Nu smakar det bättre än i sagorna för det smakar också av frihetens sötma.

Amos och Soma - Sagan om den stora kärleken, är en berättelse i sann Augustpris-klass, lika himmelskt romantisk, som andlöst spännande. Den är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund som tidigare skapat bilderböcker som Jaguaren, Kan du vissla Johanna? och Min syster är en ängel. Böcker som, i tur och ordning, belönats med Nils Holgersson- och Elsa Beskow-plaketterna, de prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis respektive Augustpriset.

Ulf Stark, Anna Höglund

Amos och Soma

Relaterat

Groda glasstrut pinne

Om boken

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.
Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Om boken

"Ögonen har du fått två. Varför då?
För så mycket finns att titta på!Himlen som är himmelsblåoch myror som är pyttesmå."Följ med på en skogspromenad med kompisarna Kanel och Kanin. Det finns så mycket att titta på: den blå himlen, myrorna på marken, stort, smått och en taggig igelkott.Ulf Starks korta, geniala vers på rim, i samspel med Charlotte Ramels oemotståndliga bilder, gör det här till en perfekt bok för de yngsta. Att njuta av och att läsa om och om igen. Med extra kraftiga sidor för små fingrar.Ulf Stark är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Den här texten är hämtad från bilderboken "Kanel och Kanin - dikter om kroppen" som gavs ut 2006. I "Kanel och Kanin upptäcker ögat" har illustratören Charlotte Ramel skapat helt nya bilder.

Ulf Stark, Charlotte Ramel

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Ruby och trolldrycken

Om boken

Äntligen sommarlov! Ruby vill åka och bada, leka i lekparken, ha glass genast, men mamma är trött. Hur ska hon göra för att mamma ska orka? Herr Katt berättar att man kan blanda en trolldryck som gör att man blir pigg, men då behövs väldigt speciella ingredienser. Ruby och Herr Katt ger sig ut på trolldrycksjakt i skogen och får vara med om sitt livs äventyr!
Ruby och trolldrycken är en fin och fantastiskt illustrerad berättelse om gränslandet mellan verklighet och magi, om stora känslor och färgglada drömmar. Läsålder från ca 3-6 år.Maria Fröhlich är författare, serietecknare och illustratör. Ruby och trolldrycken är den andra boken i serien om Ruby.

Maria Fröhlich, Maria Fröhlich

Ruby och trolldrycken

Läs

Om boken

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. Läs – boken för dig som vill börja läsa är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år. En matig läsebok som räcker länge, fylld med humor och härliga bilder som stöd för läsningen.
Svårighetsgraden trappas successivt upp: från superkorta berättelser med enstaka ord i versaler, till längre texter med fullständiga meningar. Små bokstäver introduceras gradvis och pedagogiskt. Nästan alla ord är en- eller tvåstaviga och har ljudenlig stavning. De tydliga, relaterbara berättelserna varvas med bilduppslag där läsaren får para ihop ord och begrepp med detaljer i bilden. Möt kon som började skolan, titta in hemma hos STOR och Liten och läs bak-och-fram med syskonen Rut och Rot. Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson står för de träffsäkra illustrationerna.Katarina Kuick har tagit fram bokens texter med utgångspunkt från barnets tidiga läsprocess, utan pekpinnar och utan att tumma på intresseväckande, stimulerande innehåll. Hon har skrivit ett flertal böcker för barn och unga och är verksam som översättare. 2009 vann hon Augustpriset tillsammans med Ylva Karlsson för boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna.

Katarina Kuick, Hedvig Häggman-Sund, Sanna Borell, David Henson

Läs

Stora boken om Halvan

Om boken

Tre spännande och faktafyllda berättelser med omåttligt populära fordonsfantasten Halvan samlas i en stor samlingsutgåva. Dessutom ingår ett helt nyskrivet och nytecknat kapitel om hur en Halvan-bok blir till.
Om Här kommer nya polisbilen:Vi får följa Halvan och hans kollega Dajana under ett skift. Den här dagen griper de en inbrottstjuv efter en hetsig jakt i ett villaområde. Sen hjälper de till vid en trafikolycka, och på kvällen tar de hand om en liten kille som tappat bort sin pappa under en fotbollsmatch. Ingen dag liknar den andra för en polis!Om här kommer grävskopan:Halvan är en kille med stor fantasi. Från leksaksbilarna på golvet i hans rum flyttas vi ut i den riktiga världen. Där är Halvan mästare på att gräva! Hans grävmaskin (som det faktiskt heter) väger lika mycket som tio bilar! Nu gräver Halvan upp marken där ett nytt dagis ska byggas. Han är så skicklig att han kan stänga en tändsticksask med skopan på sin grävmaskin. Barnen på den gamla förskolan brukar kolla när han jobbar. En dag behöver en liten flicka hjälp - hennes boll har fastnat uppe i ett träd!Om Här kommer tåget:Så här går det när Halvan kör X2000. Halvan kör tåget till Göteborg i 200 kilometer i timmen. Varje gång han möter ett tåg blinkar han med framljuset. Och med tutan skrämmer han bort några älgar intill spåret. Förutom passagerarna finns tågmästaren Julia, Phong som jobbar i bistron och Alice i förstaklassvagnen ombord på tåget för att hjälpa Halvan under resan.

Arne Norlin, Jonas Burman

Stora boken om Halvan

Nyheter

Barbro Lindgren prisas av Samfundet de Nio

Samfundet De Nios Stora pris 2023 tilldelas författaren Barbro Lindgren: ”För hennes otämjda och hisnande litterära gärning för alla åldrar.”

Loranga, Masarin & Dartanjang för de yngsta

Dartanjang sjuk och Kommer tigrar är underbara småbarnsböcker i samma anda som de älskade böckerna om Max! Med korta meningar, färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi äntligen möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format.

Två bilderboksgiganter gör bok om den första kärleken

Barbro Lindgren och Eva Eriksson har tillsammans skapat några av våra största bilderboksklassiker. Vi är många som skrattat med Max, njutit av den vilda bebins äventyr och gråtit floder till Andrejs längtan. Boken om Juan och Rosalia är deras första gemensamma bok på många år.

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

Barbro Lindgren tilldelas kunglig medalj

Barbro Lindgren får H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser som författare.