bok

Den mystiska fyren

Trutviken 2

Eva Susso

Författare

Anna Höglund

Illustratör

Beskrivning

2011-06-20
Svenska
6-9

Författare

Eva Susso

Illustratör

Anna Höglund

Det är höstlov och snart Halloween. Moa och Margot tar bussen till moster My och Kärran. Trutviken är annorlunda nu, inte som det var på sommaren. Det är grått och lite ödsligt ...

En dag hittar tjejerna ett brev i brevlådan.
Meddelandet i kuvertet lyder: "Det här är ingen lek det är på allvar. Möt mig på kyrkogården. Om ni vågar. "
De smyger iväg till kyrkogården, det är sen eftermiddag och lite dimma. De hör ljud, någon som hoar. De ser en läskig figur bakom en gravsten.
Tjejerna blir livrädda. De blundar och Margot ber hajtanden att den läskiga figuren ska försvinna ...
När de väl kommer tillbaka till huset bjuder Moster My på spökbakelser. Hon har fått en beställning på en kartong wienerbröd. Nästa dag efter frukosten ska Moa och Margot leverera wienerbröden till den mystiska Fyren.
Ju närmare Fyren de kommer desto mer mystisk verkar den.
När tjejerna står på trappan och ringer på dörrklockan är de redan lite rädda.
En man öppnar. Han visar tjejerna att han precis har tappat fingret. Pekfingret är avhugget och ligger i en tändsticksask fylld med blodfläckad bomull. Vad är det för en läskig man?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Trutviken

Publiceringsdatum

2011-06-20

Läsordning

2

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129676679

Antal Sidor

96

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

191

Vikt (kg)

0.274

Bredd (mm)

150

Recensioner

www.vt.se

”Boken var väldigt bra, det händer många spännande saker.”

meny.nu

”Det är mycket bra”

"Det är som om Susso är och nosar på något Barbro Lindgrenskt i sina beskrivningar av vardagsmagi och poesi och syskonlekar som Döden lever. Och det sexåriga berättarjaget Margots tankar om världen är skildrade så att man själv direkt är där, i sexårsverkligheten. Sen kommer jag på en superbra idé. Så typiskt mig, kan hon säga och det måste man ju gilla. Sedan trillar tårarna på hennes kind när de tänder ljus vid en hundmammas grav på djurkyrkogården. Det är yttersta konkretism blandat med existentiella tankar om döden. Allt på samma gång, och det är mycket bra."Hanna Höglund, Meny

”En spännande och lite annorlunda bok som barnen kan läsa själva eller varför inte högläsning som god nattsaga.” /Värnamo Nyheter

”Både tryggheten och äventyret” / Bohuslänningen

"Anna Höglunds svart-vita teckningar kompletterar fint med en sorts rakt-på-sakenkelhet. /.../ Massor av livsproblematik och - visdom i lätt äventyrsförpackning, och väldigt sympatiskt." Marita Adamsson, Bohuslänningen

 

Din första bok

Om boken

Välkommen till världen! Här kommer en tjock och fin samlingsvolym med det allra bästa för alla efterlängtade knytt - en bok att växa med, där kärleken till det lilla barnet står i centrum. Noga utvalda berättelser som passar de minsta varvas med rim och ramsor, fina dikter och roliga sånger. Du hittar älskade barnbokskaraktärer som Pippi, Max och Kotten men även nyare favoriter av stjärnor som Emma AdBåge och Lena Sjöberg, och dessutom flera helt nyskrivna och nyillustrerade verk. En riktig barnboksskatt i en enda bok och den perfekta presenten till alla små nykomlingar.

Jujja Wieslander, Astrid Lindgren, Emma AdBåge, Barbro Lindgren, Lena Anderson, Arne Norlin, Lennart Hellsing, Antologi , Carl Johanson, Lena Sjöberg, Ester Roxberg, Ulf Stark, Siri Ahmed Backström, Eva Susso, Lena Olsson, Emma AdBåge, Cecilia Heikkilä, Charlotte Ramel, Nathalie Ruejas Jonson, Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman, Eva Eriksson, Lena Anderson, Ellen Ekman, Lena Sjöberg, Jonas Burman, Marit Törnqvist, Carl Johanson, Catarina Kruusval, Laura Di Francesco, Benjamin Chaud, Marika Maijala, Siri Ahmed Backström

Din första bok

 

Månen blev rädd

Om boken

Läs denna överjordiskt vackra allegori!
Månen kände att ingenting var roligt längre. Han var rädd. På natten ville han gråta, men kunde inte.

Solen sa att det fanns en plats långt borta där stjärnor kunde lära andra att gråta. Månen gick i dagar och nätter, för han ville dit.
Stjärnorna såg konstiga ut. En hade ett sår, en var trasig och en hade bara ett öga. De lyste men ganska svagt. Månen frågade om de kunde lära honom att gråta. En stjärna sa att de kunde försöka. Men månen måste själv vilja.
Det ville månen. En lång stund satt de tillsammans. Då såg han ett djupt mörker nedanför. Han kunde inte lysa upp där och han vågade inte gå dit. Stjärnan sa: "Det är inte farligt att vara rädd." Och de gick mot det mörka. Nu grät han. Det gjorde inget att han var rädd. Det blev varmt och tungt inne i månen och han såg att han lyste, inte starkt, men han kunde. Och månen gick över himlarna och han var glad och ledsen på samma gång. Det var skönt.

Oerhört sällan kommer en bilderbokstext med en djupare lyster, en sådan text som ger oss känslan att allt förändrats med läsningen. Så är det med Joar Tibergs vackra, kristallklara berättelse. Han gör det obegripliga enkelt och det är lätt att identifiera sig med månen. Redan små barn kan förnimma det namnlösa mörker vi alla har inom oss. Men barn som känner mörkret inom sig kan inte berätta om det, för de har inga ord att beskriva det med.
Månen blev rädd visar att i mörkret, i rädslan, finns också tröst, ibland oväntad. Joar Tibergs svindlande vackra skildring ger den insikten.
Anna Höglunds poetiska bilder möter där texten lämnar över. Med skimrande ljusa och mörka dagrar, återger hon månens känslostämningar så att han blir den lilla personen som håller barnen i handen under färden.

Månen blev rädd nominerades till Slangbellan 2010.

Joar Tiberg, Anna Höglund

Månen blev rädd

Amos och Soma

Om boken

Kan apor bli kära? Ja, så är det. Tycker apor om att lyssna på sagor? Ja, så är det också.
De älskar att höra de gamla sagorna och allra mest tycker de om sagan om Amos och Soma, den vackraste sagan i världen.

Den handlar inte om skatter, sjörövare eller dinosaurier utan om den stora, stora kärleken, och om hur roligt det är att ge, och om lusten att göra den man älskar glad. Om att sätta en fantastisk plan i verket men plötsligt - och oförutsett - tvingas möta den största av faror och bli tillfångatagen.
Amos vill ge Soma ett ljuvligt härligt äpple. I sagorna sägs det att sådana ska växa långt bortom de höga bergen. Amos ger sig av på en farlig vandring för att leta efter äpplena. Han hittar de fina äppelträden men just när han ska plocka Somas äpple fångas han av en hemsk och elak man, som sätter honom i en bur.
Soma har samtidigt en hemsk mardröm. Hon ser i drömmen att Amos är i fara och vet att hon måste ge sig av för att hjälpa honom. Hon lyckas rädda Amos med hjälp av all den kloka list hon kan uppbåda.
Till slut är Amos och Soma tillsammans igen och kan njuta av äpplet. Nu smakar det bättre än i sagorna för det smakar också av frihetens sötma.

Amos och Soma - Sagan om den stora kärleken, är en berättelse i sann Augustpris-klass, lika himmelskt romantisk, som andlöst spännande. Den är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund som tidigare skapat bilderböcker som Jaguaren, Kan du vissla Johanna? och Min syster är en ängel. Böcker som, i tur och ordning, belönats med Nils Holgersson- och Elsa Beskow-plaketterna, de prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis respektive Augustpriset.

Ulf Stark, Anna Höglund

Amos och Soma

 

Relaterat