bok

Gogos vita barn

Barbro Lindgren

Författare

Anna Höglund

Illustratör

Isadora Höglund

Illustratör

Beskrivning

2007-05-31
Svenska
3-6

Författare

Barbro Lindgren

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2007-05-31

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789185199815

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.284

Bredd (mm)

275

 

Om boken

Gärna ville jag vara ett träd
ja gärna ville jag vara ett trädJag skulle stå på en äng för mej självoch tänka som man tänkerpå hur vinden faroch stjärnorna blänkerBarbro Lindgrens alldeles unika förmåga att se och beskriva världen gör henne till en av vår tids stora berättare. Allt ryms i hennes poesi: ett barn som föds, stenen i någons hand, trädet på en äng. Här finns ett urval med tolv av hennes mest älskade dikter. Dikter att läsa om och om igen. Matilda Rutas enastående illustrationer ger ytterligare lyskraft åt Lindgrens fantastiska diktskatt.

Barbro Lindgren, Matilda Ruta

Gärna ville jag vara ett träd

Dartanjang sjuk

Om boken

Loranga, Masarin och Dartanjang finns nu äntligen även för de små läsarna!

Titta Dartanjang
Dartanjang sjuk

Kommer Masarin
Dartanjang får medicin

Dartanjang sjuk och Kommer tigrar är underbara småbarnsböcker i samma anda som de älskade böckerna om Max! Med korta meningar, färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format. Bilderna är gjorda av Sara Olausson som även står bakom de hyllade seriealbumen om Loranga och texten är skriven i samarbete mellan Sara Olausson och Barbro Lindgren.

Barbro Lindgren, Sara Olausson, Sara Olausson

Dartanjang sjuk

Vems lilla mössa flyger

Om boken

I Barnhans land finns många egensinniga figurer, precis som i livet. Vems lilla mössa flyger, Korken flyger och Vad lever man för fick recensenterna att lyriskt tala om en modern Nalle Puh, "allåldersböcker som måste uppskattas av alla underfundiga, såväl barn som vuxna." Samtliga böcker om Barnhans land ges nu ut på nytt i ny fin utgåva. Eva Erikssons ljuvliga bilder gör detta till en oförglömlig läsupplevelse.

I Vems lilla mössa flyger ägnar sig den hemliga farbrorföreningen VLMF åt så allvarsamma frågor som livets mening. Hunden Röden tycker att det viktigaste är att äta ben medan Farbrornallen anser att olyckor och sjukdomar är livets verkliga glädjeämnen. En ömsint, rolig, vemodig och ovanlig berättelse.

I Korken flyger väntar Barnhans och hans vänner med spänning på att Korken ska komma. Under tiden ägnar sig Farbrornallen åt släktforskning, Bisamråttan skriver på en dikt och Barnhans hittar en Pricknalle som blir allas kelgris. Och alla undrar de på vilket sätt Korken ska dyka upp. Flygande, flytande eller hoppande?

I Vad lever man för dör elefanten Ellen och Farbrornallen har svårt att dölja sin förtjusning. Begravningar är nämligen det bästa han vet. Bisamråttan blir också glad. Ryska begravningar brukar vara festliga tillställningar med kosacker och balalajkamusik. Nu får Barnhans och hans vänner mycket att stå i. Spade, blommor, krans, vilka som ska bjudas allt måste ordnas på bästa sätt. Sista delen i den hjärtevärmande berättelsen om vännerna i föreningen VLMF.

Barbro Lindgren, Eva Eriksson

Vems lilla mössa flyger

 

Månen blev rädd

Om boken

Läs denna överjordiskt vackra allegori!
Månen kände att ingenting var roligt längre. Han var rädd. På natten ville han gråta, men kunde inte.

Solen sa att det fanns en plats långt borta där stjärnor kunde lära andra att gråta. Månen gick i dagar och nätter, för han ville dit.
Stjärnorna såg konstiga ut. En hade ett sår, en var trasig och en hade bara ett öga. De lyste men ganska svagt. Månen frågade om de kunde lära honom att gråta. En stjärna sa att de kunde försöka. Men månen måste själv vilja.
Det ville månen. En lång stund satt de tillsammans. Då såg han ett djupt mörker nedanför. Han kunde inte lysa upp där och han vågade inte gå dit. Stjärnan sa: "Det är inte farligt att vara rädd." Och de gick mot det mörka. Nu grät han. Det gjorde inget att han var rädd. Det blev varmt och tungt inne i månen och han såg att han lyste, inte starkt, men han kunde. Och månen gick över himlarna och han var glad och ledsen på samma gång. Det var skönt.

Oerhört sällan kommer en bilderbokstext med en djupare lyster, en sådan text som ger oss känslan att allt förändrats med läsningen. Så är det med Joar Tibergs vackra, kristallklara berättelse. Han gör det obegripliga enkelt och det är lätt att identifiera sig med månen. Redan små barn kan förnimma det namnlösa mörker vi alla har inom oss. Men barn som känner mörkret inom sig kan inte berätta om det, för de har inga ord att beskriva det med.
Månen blev rädd visar att i mörkret, i rädslan, finns också tröst, ibland oväntad. Joar Tibergs svindlande vackra skildring ger den insikten.
Anna Höglunds poetiska bilder möter där texten lämnar över. Med skimrande ljusa och mörka dagrar, återger hon månens känslostämningar så att han blir den lilla personen som håller barnen i handen under färden.

Månen blev rädd nominerades till Slangbellan 2010.

Joar Tiberg, Anna Höglund

Månen blev rädd

Amos och Soma

Om boken

Kan apor bli kära? Ja, så är det. Tycker apor om att lyssna på sagor? Ja, så är det också.
De älskar att höra de gamla sagorna och allra mest tycker de om sagan om Amos och Soma, den vackraste sagan i världen.

Den handlar inte om skatter, sjörövare eller dinosaurier utan om den stora, stora kärleken, och om hur roligt det är att ge, och om lusten att göra den man älskar glad. Om att sätta en fantastisk plan i verket men plötsligt - och oförutsett - tvingas möta den största av faror och bli tillfångatagen.
Amos vill ge Soma ett ljuvligt härligt äpple. I sagorna sägs det att sådana ska växa långt bortom de höga bergen. Amos ger sig av på en farlig vandring för att leta efter äpplena. Han hittar de fina äppelträden men just när han ska plocka Somas äpple fångas han av en hemsk och elak man, som sätter honom i en bur.
Soma har samtidigt en hemsk mardröm. Hon ser i drömmen att Amos är i fara och vet att hon måste ge sig av för att hjälpa honom. Hon lyckas rädda Amos med hjälp av all den kloka list hon kan uppbåda.
Till slut är Amos och Soma tillsammans igen och kan njuta av äpplet. Nu smakar det bättre än i sagorna för det smakar också av frihetens sötma.

Amos och Soma - Sagan om den stora kärleken, är en berättelse i sann Augustpris-klass, lika himmelskt romantisk, som andlöst spännande. Den är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund som tidigare skapat bilderböcker som Jaguaren, Kan du vissla Johanna? och Min syster är en ängel. Böcker som, i tur och ordning, belönats med Nils Holgersson- och Elsa Beskow-plaketterna, de prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis respektive Augustpriset.

Ulf Stark, Anna Höglund

Amos och Soma

Relaterat

Nyheter

Barbro Lindgren prisas av Samfundet de Nio

Samfundet De Nios Stora pris 2023 tilldelas författaren Barbro Lindgren: ”För hennes otämjda och hisnande litterära gärning för alla åldrar.”

Loranga, Masarin & Dartanjang för de yngsta

Dartanjang sjuk och Kommer tigrar är underbara småbarnsböcker i samma anda som de älskade böckerna om Max! Med korta meningar, färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi äntligen möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format.

Två bilderboksgiganter gör bok om den första kärleken

Barbro Lindgren och Eva Eriksson har tillsammans skapat några av våra största bilderboksklassiker. Vi är många som skrattat med Max, njutit av den vilda bebins äventyr och gråtit floder till Andrejs längtan. Boken om Juan och Rosalia är deras första gemensamma bok på många år.

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

Barbro Lindgren tilldelas kunglig medalj

Barbro Lindgren får H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser som författare.